de Florin Amariei
29 Iun. 2020
2126
Falimentul firmei germane Wirecard pune EY pe jar, dupa ce a fost implicata in acest esec de proportii.
Primele plangeri au fost lansate deja impotriva Ernst & Young, ca urmare a falimentului rasunator al Wirecard. Ernst & Young, care certifica din 2009 conturile grupului Wirecard, i se reproseaza faptul ca nu a informat publicul mai devreme despre existenta unor probleme la Wirecard.
Banuita ca si-a umflat conturile cu fonduri fictive din Filipine, firma de plati online Wirecard, o companie germana cu 6.000 de salariati, a decis joi sa se plaseze in insolventa. Guvernul german a denuntat "un scandal fara echivalent in sectorul financiar" si a anuntat o inasprire a controalelor in acest sector putin supravegheat.
Nimeni, nici auditorii si nici organismul care supervizeaza sectorul financiar german (Bafin) nu a putut preveni falimentul Wirecard.
Cu toate acestea, incepand din 2015 in presa circulau zvonuri referitoare la existenta unor nereguli in modelul economic al Wirecard. La inceputul lui 2019 cotidianul Financial Times a publicat o ancheta privind suspiciuni de frauda in Asia la Wirecard, fara consecinte insa.
Saptamana aceasta, Financial Times a acuzat Ernst & Young ca nu si-a facut treaba in mod serios cu privire la Wirecard. Potrivit cotidianului britanic, Ernst & Young a omis sa solicite informatii bancare cruciale de la o banca din Singapore, unde Wirecard sustinea ca detine pana la un miliard de euro in numerar. Aceasta desi solicitarea acestor informatii face parte in mod normal dintr-o procedura de audit.
Asociatia de actionari germani SdK a depus o plangere penala impotriva a doi auditori actuali si a unui fost auditor de la subsidiara din Germania a Ernst & Young. Verificarea depozitelor bancare "este una din sarcinile cele mai facile" pentru un auditor contabil si se face conform "unei proceduri foarte bine reglementata" acuza SdK.
La randul sau, firma de avocatura Schirp & Partner din Berlin a demarat la inceputul lunii iunie o actiune in justitie care vizeaza Ernst & Young. Potrivit avocatilor, Ernst & Young nu ar fi putut certifica conturile Wirecard timp de mai multi ani "fara o incalcare a obligatiilor de control ale unui auditor".
In conditiile in care actiunile Wirecard s-au prabusit cu 98% in ultimele zece zile, detinatorii de actiuni la firma germana de plati online sunt invitati de cabinetul de avocatura Schirp & Partner sa se alature unei actiuni colective in justitie care sa vizeze Ernst & Young.
In afara Germaniei, asociatia investitorilor olandezi European Investors (VEB) a invitat Ernst & Young sa incheie un acord amiabil, in lipsa caruia ameninta si ea cu actiuni in justitie, sustine cotidianul german Handelsblatt.
Firma de audit Ernst & Young, care a refuzat sa certifice bilantul Wirecard pentru 2019, a recunoscut ca au existat "indicii clare cu privire la o frauda de mare amploare, care implicau mai multe parti din intreaga lume si diverse institutii", iar aceasta declaratie ar putea sa se intoarca impotriva sa.
Analistii atrag atentia intre similitudinile dintre afacerea Wirecard si prabusirea grupului american Enron la inceputul anilor 2000.
Ramane de vazut cum va fi manageriata aceasta problema.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: wirecardeyjarcaderefirma