Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un fermier din Braila a obtinut o productie record de sfecla de zahar: 100 de tone la hectar!

61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agricultorii care au pariat in acest an pe cultura de sfecla de zahar au avut de castigat. Precipitatiile din acest an si tehnologia aplicata ca la carte au adus fermierilor recolte record. Eugen Ion Popa, un agricultor din comuna braileana Tufesti, a obtinut in acest an o productie uimitoare de sfecla de zahar: 100 de tone la hectar! La poarta fabricii, peste 70 de camioane incarcate cu sfecla de zahar asteapta sa intre la descarcat.

„Pana acum n-am prea auzit sa se obtina mai mult de 70 t/ha, la cultura de sfecla. Daca agricultorul din Tufesti a reusit sa faca 100 t/ha, chiar e o performanta”, a declarat Traian Cismas, directorul Directiei Agricole Braila pentru obiectivbr.ro.

Apoi, sfecla recoltata este livrata imediat fabricilor de zahar cu care agricultorul a incheiat contract.

„Avem contract ferm, pe preturi ferme, si stim pe ce muncim. Fata de ce cheltuieli avem, preturile sunt bune, suntem stimulati si cu subventii. E o cultura care merita extinsa, mai ales ca Romania importa zahar. Din exportatori, am devenit mari importatori. Noi duceam productia aici, la 30 de kilometri, la Ianca. Acum o ducem 300 kilometri, pana la Roman. Din fericire, s-a ridicat pretul si putem sa ne acoperim cheltuielile”, ne-a spus Eugen Popa.

Cum de a reusit sa obtina aceasta productie record?

„Daca respecti tehnologia, faci recolta. Bineinteles, cu irigatii. Pana anul acesta, cea mai mare recolta pe care am reusit-o la sfecla a fost de 65 tone la hectar. De data asta, chiar daca vremea nu a fost foarte prielnica, cu irigatii si, bineinteles, cu cheltuielile aferente la hectar, am reusit un rezultat extraordinar”, a mai declarat fermierul din Tufesti.

Cei care doresc sa infiinteze o cultura de sfecla de zahar trebuie sa stie urmatoarele lucruri, potrivit agrimedia.ro:

1. Pentru sporirea productiei de sfecla de zahar, un rol foarte important il are rotatia culturii. Conform inginerilor agronomi, este indicat sa se cultive dupa cerealele paioase, in special dupa grau si orz de toamna. Atentie, nu se va cultiva sfecla de zahar dupa porumb, floarea-soarelui, ovaz, rapita, mustar, sorg.

2. De asemenea, lucrarile de baza ale solului au rol deosebit de important pentru asigurarea uniformitatii semanatului, a lucrarilor de intretinere si pentru o buna recoltare.

3. Sfecla de zahar este o planta mare consumatoare de elemente nutritive din sol, asadar este necesara fertilizarea organica a intregii suprafete cu gunoi de grajd si ingrasaminte cu fosfor, potasiu si azot.

4. Agricultorii mai trebuie sa stie ca semanatul se executa primavara, cat mai devreme, cand se poate intra pe teren.

5. Recoltarea se poate face sub forma semimecanizata, cu dislocatorul, sau mecanizata, cu utilaje moderne.


Tags: sfecla de zaharcultivare sfecla de zaharafacere cu sfeclaafacere profitabila

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale

Marul este unul dintre cele mai vechi si raspandite fructe cultivate de om. Acest simbol al sanatatii, traditiei si diversitatii gusturilor are peste 7.000 de soiuri identificate in intreaga lume....citeste mai mult>>

uleiul horticol cum se foloseste pentru protectia plantelor

Uleiul horticol este o solutie eficienta si ecologica pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor si bolilor. Acesta reprezinta o alternativa prietenoasa cu mediul fata de pesticidele chimice traditionale....citeste mai mult>>

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]