Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Camelina, inlocuitorul rapitei in anii cu seceta!

28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ultimii ani au adus in prim plan conditii climatice foarte neprielnice pentru numeroase culturi. Una dintre acestea este si cea de rapita, una dintre culturile traditionale in Romania.

Un inlocuitor pentru rapita poate fi camelina, noteaza Agrointel.ro, fiind o planta energetica utilizata pentru obtinerea de bio-kerosen, combustibul folosit de avioane. Desigur, camelina ofera beneficii si pentru industria cosmetica, cea farmaceutica si chiar si in industria cauciucului.

Conform Agrointel.ro, fermierii sunt inca in stadiul de teste cu aceste culturi de camelina care par sa capteze din ce in ce mai mult interes in randul celor ce mizeaza pe agricultura.

Ca si beneficii majore al acestei culturi, Enache Petrache, un cultivator din Braila, afirma pentru Agrointel.ro faptul ca este vorba despre o planta deloc pretentioasa si pentru care se pot face insamantari pana la mijlocul lunii octombrie.

De asemenea, acesta mai noteaza faptul ca discutam despre camelina ca despre o planta rezistenta la inghet, care nu necesita ierbicide si nu se scutura. Conform declaratiilor acestuia, recoltatul se face inainte de orz sau grau si cheltuielile pentru un ha ajung pana la 1000 de ei, cheltuieli mult mai mici decat in cazul rapitei sau al culturilor de grau.

Potrivit Agrointel.ro, cel mai mare cultivator de camelina din Romania este Marcel Mincan din judetul Dolj, agricultor care a infiintat in 2011 138 de ha cu ajutorul doctorului inginer Ion Toncea de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea.

Mincan a luat decizia de a cultiva camelina pentru rotatia culturilor, pentru ca nu necesita nicio lucrare si datorita faptului ca fructifica in mod optim terenurile slabe.


Cum sa-ti produci propriul biocarburant din camelina



Tags: camelinarapita sau camelinainlocuitor rapitacamelina secetarapita seceta

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

tipuri de sol

Solul reprezinta stratul superficial al scoartei terestre, format din particule minerale, materie organica, apa si aer. Acesta joaca un rol esential in sustinerea vietii, fiind mediul in care plantele isi dezvolta radacinile si is...citeste mai mult>>

APIA da startul platilor ANT

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat fermierii ca platile pentru Ajutoarele National Tranzitorii vor intra in procedura de plata "numai dupa aprobarea bugetului"....citeste mai mult>>

MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii

Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului fermierului a fost pus in dezbatere publica de MADR....citeste mai mult>>

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]