de Florin Amariei
23 Mar. 2020
2574
Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie (APCGC) spune ca operatorii economici care ii sunt membri se pregatesc de concedierea a sute sau mii de angajati, avand in vedere masurile impuse de Guvernul Romaniei.
"Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie (APCGC) a luat cunostinta cu surprindere despre intentia Directiei de Inregistrare Sistematica din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) privind suspendarea contractelor care au ca obiect inregistrarea sistematica in evidentele de cadastru si de carte funciara", transmite APCGC.
Redam integral mai jos mesajul APCGC.
Majoritatea antreprenorilor sunt constienti ca efectele economice ale pandemiei COVID-19 pot fi devastatoare in lipsa unor masuri guvernamentale fiscale si economice pentru companiile din Romania. Specialistii din domeniul economic sunt de parere ca pastrarea angajatilor IMM-urilor este esentiala pentru evitarea unei crize economice de proportii.
Or, adoptarea propunerii Directiei de Inregistrare Sistematica va avea ca efect concedierea a sute sau mii de angajati din cadrul firmelor de specialitate din Romania care de cativa ani isi sustin micile afaceri din lucrarile de inregistrarea sistematica realizate in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara 2015 – 2023.
Potrivit evidentei ANCPI, in Romania sunt 1485 firme si peste 9500 de persoane fizice autorizate sa realizeze lucrari de specialitate in domeniul cadastrului, al geodeziei si al cartografiei. Circa 35% din cei autorizati participa direct sau indirect la contractele in derulare care au ca obiect inregistrarea sistematica. La acest numar se adauga personalul auxiliar din cadrul firmelor. Astfel, dupa estimarile noastre, peste 4000 de persoane sunt implicate in activitatea de inregistrare sistematica, iar pentru multi dintre ei aceasta este singura sursa de venit.
Majoritatea firmelor autorizate sunt firme mici, cu cel mult 10 angajati, care au avut greutati si pana in prezent in sustinerea proiectelor care s-au derulat pe un timp foarte lung, respectiv pe 2-3 ani. In urma suspendarii contractelor si, pe cale de consecinta, a platilor, angajatorii vor fi nevoiti sa-si concedieze angajatii, neavand resursele financiare pentru sustinerea afacerii pe cateva luni. Practic, tot ce s-a cladit in activitatea privata de cadastru in ultimii 30 de ani poate fi anulata printr-o decizie neinspirata si iresponsabila.
In acelasi timp suspendarea contractelor in derulare va insemna cu siguranta si finalul Programului National de Cadastru si Carte Funciara. Din cvasi-motive – despre care am discutat de nenumarate ori cu reprezentantii Agentiei Nationale - ritmul de realizare a fost extrem de scazut si pana la aparitia pandemiei, dar in urma suspendarii contractelor si a concedierii sutelor, miilor de angajati, cu certitudine programul nu va putea fi reluat timp de cativa ani. Astfel, de mult anuntata ”inregistrare gratuita” nu va mai beneficia populatia prea curand.
Este de asemenea de neinteles: in timp ANCPI consulta piata cu privire la pretul serviciilor de inregistrare sistematica a imobilelor, o directie din cadrul aceleiasi institutii propune suspendarea contractelor care au acelasi obiect.
APCGC considera ca in cadrul lucrarilor de inregistrare sistematica in evidentele de cadastru si de carte funciara sunt mai multe activitati care pot fi executate in continuare, fara risc de contaminare si fara riscul de a zadarnici combaterea bolii. Astfel furnizarea datelor si informatiilor de catre oficiile teritoriale, livrarile, verificarea si receptia se poate realiza exclusiv online. Mai multe activitati pot fi executate prin telemunca sau munca la domiciliu (raportul preliminar, prelucrarea datelor, intocmirea planului cadastral, intocmirea registrelor etc.). De asemenea, in zonele extraurbane, cu participarea limitata a detinatorilor de terenuri, se pot executa chiar si masuratori de teren, riscul de contaminare fiind extrem de scazut.
Dupa opinia noastra, similar procedurilor online implementate recent de ANCPI la predarea lucrarilor de inregistrare sporadica, pot fi adoptate proceduri si pentru livrarea documentelor prevazute in contractele care au ca obiect inregistrarea sistematica.
In aceste conditii suspendarea contractelor care au ca obiect inregistrarea sistematica in evidentele de cadastru si de carte funciara nu are nicio justificare.
Revenim si subliniem inca o data: intentia Directiei de Inregistrare Sistematica privind suspendarea contractelor va conduce la concedierea unui numar insemnat de angajati din cadrul firmelor autorizate, falimentarea a zeci sau chiar sute de firme si in final la incheierea Programului National de Cadastru si Carte Funciara 2015 – 2023 cu un esec total. In acest caz vor avea de pierdut - pe langa statul roman, prin distrugerea cadastrului, ”motorul economiei de piata” – sute, mii de persoane care raman fara locuri de munca dar si detinatorii de terenuri care au fost mintiti, pentru a cata oara, cu "cadastrul gratuit".
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: apcgccadastruconcediereangajati