Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri de pretutindeni - Sculpturi in nisip
Idei de afaceri - Sculpturi in nisip
Propriul meu plan de afaceri Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Ideea este sa realizati statui de cativa metri inaltime, finisate in cele mai mici detalii, folosind ca materie prima nisipul de pe plaja. Pot lua astfel nastere adevarate opere de arta, cum este cea din imagine, care devin instantaneu puncte de atractie pentru turisti.
Problema este ca aceste sculpturi nu dureaza decat maximum cateva saptamani, deoarece vantul si vibratiile produse de pasii curiosilor le deterioreaza putin cate putin. Si este logic sa fie asa daca ne gandim ca singura forta care impiedica statuia sa se prabuseasca este forta de coeziune dintre granulele umede de nisip. Daca statuii i se asigura insa o protectie adecvata, in sensul ca ea se construieste intr-un cort sau intr-o cladire, atunci durata de viata poate ajunge la cativa ani.
Tehnologia de lucru este urmatoarea: in primul rand, trebuie obtinuta materia prima, adica nisipul umed. In acest sens se amesteca 2-15 tone de nisip cu cateva sute/mii de litri de apa, pana se obtine consistenta potrivita (pentru ca si omogenitatea sa fie cea potrivita, se toarna nisip in apa si nu apa peste nisip). Acest amestec se pozitioneaza apoi intr-o forma grosiera realizata din scanduri de lemn si se taseaza pentru compactare, dupa care incepe sculptarea propriu-zisa.
Aceasta operatie se demareaza intotdeauna de la partea de sus a statuii, se coboara incet, pe masura ce lucrul avanseaza, ultima parte finisata fiind baza. Nu sunt excluse surprizele, gen prabusirea unor elemente deja terminate (de exemplu, un brat prea lung), caz in care lucrarea e compromisa. De aceea proiectarea corecta a statuii e vitala: ea tine atat de calcule ingineresti, cat si de experienta. Ca unelte de lucru se folosesc lopeti, cutite, spatule, dar si freze stomatologice, in functie de dimensiunile detaliilor.
O statuie medie si nu foarte complicata se realizeaza, de obicei, in 8-10 ore. Exista insa si opere ample, cum ar fi un castel inalt de 4 metri, la care lucreaza o intreaga echipa timp de o saptamana. Recordul mondial este detinut de un pom de Craciun de 6,3 metri, realizat pentru o expozitie care a avut loc in Australia, in 1993.
Expozitiile de sculpturi din nisip sunt, de fapt, destul de frecvente, iar principalele reguli care trebuie respectate sunt in numar de trei: 1) baza sculpturii sa nu fie mai mare ca inaltimea; 2) la constructie sa nu fie folosite nici un fel de echipamente mecanice; 3) sculptura sa fie realizata doar din nisip si apa (unii artisti adauga uneori un liant in amestec, pentru sporirea durabilitatii).
Cel mai interesate de sculpturile din nisip sunt autoritatile din statiunile de pe litoral, care doresc sa creeze un flux cat mai mare de turisti, pentru ca acestia aduc venituri. Dar trebuie tinut cont si de o alta posibilitate: o expozitie de astfel de sculpturi, amplasata intr-un spatiu protejat, se poate organiza in orice oras, indiferent de locatie. Promovata corespunzator, expozitia va atrage atat locuitorii orasului respectiv, cat si pe cei din regiunile invecinate, iar succesul ei financiar, datorita ineditului exponatelor, poate fi colosal.
Idei de afaceri - Sculpturi in nisip
1.000 $ este tariful minim pe care il cere Gerry Kirk pentru o zi de lucru pe plaja. Dar isi merita banii, deoarece castelele facute de el sunt adevarate opere de arta si constructia lor nu este la indemana oricui. "Ridicarea acestor cladiri din nisip nu necesita numai utilaje precum ciocane pneumatice si macarale, ci si priceperea unui arhitect", avertizeaza Kirk. "Inainte de a ma apuca de treaba intocmesc un proiect amanuntit, pe care il urmez riguros."
Clientii acestui intreprinzator sunt, de obicei, agentii de turism sau companii hoteliere care doresc sa creeze puncte de atractie pentru clientii lor. Si ce poate fi mai atractiv decat o constructie din nisip, inalta de cativa metri si finisata pana in cele mai mici amanunte? Asa s-a gandit si Kirk in urma cu peste 15 ani, cand si-a abandonat profesia de designer si s-a apucat de acesta treaba."Ideea mi-a venit intr-o vacanta, cand, pur si simplu din placere, am construit impreuna cu cativa prieteni o cetate de nisip pe plaja", povesteste el. "Spectatorii au manifestat un puternic interes pentru opera noastra si s-au tot invartit in jurul ei, inainte ca fluxul sa o distruga. Dar a mai trecut ceva timp pana sa pot trai din asta."
Prima comanda i-a fost data de directorul unui lant hotelier, care dorea o copie din nisip a motelului pe care il inaugurase de curand. De atunci activitatea lui Gerry Kirk a devenit tot mai cunoscuta, comenzile au sosit in numar din ce in ce mai mare, astfel ca nu mai are acum grija banilor.
Articole conexe
Loteria Romana cauta parteneri de afaceri
de Florin AmarieiAnul 2020 a insemnat pierderi de 1,7% pentru afaceri
de Florin AmarieiCNCAV: Afacerile sustin campania de vaccinare la nivel national
de Florin AmarieiRaport. Peste 70% din afaceri, afectate de pandemie
de Florin AmarieiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit