Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNS vrea un clasament national al angajatorilor pe un nou criteriu

de Florin Amariei 19 Aug. 2019 2469
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Blocul National Sindical (BNS) isi doreste un clasament national al angajatorilor in baza unui nou criteriu: respectarea drepturilor salariatilor.

Blocul National Sindical (BNS) propune liderilor sindicali sa transmita angajatilor din economia romaneasca, atat celor din institutiile de stat, cat si celor din mediul privat, un instrument pentru realizarea unui clasament al tuturor angajatorilor, privati si publici, care sa arate cat de mult respecta acestia drepturile lucratorilor, a declarat, miercuri, presedintele BNS, Dumitru Costin.
 
Instrumentul este un chestionar de evaluare a angajatorului de catre lucrator, care cuprinde 155 de intrebari, si care trebuie completat o data pe an de angajati.
 
Intrebarile din chestionar sunt structurate pe cinci categorii ale drepturilor angajatilor: dreptul la conditii de munca si de ocupare decente si echitabile, dreptul de asociere libera in organizatii sindicale/dreptul la negociere colectiva, dreptul la sanatate si securitate in munca, dreptul de a participa la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca, dreptul la informare si consultare, inclusiv in cadrul procedurilor de concediere colectiva.
 
Presedintele BNS, Dumitru Costin, a precizat ca acest chestionar este disponibil tuturor angajatilor interesati si ar trebui completat anual, pentru evaluarea progresele companiilor si/sau a institutiilor.
 
"Am propus un document de lucru care poate sa fie aplicat imediat de partenerii sociali la nivel de unitate, adica pana sa iasa legile, daca exista buna-credinta, daca exista vointa celor doi parteneri, le-am pus la dispozitie un instrument aplicabil imediat. Am pregatit un instrument de monitorizare a respectarii drepturilor lucratorilor la nivel de unitate. Este un instrument prin care lucratorii din companii sau din institutii publice, organizati sau nu in structuri sindicale, pot, completand acest chestionar amplu, pe care il faci o data pe an, sa obtina la sfarsitul completarii lui un diagnostic privitor la modul in care angajatorul lor respecta drepturile fundamentale ale lucratorilor. Am introdus acest instrument, pe care il punem la dispozitia tuturor celor interesati, fara discriminare, tocmai in ideea de a constientiza, pe de o parte, care sunt acele drepturi fundamentale care trebuie sa se regaseasca la nivelul unui angajator - companie sau institutie publica - si pentru a vedea in ce masura ele sunt respectate sau nu. Si sa introducem un astfel de mecanism de monitorizare anuala, sa vedem daca exista progrese, care nu pot veni decat pe dialog, prin consultare si consolidare a respectului intre interlocutori", a afirmat el.
 
Potrivit acestuia, clasamentul va oferi angajatilor posibilitatea sa verifice, atunci cand intentioneaza sa se angajeze la o institutie de stat sau la o companie privata, daca acel angajator se afla in coada listei privind respectarea drepturilor angajatilor.
 
"Voi credeti ca intamplator dublez tot pachetul asta cu ultimul subiect la care am facut referire? Si anume acel instrument de monitorizare a modului in care sunt respectate drepturile lucratorilor in companii si institutii publice. Veti vedea, domnilor si doamnelor activisti sindicali, ca voua ma adresez acum, ca daca o sa puneti osul la treaba si o sa va luati 3 ore din timp, o data pe an, incat sa treceti bucata cu bucata, cele 155 de intrebari, si sa le evaluati sincer si corect, o sa generam in spatiul public un clasament, un top al companiilor si institutiilor care respecta drepturile lucratorilor si evident, in josul clasamentului, o sa-i avem si pe cei care nu respecta aceste drepturi si libertati. Va fi un mesaj pentru orice cetatean al acestei tari: vrei sa te duci sa te angajezi intr-o companie? Ok, unde e aia in clasament? O cauti in baza de date, pe internet...Ia uite unde e, in coada!", a afirmat Dumitru Costin.
 
Acesta a prezentat si cele doua proiecte de lege redactate de BNS, sub coordonarea lui Alexandru Athanasiu, unul privind modificarea si completarea Legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a lucratorilor, iar celalalt privind participarea lucratorilor la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bnsclasament nationalangajatoricriteriudrepturi salariati

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]