Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un arbust foarte profitabil - afinul de cultura

de Bogdan Guta 17 Nov. 2014 5032
4.3 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Afinul de cultura are o durata de exploatare de 30 de ani, cu productii medii de 6 tone/ha, din anul 11 pana in anul 30, asigura un profit brut de peste 175.000 euro/ha.

Cei interesati sa demareze o afacere constand in exploatarea unei plantatii trebuie sa stie cateva avantaje despre afinul de cultura:

- valorifica solurile acide improprii majoritatii culturilor pomicole si agricole;
- nu necesita fertilizari chimice ridicate, acestea putand fi eliminate;
- este foarte putin vulnerabil la atacul bolilor si daunatorilor;
- este mai putin vulnerabil la ingheturile tarzii de primavara decat majoritatea speciilor pomicole traditionale;
- rodeste abundent an de an in conditiile unei agrotehnici corespunzatoare;
- are o mare capacitate de regenerare, fapt ce asigura o durata de exploatare a unei plantatii de peste 30-40 de ani.

De asemenea, este necesara respectarea cerintelor de clima si relief. Astfel, cele mai bune rezultate se obtin cand afinul este cultivat in zonele in care temperatura medie anuala este cuprinsa intre 7,8 si 8,5 grade Celsius, iar cea din perioada de vegetatie oscileaza intre 15 si 17 grade Celsius.

Trebuie evitate zonele cu temperaturi excesive frecvente, sub – 26 grade Celsius iarna si peste 32 grade Celsius vara. Afinul prefera locurile cu lumina deplina in tot timpul zilei, iar in ceea ce priveste umiditatea, pretentiile acestuia sunt mari: cultura reuseste in zonele cu peste 700-800 mm precipitatii anuale, uniform repartizate, in timpul vegetatiei avand nevoie de circa 30 mm saptamanal, in caz contrar impunandu-se irigarea.

Solul este factorul determinant in reusita culturii afinului. Acesta trebuie sa aiba o textura mijlocie, un drenaj bun pe adincimea de raspandire a radacinilor (40-50 cm), cu un pH de 4,8 – 5,5. Solurile cu pH mai mare de 6,2 nu sunt considerate favorabile pentru plantatii comerciale.

in primii 2-3 ani de la plantare activitatea trebuie concentrata pe accelerarea ritmului de crestere. Din anul 3 pana in anii 6-8 plantele trebuie sa atinga dimensiunile specifice soiului. Productiile realizate pana in anul 6, in conditiile unei dezvoltari corespunzatoare a plantelor, asigura recuperarea investitiei  pentru infiintarea culturii si chiar un profit.

Incepand din anul 6-8 se instaleaza un echilibru intre procesele de crestere si rodire, dimensiunile tufelor crescand foarte putin in urmatorii ani.

Incepand din anul 7, la un nivel mediu al productiei, se ating nivele ale profitului anual.
Dupa aceasta perioada plantele de afin pot fructifica abundent inca 5-10 ani sau chiar mai mult, daca prin lucrarile agrotehnice se preintampina procesul de imbatranire al tufelor in ansamblu. Chiar si in aceste conditii, prin aplicarea  taierilor de regenerare se asigura un nou ciclu de 8-10 ani de productii ridicate, operatiune ce poate fi repetata. Perioada de plina rodire poate fi mentinuta 30-40 de ani sau chiar mai mult, dupa care plantele intra in declin.





Tags: afinafinecultura afinuluiarbusti fructiferi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.3 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Plantatie de afine ecologice: 3 pasi care i-au asigurat succesul unui antreprenor din Brasov

de Alina Constantinescu
15 Iul 2020
Venim in sprijinul antreprenorilor care doresc sa infiinteze sau sa dezvolte afaceri in mediul rural cu o noua poveste de succes, respectiv...

5 pasi catre succes. Cum sa incepi o afacere cu pomi si arbusti fructiferi

de Nita Alina
15 Mar 2017
Stim cu totii ca procesul de accesare a fondurilor este mult ingreunat de birocratie si uneori rabdarea ne este pusa la incercare. Nu este suficient...

Zmeura si afinele din Harghita, la mare cerere in UE!

de Ilinca Dobrescu
18 Iul 2013
Cine spunea ca romanii nu stiu sa isi valorifice terenurile, cu siguranta se insela. Nu peste tot in tara, insa in numeroase locatii, romanii nostri...

Cum sa scoti bani dintr-un teren? Cultiva arbusti fructiferi!

de Victor Oancea
07 Dec 2012
Ce ne dorim pentru anul 2013? Ne dorim sa fim sanatosi si fericiti alaturi de cei dragi, sa fim iubiti si in siguranta mereu. Ne dorim un loc de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]