Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceristii forestieri au luat act de "isteria din spatiul public" privind exportul de lemn. "Romania este importator de lemn brut"

de Florin Amariei 13 Apr. 2020 1903
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mai multi afaceristi implicati in sectorul forestier spun ca au luat act de "isteria din spatiul public" si arata ca de vina sunt autoritatile pentru ca nu comunica corect cu privire la exportul de lemn si taierile autorizate.

"Avem destule exemple  de  campanii  de dezinfomare  care  au  fost larg meadiatizate in spatiul  public din Romania, fara a fi combatute si sanctionate de catre autoritati, precum: “In Romania  dispar 3 ha de padure pe ora“  , “ Romania ramane fara paduri”, “Nu mai cumparati produse din lemn din Romania.  Jumatate din lemn provine din taieri ilegale”, “Ultimele paduri virgine ale  Europei sunt defrisate in Romania”, “Anual se taie ilegal 20 milioane mc din padurile  Romaniei”, "Cea  mai mare taiere ilegala din padurile Romaniei din ultimii 5 ani, 100 000 mc masa lemnoasa, la  Ocolul  Silvic  Sighet".
 
In aceasta conjuctura si  pe acest fond de perceptie eronata asupra domeniului padurilor, partide,  europarlamentari, organizatii si alte grupuri active in mediul online, au speculat si amplificat informatia conform careia, in perioada starii de urgenta, “padurile sunt defrisate” si  este  necesara oprirea taierilor de lemn pe perioada starii de urgenta. In loc sa contrazica imediat aceste informari false cu date si cifre si sa repudieze posibilitatea “opririi  taierilor”,  domnul ministru Costel Alexe a afirmat ca  “va analiza” aceasta posibilitate, lasand loc altor interpretari", transmite Fordaq.
 
Comunitatea forestierilor sustine ca un studiu german arata ca padurile taiate mai des au contributie de 10 ori mai mare in combaterea schimbarilor climatice, decat cele neadministrate. Studiul este denumit "Efectul de atenuare a schimbarilor climatice al bioenergiei provenite din padurile administrate sustenabil in Europa Centrala".
 
Simultan, acestia demonteaza cateva mituri care au circulat in spatiul online pana acum. Iata exemplele oferite de acestia.
 
Fals: Se  defriseaza padurile sub umbrela  “situatiei  de  urgenta“ 
Ministerul a comunicat statistici care arata ca in luna martie 2020 s-a transportat cu 17% mai putin decat in luna martie 2019!  Faptul ca "se  taie" paduri in starea de urgenta este o informatie desfiintata.
 
Fals: "Ramanem  fara paduri” - “Padurile  Romaniei  dispar  in ritm  de 3  ha/ora“ - “In  Romania  se taie  fara  sa  se impadureasca”
Domnul secretar de stat Gelu Puiu comunica din nou  datele  Inventarului Forestier  National  “ In urma masuratorilor efectuate in teren reiese faptul ca intre cele doua cicluri de masuratori (IFN 1 si IFN 2), se constata o crestere a suprafetelor terenurilor acoperite cu arbori in IFN2 (de la 6.900.962 ha la 6.929.047 ha). La fel de important este si un alt aspect: scaderea suprafetelor terenurilor destinate impaduririi (de la 78.457 ha la 56.653 ha) si a altor terenuri goale (de la 66.637 ha la 51.907 ha). Acest lucru se datoreaza lucrarilor de regenerare efectuate in perioada dintre cele doua cicluri IFN. “
 
Suprafata terenurilor goale, destinate impaduririi, este la nivel national de sub 1 % din suprafata  padurilor,  infima,  suprafete si ele in curs de impadurire. Suprafata padurilor  Romaniei a crescut si creste  permanent!  Chiar  si  suprafetele pe care au  existat  si exista  taieri  ilegale  reintra  in circuitul silvic,  pentru  ca  raman  terenuri  cu  destinatie  forestiera, acestea s-au regenerat natural sau se impaduresc!
 
Fals: "Avem peste 500 000  ha seculare si primare pe care statul roman nu le protejeaza!" - "In Romania se taie ultimele paduri virgine ale Europei!"
Baza acestor asertiuni false este studiul Primofaro, cu informatii preluate in mod necritic din acest studiu si de catre Comisia Europeana. Studiul a fost analizat, la solicitarea Ministerului, de catre Grupul de Expertiza Forestiera din cadrul Universitatii din Brasov care a concluzionat:
studiul face o confuzie conceptuala voita intre padurile virgine si cvasivirgine, padurile seculare si primare.
in Romania, 90 % din paduri au structuri similare celor naturale, conform datelor IFN, tocmai datorita regimului silvic care impune tratamente intensive, cu promovarea regenerarii naturale si a tipului natural fundamental de padure.
in Romania, existenta pe suprafete vaste a "padurilor seculare" este impusa tocmai de regimul silvic, reglementat unitar pentru intreg fondul forestier national, care promoveaza pentru principalele specii forestiere, varste ale exploatabilitatii de peste 100 de ani, iar pentru padurile incluse in grupe functionale de protectie chiar 120-140 de ani!
existenta acestor paduri se datoreaza protejarii constiente si considerarii inclusiv a functiilor de mediu si de protectie a biodiversitatii in sistemul de zonare functionala a padurilor din Romania!
existenta padurilor seculare si cu structuri similar naturale este cazul comun si nu exceptia in padurile Romaniei, un rezultat nu al lipsei interventiei omului, ci tocmai a interventiei constiente a acestuia! Este o realizare a silviculturii romanesti.
 
Fals: Nu avem control, SUMAL nu functioneaza, Inspectorul Padurii nu functioneaza, un transport din 5 este ilegal, la fiecare transport legal se transporta inca unul ilegal.
In statistica oficiala furnizata de Ministerul Mediului apare statistica interogarilor in Inspectorul  Padurilor, cu 164.329 de transporturi verificate in luna martie 2020, dintre care doar 12-14/zi sunt semnalate ca suspecte la Politie si doar 2/zi in medie se confirma! Sistemul Inspectorul Padurilor functioneaza, practic din 164.329 mii de transporturi de masa lemnoasa, in luna martie  2019  doar 2/zi se confirma a fi ilegale, adica un procent insignificant. 
 
Fals: Padurile  Romaniei sunt exportate cu trenurile, exportam lemn brut, produse din lemn fara valoare adaugata!
Trenurile cu busteni  care sunt  filmate  si  circula  pe  grupurile  care  dezinformeaza pe Internet intra in tara! TOATE intra in tara! Practic nu exista export de lemn brut - bustean, din Romania cu trenurile! Mihai Dragan, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, a expus intr-o dezbatere organizata de Greenpeace ceea ce oricine poate verifica imediat, daca se uita pe statisticile oficiale: Romania a  importat  in ultimii  ani , ca  medie,  aproximativ  3 000 000  mc  lemn brut, iar exporturile sunt mai putin de 300 000  mc. Romania este un mare importator de lemn brut!
 
Fals: Din Romania se taie anual ilegal 20 milioane mc masa lemnoasa.
Aceasta cifra a fost vehiculata in spatiul public si legitimata de catre  domnul ministru Costel Alexe cu  ignonarea punctelor de vedere exprimate public de cele mai inalte foruri stiintifice pentru domeniul silviculturii din Romania - Academia de Stiinte Agricole si Silvice, alaturi de Institutul National de Cerccetare si Dezvoltare in Silvicultura Marin Dracea, precum si de colective de cercetatori de la Universitatile din Brasov si din Suceava. 
 
Confuzia a provenit din prezentarea trunchiata a rezultatelor Inventarului Forestier National, prin compararea a doua cifre care nu au nicio legatura. Raportarea Institutului National de Statistica - 18 milioane mc recoltati - se refera la volumul brut comercializabil, in timp ce Inventarul Forestier National se refera la biomasa aeriana totala disparuta ca medie intre doua cicluri IFN. Nu exista nicio corelatie intre aceste doua sisteme de raportare. […] Situatia aceasta este cunoscuta si in alte inventare forestiere nationale, fiind caracterizata ca diferenta dintre commercialised volume versus total drain.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: afaceristii forestierifordaqexportlemnmasa lemnoasafals

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Industria lemnului, cifra de afaceri de peste 240 de miliarde de euro

de Florin Amariei
02 Dec 2020
Datele prezentate de Fordaq arata ca industria lemnului a ajuns la o cifra de afaceri de peste 240 de miliarde de euro la nivel european. Au fost...

INS: Exporturile si importurile, in scadere fata de 2019

de Florin Amariei
10 Aug 2020
INS raporteaza ca atat exporturile, cat si importurile se afla intr-o scadere simtitoare fata de aceeasi perioada din 2019. ”In perioada 1...

MMACA: Romania exporta din pacate 75% in UE

de Florin Amariei
16 Sep 2019
Un secretar de stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului (MMACA) a declarat ca "Romania exporta din pacate 75%...

Brexit fara acord. Britanicii pierd aproximativ 16 miliarde de dolari la exporturi

de Florin Amariei
04 Sep 2019
Daca Brexit va avea loc fara un acord, atunci britanicii risca sa piarda peste 16 miliarde de dolari doar la capitolul exporturi. Intr-un studiu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]