Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pepiniera de kiwi - o oportunitate de afaceri pentru romani

de Silviu Marian Banila 15 Oct. 2020 7780
3.68 din 17 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

De ani de zile, piata de kiwi din Bucuresti este alimentata de livada de la Ostrov, care are avantajul preturilor mai mici decat ale fructelor similare aduse din zonele subtropicale.

Kiwi este o planta exotica aclimatizata intr-o maniera profitabila in Romania.

Recoltarea fructelor kiwi se realizeaza la aproximativ 160 - 180 de zile de la inflorit, cand au atins volumul si greutatea maxima. Din punct de vedere al calendarului, perioada de recoltare este cuprinsa intre 15 octombrie si 15 noiembrie.

Cu cat fructele de kiwi se recolteaza mai tarziu, cu atat durata de pastrare este mai lunga si calitatile organoleptice sunt desavarsite.

Pastrarea se face in atmosfera controlata, un rol deosebit avandu-l mentinerea concentratiei etilenei la valori de 0,5 - 0,6 ppm, a oxigenului la 1% si a bioxidului de carbon la 5%. Temperatura optimala este cuprinsa intre + 2 si -1°C, iar umiditatea relativa intre 92 - 94 %. In aceste conditii, fructele de A. deliciosa si A. chinensis se pastreaza 56 luni, fara pierderi insemnate. Fructele de A. arguta se pot pastreaza doar 3 - 4 luni in conditiile descrise mai sus.

Valorificarea se realizeaza la preturi ridicate, datorita faptului ca fructele sunt mult solicitate si, cu toate ca sunt obtinute in climatul temperat, sunt considerate, in continuare, fructe "exotice". Fructele se pot consuma proaspete, fiind o sursa inestimabila de vitamina C, fibre, saruri minerale si alte principii active. De asemenea, se pot deshidrata, confia sau prelucra sub forma de dulceata, gem, suc, cidru (Kiwine), compot, lichior etc.

Valoarea alimentara a fructelor de kiwi (valori medii) este ridicata mai ales prin continutul de vitamina C, de peste 140 mg/100 g produs proaspat. Continutul fructelor in apa este de 81,8%, iar in zaharuri de 11,7%, valoarea energetica fiind de 48 kcal. Fructele de actinidia au cel mai mare continut in Fe  (3,7 mg/100 g) si unul dintre cele mai mari continuturi in Ca (30 mg/100 g).

Pepiniera de kiwi - o oportunitate de afaceri pentru romani

Deocamdata, in tara nu exista pepiniere specializate care sa produca plante de kiwi. Furnizorul recomandat pentru toate cele trei specii de kiwi este societatea Vitroplant Italia, din localitatea Cesena, Italia. (www.vitroplant.it)

 Cercetarea la kiwi se desfasoara la USAMV Bucuresti, Facultatea de Horticultura (ameliorare genetica, tehnologie, inmultire).




Tags: afaceriafacere agricolakiwicultivare kiwi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.68 din 5 - 17 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]