Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vreti sa infiintati o cultura de catina? Iata secretele reusitei in afaceri
Afacerile cu catina pot fi incepute pe suprafetele mici si dezvoltate apoi, pentru a sustine lejer viata unei familii. Cultivarea catinei reprezinta, la acest moment, una dintre cele mai bune investitii agricole deoarece randamentul productiei este foarte bun, cererea este in continua crestere, asa ca micile fructe pot aduce fermierilor un profit substantial.
Pentru romanii care locuiesc la tara si detin suprafete mici de teren, o afacere cu catina poate fi o sursa de profit.Afacere la cheie cu flori in ghiveci
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Potrivit Ghidului "Pomi, arbusti fructiferi, capsuni - Ghid tehnic si economic" realizat de MADR, catina este o planta cu intrebuintari alimentare, farmaceutice, medicinale si industriale (lemn, ramuri si resturi vegetale sub forma de brichete-combustibil).
Cerinte fata de clima si sol
Cu privire la cerintele fata de sol, catina se poate cultiva pe diferite tipuri de sol, de la cele sarace, degradate, erodate pana la soluri bogate in humus si elemente minerale (cernoziomuri).
Fermierii interesati sa cultive catina trebuie sa stie ca planta rezista bine la gerurile din timpul iernii, la ingheturile tarzii din primavara si la cele timpurii din toamna.
Plantarea se efectueaza toamna tarziu sau primavara cat mai devreme.
Specialistii ne recomanda sa evitam solurile grele si fara drenaj, cu apa stagnanta la suprafata sau la adancimi mai mici de 1,5-2,0 m. Se aleg terenurile expuse la soare (orientare S, S-V si S-E) si se stabilesc distante de plantare care sa nu conduca la umbrirea reciproca a plantelor. Orientarea randurilor sa fie pe cat posibil, pe directia nord-sud astfel ca plantele vor fi luminate deopotriva in timpul zilei si pe o parte si pe cealalta a randului. Parcela aleasa se curata de resturi vegetale, se ara la adancimea de 25–30 cm si se discuie pentru ca plantarea sa se execute in conditiile cele mai bune. Pe terenurile cu panta neterasata dupa curatirea de resturile vegetale se executa gropile de plantare, fara a mai mobiliza solul prin aratura.
Catina iubeste lumina si se adapteaza la conditii de seceta. Cu toate acestea, in primii 2-3 ani de la infiintarea plantatiei este destul de sensibila la lipsa apei din sol, de aceea necesita irigare in momentele critice.
Distantele de plantare
De asemenea, in ghid se precizeaza ca distantele de plantare se aleg in functie de vigoarea soiului, forma de conducere a plantelor, modul de recoltare si nu in ultimul rand de fertilitatea si configuratia terenului. Pe terenurile in panta se adopta o distanta mai mica intre randuri. In cazul in care terenul in panta s-a terasat, numarul de randuri intr-o terasa este in functie si de latimea terasei.
Distantele pot fi urmatoarele:
* 2.8 - 3.0 m intre randuri si 2,0 m intre plante pe rand cand coroana pomului se aplatizeaza pe rand;
* 3,5 - 4,0 m intre randuri si 2,0– 2,5 m intre plante pe rand la forma globuloasa;
* 3.7 - 4.0 m intre randuri si 1,10-1,25 m intre plante pe rand in plantatii superintensive, cu recoltarea fructelor prin detasarea ramurilor si separarea fructelor de ramuri dupa congelare, cu masini speciale.
* 4,0 m intre randuri si 3,0 m pe rand in cazul soiurilor foarte viguroase, pe terenuri fertile, cu recoltarea fructelor fara taierea ramurilor, forma globuloasa a coroanei.
Recoltarea fructelor
Darorita dificultatilor culesului, ponderea cheltuielilor aferente culturii o detine cheltuielile cu recoltarea fructelor.
Se practica diferite modalitati de recoltare a fructelor de catina: manual, prin taierea ramurilor, recoltarea mecanizata si cea semi-mecanizata prin scuturare.
Productia medie este de 10.000 de kg/ha la densitatea de 1.670 plante/ha. In cadrul cheltuielilor de infiintare a plantatiei de catina, ponderea cea mai mare este detinuta de costurile cu materii prime si materiale, fiind urmare de costurile cu lucrarile mecanizate si de costurile cu lucrarile manuale.
Noutati si recomandari in agricultura
AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acorda finantari de aproape 13,7 milioane de euro prin interventia DR-20 - Investitii in sectorul zootehnic - componenta suine....citeste mai mult>>
APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
APIA informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura pentru perioada 1 aprilie - 30 iunie 2024. Agentia transfera sumele prin intermediul Centrelor Judetene....citeste mai mult>>
Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
Pana la Sarbatorile de iarna, fermierii vor primi subventiile in conturi, urmand ca pana la Craciun toti beneficiarii sa se bucure de banii de la APIA pentru campania din 2024....citeste mai mult>>
Articole conexe
5 pasi catre succes. Cum sa incepi o afacere cu pomi si arbusti fructiferi
de Nita AlinaVrei sa infiintezi o cultura de catina? Iata 8 lucruri pe care trebuie sa le stii
de Alina ConstantinescuCum sa scoti bani dintr-un teren? Cultiva arbusti fructiferi!
de Victor OanceaAfaceri agricole in 2013? Cu arbusti fructiferi, desigur!
de Ideideafaceri.roAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit