Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O familie din Ocna Mures face profit din 3 culturi: salvie, lavanda si galbenele

de Alina Constantinescu 19 Iun. 2017 6181
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania se situeaza pe primul loc in Europa din punct de vedere al biodiversitatii si detine una dintre resursele cele mai bogate de terenuri si, mai mult, clima este propice dezvoltarii culturilor agricole. Cultivarea plantelor medicinale este o afacere ce poate fi infiintata pe suprafete mici, iar antreprenorii care mizeaza pe o astfel de afacere se pot imbogati. Aflam astazi povestea unei familii din Ocna Mures care a reusit sa dea lovitura cu 3 culturi agricole: salvie, lavanda si galbenele.

In 2011, familia Olar din Ocna Mures a inceput sa cultive galbenele si pentru ca cererea era in crestere, iar in timp si-au extins afacerea, astfel ca in prezent cultiva si lavanda si salvie pe o suprafata de un hectar.

Potrivit antreprenorilor, plantele medicinale sunt foarte cautate atat in tara cat si peste hotare si reprezinta o activitate profitabila.

Lidia Olar spune desi este mai greu de intretinut, cultura de galbenele este foarte profitabila. Costul semintelor a fost de 3.000 de lei. Productia este valorificata sub forma de crema, sapun, ulei si flori uscate pentru ceai.

'De exemplu, la galbenele, anul trecut pe 15 arii am scos profit de 24.000 de lei. E si cea mai grea cultura, fiindca trebuie adunata tot a doua zi, nu ca lavanda sau salvia care infloresc de doua ori pe an si le tai manual. Trebuie adunata floare cu floare tot a doua zi in perioada de inflorire. Se aduna de cand infloresc de primavara pana vine bruma', a precizat Lidia Olar pentru Agerpres.

Spre deosebire de cultura de galbenele, salvia si lavanda sunt mai usor de intretinut.
Salvia este valorificata sub forma de pulbere, sirop, tinctura si apa.

Foto: pixabay.com

Din lavanda, familia Olar produce tinctura, sirop, crema, ulei, apa, otet. De asemenea, lavanda este vanduta sub forma de pungute aromatizate, buchetele/marturii pentru nunti sau decoratiuni diverse.

'In primii ani am predat (productia - n.r.) la fabrici de medicamente. Pe urma am incercat sa procesam noi acasa, pentru ca e cu mult mai profitabil. Ne-am gandit sa facem noi acasa. Am cumparat o distilerie, micuta, pentru noi. Am inceput sa facem ulei, pe urma crema de galbenele, pe urma am incercat sa facem tinctura, am vazut ca e foarte buna, otetul de lavanda. Deci sunt toate facute de noi acasa. Se vand foarte bine la piata. Mergem si in orase mai mari, la Deva, la Sibiu. Si la targuri de profil', a spus Lidia Olar.

Productia este valorificata la pietele saptamanale organizate in diverse orase din Transilvania, precum si la targuri de profil.




Tags: afacere cu lavandaafacere de familieafacere cu plante medicinalecultivare plante aromatice

Urmareste-ne pe Google News

Noutati si recomandari in agricultura

Plata subventiilor. Ce sume primesc fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura continua platile regulate pentru fermierii care au depus cererile unice de plata in acest an....citeste mai mult>>

APIA: Fermele mici vor intra pe lista de plata

Fermele mici vor intra pe lista de plata a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu subventia de 98,80 de euro/hectar, care se achita la transa a doua de autorizari incepand cu 2 decembrie....citeste mai mult>>

Programul Rabla pentru tractoare ridica probleme

Programul "Rabla pentru tractoare" ridica probleme beneficiarilor. Procedura de inscriere ramane una destul de neclara, cel putin pana in momentul de fata, mai ales ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a iesit in fata cu o ex...citeste mai mult>>


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]