Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 afaceri de succes din 5 judete romanesti

de Florin Amariei 14 Nov. 2019 7015
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Antreprenoriatul include si povesti fericite, asadar astazi ne vom concentra asupra a 5 afaceri de succes din 5 judete din Romania.

Buzau. O familie din comuna Balta Alba, judetul Buzau, care cultiva de peste 20 de ani, diferite soiuri de trandafiri, a castigat din florile vandute in 2014 aproapre 300.000 de lei.   Vasilica si Adrian Zamfir sunt proprietarii celei mai mari pepiniere de trandafiri din sudul tarii, pe o suprafata de peste patru hectare de teren mostenit de la un bunic. Ca sa obtina un fir de Cristian, Black Baccara sau Monica, specii dintre cele pe care le cultiva, este nevoie de trei ani de munca. La munca pe campul de trandafiri Adrian este ajutat intotdeauna de sotia sa. Dar si de cativa zilieri. „Satisfactia este cea mai mare ca lucram printre flori, dar si mai mare este satisfactia cand sotul imi daruieste cate un buchet de trandafiri din productia proprie”, spune Vasilica Zamfir. In ultimele luni ale anului 2014, florarii din Balta Alba au vandut aproape 100.000 de fire de trandafir, cu preturi cuprinse intre 2 si 5 lei. „Implica si munca multa, si investitii mari, dar satisfactia este mare cand ii vezi, la sfarsit, infloriti”, spune horticultorul Adrian Zamfir pentru Adevarul. In pepiniera familiei Zamfir se produc 18 soiuri certificate de trandafir. Florile au ajuns in parcurile si in spatiile verzi din toata tara.
 
Sibiu. Emil Cioran si sotia lui, Mioara, au pus dezvoltat la Nucet, sat aflat la aproximativ 20 de kilometri de Sibiu, o pensiune si o ferma bio unde vin an de an zeci de turisti din toata Romania dar si din strainatate. In urma cu doi ani, sotii Cioran au povestit, pentru Adevarul, cum au renuntat la oras pentru un sat uitat de lume, si cum au reusit nu doar sa puna pe picioare o afacere de succes, ci sa-si schimbe complet modul de viata. Cautandu-si initial o casa de vacanta, au vazut intr-un ziar un articol despre „satul nepopulat Nucet”, asezare cu doar 30 de localnici, majoritatea varstnici. Odata ajunsi aici, farmecul locurilor i-a cucerit iremediabil, iar achizitia casei si a celor 2 hectare de teren a reprezentat doar primul pas spre o altfel de viata. Aveau in Sibiu un apartament si 3 chioscuri in care vindeau mancare de tip fast-food. Au vandut tot si s-au mutat defintiv la Nucet, unde au ridicat din casa veche o pensiune si unde au inceput sa cultive fructe si legume, totul suta la suta ecologic. Nu le-a fost greu sa se acomodeze, pentru ca amandoi au crescut la tara. La Bucuresti, sotii Cioran l-au cunoscut pe Willy Schuster, cunoscut promotor al agriculturii ecologice, cel care a pus pe picioare la Mosna, impreuna cu sotia sa, o gospodarie care reprezinta un adevarat model de reusita in domeniu. L-au vizitat la Mosna, le-a placut enorm ce au vazut acolo, iar pasii urmatori au venit firesc. Au facut conversie, s-au atestat bio, Emil a fost in schimburi de experienta la ferme mici, bio, in Austria si Germania. Turistiii care le trec pragul, mananca produse suta la suta ecologice si au posibilitatea de a asista la tot ce inseamna activitati in gospodarie. Paralel cu pensiunea, sotii Cioran au dezvoltat cu succes o afacere cu produse traditionale, toate provenite din gospodaria lor si pregatite dupa retete vechi, culese de la femeile in varsta de pe Valea Hartibaciului.
 
Vaslui. Ionel Malacu este primul cultivator de lavanda din judetul Vaslui, planta mediteraneana care s-a adaptat perfect climei din zona Husi. Barbatul a pus bazele proiectului in primavara anului trecut si prima recolta a fost neasteptat de buna. Parte din investitia de 28.000 de lei a fost recuperata si se asteapta sa intre pe profit din recolta din vara acestui an. Scopul cultivatorului de lavanda este de a extinde de 10 ori suprafata cultivata in urmatorii patru ani. A plantat primul hectar de lavanda in localitatea Ivanesti, comuna Padureni. A achizitionat de la un centru de cercetare din Buftea- Bucuresti 15.000 de butasi pe care a platit 22.500 lei (1,5 lei/bucata). Inca 1.000 de lei a cheltuit pentru pregatirea terenului (arat, discuit, nivelat etc.) si cu 5.000 de lei a cumparat o motosapa. A plantat un soi de lavanda numit “Barsana” si a fost adaptat climei din tara noastra prin modificari genetice. Florile de lavanda au fost uscate si semintele scuturate le-a ambalat frumos in saculeti si i-a vandut pe Facebook . Micile pachetele cu lavanda pot fi tinute in dulapuri si incaperi pentru mirosul specific, dar si pentru inlaturarea moliilor. Ionel Malacu este ajutat in cultivarea, recoltarea si prepararea lavandei de catre sotie si socri. In cazanul de tuica al familiei au facut ulei volatil pentru a testa singur cantitatea de planta medicinala necesara pentru o sticluta cu ulei. A cautat laboratoare de cosmetica din tara si strainatate pentru a furniza lavanda. Intentioneaza sa-si deschida din aceasta primavara un mic butic in care sa vanda lavanda sub toate formele: seminte pentru ceai, butasi de lavanda pentru cei care doresc sa cultive, produse cosmetice etc. Potrivit calculelor facute de husean, va intra pe profit dupa  cultura din 2015, iar peste inca trei ani va ajunge la productia maxima.
 
Brasov. Un bucurestean de 40 de ani a reusit sa infiinteze prima plantatie de goji din Brasov si prima plantatie de astfel de fructe certificata BIO din Romania. A investit peste 40.000 de euro si spera ca in cativa ani o sa-si scoata investitia. Adrian Nicolae a ridicat afacerea cu forte proprii si a vrut sa faca totul ca la carte. A infiintat mai intai o pepiniera unde a produs plantele de goji, iar anul trecut le-a sadit pe o plantatie de 2 hectare in localitatea Augustin din Brasov. Investitorul a obtinut si certificarea BIO pentru cultura sa, fiind singurul din tara care are un atfel de document. „Am vrut sa facem totul ca la carte. Exista mai mult culturi de goji in Romania, dar eu sunt singurul care am aceasta certificare. Cred ca este important sa ai un astfel de certificat mai ales ca goji este un fruct medicament“, spune Adrian Nicolae. Vrea sa omologheze goji ca soi romanesc Omul are ambitii mari pentru afacerea sa. Se gandeste sa nu inceapa inca vanzarea fructelor si sa mai astepte doi ani pana cand plantele sale vor fi omologate la soi romanesc. „Vrem sa avem o plantatie model. Plantele sunt de calitate, am pus mult suflet acolo. Am colaborat si cu multi specialisti. Abia dupa 2-3 ani fructul devine etalon si poate fi omologat la soi romanesc. Astfel nu mai avem nevoie de autorizatii de chinezi. Eu asta imi doresc sa realizez. Vrea sa vand fructul proaspat si nu uscat, pentru ca dintr-un fruct poaspat se pot obtine mult mai multe de la gemuri si dulceturi si pana la sucuri si uleiuri“, a msi spus Adrian Nicolae. 
 
Arad. „La 22 de ani de la Revolutie am reusit sa reinvii San Boutique in Micul San, numit asa deoarece este al fiului meu. Pot sa spun ca este primul restaurant deschis in 2011 cu specific pescaresc din Arad. Acum ne desfasuram activitatea in piata Obor, la ghereta nr 19. Si avem atat produse pescaresti cat si preparate traditionale. Este o afacere de familie, dar este una de succes”, povesteste Mircea Santau. Pana sa-si reinvie boutique-ul de dupa Revolutie, Mircea a trecut prin multe. A avut la un moment-dat 14 magazine, in care avea 72 de angajati. Dezamagirea lui a venit prin anii 1996 cand a vazut ca statul nu ajuta agentii comerciali, ci numai le cerea dari. A luat credite pentru a-si mentine afacerile, unii angajati au crezut ca este bunul lor si s-au infruptat din marfa. Asa a ajuns Mircea sa renunte la aceste afaceri. „Acum am impreuna cu sotia o afacere de familie din care putem duce un trai decent”, mai declara Mircea Santau. In momentul de fata, familia Santau isi desfasoara activitatea in piata Obor, iar la fiecare eveniment, cum este Targul de Primavara, de Iarna (din fata Primariei) sau Zilele Aradului (pe bulevardul dintre Teatru si Primarie) produsele lor se pot cumpara. Oamenii stau la fel la coada sa cumpere produsele lui ca pe vremuri. Multi spun ca le aleg pentru  calitate, eleganta, bun gust si buna deservire cel caracterizeaza pe Mircea. Este vorba despre preparate din carne de porc, peste, fructe de mare. Mircea le prepara, iar sotia le vinde si asa reusesc ca tot timpul sa aiba preparate proaspete.
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: afaceri de succesafaceri romanestiafaceri din romania

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]