Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Top 3 secrete pentru reusita unei mini-livezi de pomi fructiferi
De ce va propunem sa va infiintati propria dvs. mini-livada? Motivul e foarte simplu: consumul regulat de fructe este esential pentru sanatatea dvs.! Absolut toti medicii si nutritionistii recomanda fructele si, dupa cum probabil ati observat, orice cura de detoxifiere a organismului, orice regim alimentar, orice cura de slabire se bazeaza pe fructe. Fructele din supermarket-urile si pietele agroalimentare sunt in mare parte importate, nefiind gustoase, in ciuda aspectului lor atractiv. In randurile de mai jos, iata 3 secrete pentru infiintarea propriei livezi de pomi fructiferi:
Alegerea solului potrivit pentru infiintarea liveziiGhid practic pentru realizat felicitari de lux
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Pentru mini-livada dumneavoastra, tineti cont de anumite caracteristici ale solului respectiv: pH-ul solului, continutul in substante nutritive, adancimea apei freatice, structura solului, textura solului, gradul de aerisire.
Potrivit ghidului “Trucuri si sfaturi pentru livada ta de vis”, samburoasele prefera soluri alcaline, iar arbustii fructiferi prefera solurile acide, precizeaza expertii agronomici. Parul, gutuiul, ciresul, alunul, capsunul si coacazul negru cresc in soluri medii, in straturi profunde. Caisul, piersicul, ciresul, zmeurul si migdalul prefera solurile aerate. Speciile de pomi fructiferi cele mai sensibile la adancimea apei sunt parul, ciresul si caisul, care nu suporta adancimi mai mici de 200 centimentri ale apei freatice. In cazul marului, gutuiului, prunului, piersicului, nucului si castanului, nivelul apei freatice trebuie sa ajunga la 150 centimetri.
Indepartarea resturilor vegetale
Pentru cei care vor sa isi infiinteze propria livada, trebuie spus ca este nevoie de munca si pasiune. Doar asa veti putea savura fructele proaspete din propria mini-livada, sadita cu dragoste.
In primul rand, trebuie indepartate resturile vegetale, cioatele, materialele de pe plantatie. De asemenea, trebuie sa evitati stratul nefertil. Infiintati un rand de pomi-gard, care sa protejeze impotriva vantului. Asigurati canalele de drenaj.
De asemenea, foarte importanta este desfundarea terenului (la o adancime de 60-80 cm), pentru ca solul se aeriseste si incorporeaza mai bine ingrasamintele. In gradinile familiale, terenul se poate pregati doar prin saparea unor gropi mari (1 m x 0,8 m) in care pomii sa aiba conditii bune de dezvoltare in primii ani de viata.
Efectuarea taierilor de rodire
Taierile au un rol important in ingrijirea mini-livezilor, deoarece indiferenta duce la un efect negativ. In coroana pomilor, au loc doua procese: cresterea vegetativa si rodirea. Acestea au nevoie de echilibru. In livada clasica, a bunicilor, taierile la pomii tineri urmaresc formarea unui schelet bine conturat, pentru a popula spatii mari intre pomi. La livezile intensive si superintensive, in primul an dupa plantare, nu se efectueaza de regula taieri, mai ales scurtari de ramuri, cu scopul de a favoriza intrarea cat mai rapida pe rod a pomilor.
Perioada situata intre sfarsitul lunii martie si inceputul lunii iulie este cea mai grea perioada, in care se pot instala infectii cu conidii, spori ce asigura reproducerea ciupercilor. Trebuie facuta curatenie sub pomi si tocate frunzele, deoarece descompunerea lor determina distrugerea miceliului, iar riscul de infectie se diminueaza. Prin taierile de rodire se elimina semischeletul lung si subtire, lipsit de ramuri roditoare. Ramurile de rod retinute pentru fructificare trebuie sa fie pozitionate cat mai spre baza semischeletului, deoarece sunt cel mai bine hranite si pot asigura un spor apreciabil de productie.
Mai multe detalii gasiti in Ghidul “Trucuri si sfaturi pentru livada ta de vis”, care se poate comanda aici>>
Noutati si recomandari in agricultura
Rabla pentru tractoare: Explicatii si realitatea din teren
Desi prgramul "Rabla pentru tractoare" era programat pentru finalul anului 2024, Administratia Fondului pentru Mediu nu mai aduce informatii esentiale pentru fermierii care au platit deja avansuri catre dealerii de utilaje....citeste mai mult>>
Subventii 2025: Fermierii au de respectat o noua conditie
In acest an, fermierii care vor depune cererile unice de plata vor fi nevoiti sa respecte o noua conditie, introdusa pentru prima data anul acesta la nivel european....citeste mai mult>>
Autoritatile anunta situatia subventiilor din 2024 si posibilele majorari pe termen lung
Platile efectuate de APIA pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in anul 2024 continua si zilele acestea. Incepand din 2028, fermierii se pot astepta la o posibila majorare a subventiilor....citeste mai mult>>
Articole conexe
Livada de pomi fructiferi: 3 afaceri de succes care sa te inspire in antreprenoriat
de Alina ConstantinescuAfacerea familiei tale in aceasta primavara: livada de pomi fructiferi
de Stanciu IoanaLivada de pomi fructiferi: cum a reusit un tanar din Dambovita sa dezvolte afacerea familiei
de Nita AlinaAfaceri de succes: Cum sa iti faci livada de pomi fructiferi pitici?
de Ilinca DobrescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit