de Florin Amariei
01 Mar. 2019
3655
Ideile de afaceri sunt multe, insa ne-am gandit pe final de weekend sa va oferim inspiratia necesara pentru a merge pe calea antreprenoriatului. Asadar, iata 4 afaceri care au aparut in Romania pe timp de criza financiara.
Roxana Dumitrache, o tanara de 25 de ani din Bucuresti, absolventa de stomatologie, a decis in urma cu aproape sase luni sa transforme spatiul pe care parintii sai il detineau intr-o piata din Capitala in patiserie.
A investit mai mult de 10.000 de euro pentru a deschide Patiseria Bunicii si, in prezent, tanara antreprenoare, care lucreaza in paralel si intr-un cabinet stomatologic, are patru angajati.
Patiseria Bunicii, Bucuresti
Anul infiintarii: 2013
Domeniu de activitate: poduse de patiserie
Valoarea investitiei si surse de finantare: peste 10.000 de euro (economii ale parintilor)
Probleme identificate in demararea businessului: competitia din partea lanturilor de patiserii care afiseaza pretul la suta de grame si ale caror produse par mai ieftine
Actionar: Roxana Dumitrache
Ocupatia anterioara a antreprenorului: stomatolog
Vanzari zilnice: intre 500 si 700 de lei
Vlad Zdrentu, 36 de ani, arbitru de tenis de camp, a renuntat in toamna lui 2012 sa mai consume zacusca din comert si a inceput sa produca in casa propria reteta sub brandul Camara din Branesti.
El a ajuns sa vanda zacusca si ulterior dulceturile si in magazine cu produse naturale din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Arad. Din toamna si pana la finalul anului 2013 Vlad Zdrentu a avut o productie de aproape 800 de borcane.
Camara din Branesti, Ilfov
Anul infiintarii: 2012
Domeniu de activitate: productie zacusca si dulceata
Valoarea investitiei initiale si surse de finantare: circa 10.000 de euro (economii personale)
Probleme identificate in demararea businessului: birocratie la infiintarea afacerii si controale frecvente din partea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
Actionar: Vlad Zdrentu
Ocupatia anterioara a antreprenorului: arbitru de tenis de camp
Alina Bragagiu, 27 de ani, din judetul Buzau, a investit peste 500.000 de lei (circa 120.000 de euro) in 2011 intr-o unitate de productie a unor alimente traditionale precum carnati, afumaturi sau pastrama si intr-un magazin unde vinde aceste produse in orasul Buzau.
Ideea acestei afaceri i-a venit tinerei inca de pe vremea studentiei, cand a observat ca in special locuitorii din orasele mari sunt dispusi sa investeasca mai mult in produse traditionale si in mancatul sanatos.
La finalul anului trecut, antreprenoarea a ajuns la afaceri de aproximativ 200.000 de euro.
Bunatati Traditionale, Buzau
Anul infiintarii: 2011
Domeniu de activitate: productie alimente traditionale (carnati, afumaturi sau pastrama)
Valoarea investitiei si surse de finantare: in jur de 120.000 de euro
Probleme identificate in demararea businessului: lipsa capitalului pentru a realiza noi investitii in extinderea afacerii
Actionar: Alina Bragagiu
Ocupatia anterioara a antreprenorului: marketing si management
Obiectiv pentru anul 2014: depunerea unui dosar pentru accesarea unei finantari nerambursabile din partea statului pentru a mari capacitatea de productie a fabricii.
Valentina Ionita, 31 de ani, cu o experienta de peste cinci ani in marketing, a decis in iarna anului trecut sa porneasca o afacere de familie in domeniul agriculturii pentru a oferi mamei sale si fratelui un loc de munca stabil.
A investit 20.000 de euro pentru a pune pe picioare afacerea Legume de Tara in localitatea Albota (Arges) si in primul an de activitate tanara antreprenoare impreuna cu familia sa au ajuns ca recolteze cate 30-40 de kilograme de rosii si gogosari in fiecare saptamana.
In prezent, compania, care detine cinci solarii, nu are alti angajati in afara membrilor familiei (mama si fratele) care se ocupa efectiv de cultivarea plantelor, ci apeleaza, in perioada plantarii, la angajati cu contracte de munca temporare.
Legume de Tara, Arges
Anul infiintarii: 2012
Domeniu de activitate: cultivare legume
Valoarea investitiei initiale si surse de finantare: 20.000 de euro (economii personale)
Probleme identificate in demararea businessului: amenintarea daunatorilor (care le-a distrus in vara lui 2012 toata cultura de legume, astfel ca o luna nu au putut livra nimic)
Actionar: Valentina Ionita
Ocupatia anterioara a antreprenorului: marketing
Capacitate de productie: 30-40 de klilograme de rosii si gogosari recoltate pe saptamana
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: afaceriromaniacriza