Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorii romani vor mai multi muncitori din afara tarii

de Florin Amariei 25 Feb. 2020 1679
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un nou sondaj releva faptul ca angajatorii romani vor si intentioneaza sa aduca mai multi muncitori din afara tarii in 2020. Aproape 25% din cei intervievati sustin ca vor personal din strainatate pentru a-si continua si dezvolta activitatea.

Intrebarile adresate de BestJobs mai arata si faptul ca aproximativ 11% din cei care au dat curs invitatiei de a participa la acest sondaj au inceput deja demersurile necesare pentru a aduce forta de munca calificata din strainatate, intrucat in Romania nu sunt de gasit persoane care sa fie angajate pe locurile de munca oferite. Chiar si asa, cele mai multe locuri de munca pentru care se recruteaza persoane din Asia sau Africa sunt necalificate.
 
"Peste 70% dintre companii spun ca principalul motiv pentru recrutarea de angajati straini este lipsa fortei de munca specializate de pe piata locala. Alte motive importante pentru importul de personal sunt: productivitatea redusa a angajatilor romani (36% dintre respondenti) sau pretentiile salariale ridicate raportat la cerintele jobului sau aptitudinile candidatilor (27% dintre respondenti).
 
Principalele pozitii pentru care companiile de pe piata locala ar apela la angajati din strainatate sunt cele de muncitori necalificati (45% dintre angajatori), ingineri/specialisti in domenii diverse (41%), muncitori calificati (33%), dar si pozitii in IT&C (12%) sau de management (8%)", se precizeaza in studiul BestJobs.
 
Potrivit sursei citate, angajatorii romani se orienteaza in principal spre pietele unde pot gasi personal la costuri mai reduse, vizata fiind, in primul rand, regiunea Europei de Sud-Est, in ansamblu, si Republica Moldova in special. Apoi, companiile vizeaza tari asiatice pentru atragerea de personal, statele din Uniunea Europeana fiind pe locul trei in topul preferintelor. Pe ultimul loc sunt tarile africane.
 
Cei mai multi recrutori (47%) sunt dispusi sa ofere un salariu net cuprins intre 300 si 400 de euro pentru angajatii din afara tarii, iar 24% ar vrea sa ofere cel mult 500 de euro. Circa 10% ar putea oferi pana la 800 de euro, alti 8% ar plati intre 800 si 1.000 de euro, dar exista si angajatori (7%) care sunt dispusi sa ofere 1.000 de euro pentru pozitiile specializate.
 
Pe de alta parte, tot pentru a atrage personalul de care au nevoie, circa 40% dintre companii spun ca au in plan pentru acest an implementarea de sisteme care permit munca de la distanta sau de acasa. O treime dintre respondenti afirma ca au deja experienta cu astfel de sisteme.
 
Totusi, cea mai mare parte a respondentilor (41%) spun ca sub 10% din personal poate beneficia de munca de la distanta, iar alti 20% declara ca procentul urca pana la 20%. Cele mai potrivite functii pentru munca de la distanta, in opinia angajatorilor, sunt cele din IT&C, financiar & contabilitate, marketing si agenti de vanzari. La polul opus, functiile care nu pot beneficia de un program de munca remote sunt cele din productie, management sau din zona tehnica.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: sondajforta de muncaangajatistrainatateafara tarii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

McDonald's reduce numarul de angajati

de Bianca Tila
09 Ian 2023
McDonald's are in plan sa reduca numarul de angajati din birouri si sa construiasca mai multe restaurante. Aceste obiective fac parte din strategia...

Tendinte pentru spatiile de lucru: medii de lucru sigure si atractive pentru angajati

de Idei de afaceri
22 Sep 2021
Contextul pe care il traversam a accelerat schimbarile pe care mediul business le intrevedea anterior in privinta modului in care se desfasoara orele...

Sondaj. IMM-urile au incercat din rasputeri sa-si pastreze forta de munca

de Florin Amariei
11 Sep 2021
Un sondaj efectuat de Kaspersky releva ca afacerile mici si mijlocii au incercat in aceasta perioada sa-si pastreze angajatii din rasputeri....

De ce renunta Nokia la 10.000 de angajati

de Florin Amariei
16 Mar 2021
Gigantul tech Nokia va renunta la 10.000 de angajati. Motivul principal este subliniat intr-un mesaj scurt al oficialilor companiei. Producatorul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]