Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caderea Wirecard pune EY pe jar

de Florin Amariei 29 Iun. 2020 2122
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Falimentul firmei germane Wirecard pune EY pe jar, dupa ce a fost implicata in acest esec de proportii.

Primele plangeri au fost lansate deja impotriva Ernst & Young, ca urmare a falimentului rasunator al Wirecard. Ernst & Young, care certifica din 2009 conturile grupului Wirecard, i se reproseaza faptul ca nu a informat publicul mai devreme despre existenta unor probleme la Wirecard.
 
Banuita ca si-a umflat conturile cu fonduri fictive din Filipine, firma de plati online Wirecard, o companie germana cu 6.000 de salariati, a decis joi sa se plaseze in insolventa. Guvernul german a denuntat "un scandal fara echivalent in sectorul financiar" si a anuntat o inasprire a controalelor in acest sector putin supravegheat.
 
Nimeni, nici auditorii si nici organismul care supervizeaza sectorul financiar german (Bafin) nu a putut preveni falimentul Wirecard.
 
Cu toate acestea, incepand din 2015 in presa circulau zvonuri referitoare la existenta unor nereguli in modelul economic al Wirecard. La inceputul lui 2019 cotidianul Financial Times a publicat o ancheta privind suspiciuni de frauda in Asia la Wirecard, fara consecinte insa.
 
Saptamana aceasta, Financial Times a acuzat Ernst & Young ca nu si-a facut treaba in mod serios cu privire la Wirecard. Potrivit cotidianului britanic, Ernst & Young a omis sa solicite informatii bancare cruciale de la o banca din Singapore, unde Wirecard sustinea ca detine pana la un miliard de euro in numerar. Aceasta desi solicitarea acestor informatii face parte in mod normal dintr-o procedura de audit.
 
Asociatia de actionari germani SdK a depus o plangere penala impotriva a doi auditori actuali si a unui fost auditor de la subsidiara din Germania a Ernst & Young. Verificarea depozitelor bancare "este una din sarcinile cele mai facile" pentru un auditor contabil si se face conform "unei proceduri foarte bine reglementata" acuza SdK.
 
La randul sau, firma de avocatura Schirp & Partner din Berlin a demarat la inceputul lunii iunie o actiune in justitie care vizeaza Ernst & Young. Potrivit avocatilor, Ernst & Young nu ar fi putut certifica conturile Wirecard timp de mai multi ani "fara o incalcare a obligatiilor de control ale unui auditor".
 
In conditiile in care actiunile Wirecard s-au prabusit cu 98% in ultimele zece zile, detinatorii de actiuni la firma germana de plati online sunt invitati de cabinetul de avocatura Schirp & Partner sa se alature unei actiuni colective in justitie care sa vizeze Ernst & Young.
 
In afara Germaniei, asociatia investitorilor olandezi European Investors (VEB) a invitat Ernst & Young sa incheie un acord amiabil, in lipsa caruia ameninta si ea cu actiuni in justitie, sustine cotidianul german Handelsblatt.
 
Firma de audit Ernst & Young, care a refuzat sa certifice bilantul Wirecard pentru 2019, a recunoscut ca au existat "indicii clare cu privire la o frauda de mare amploare, care implicau mai multe parti din intreaga lume si diverse institutii", iar aceasta declaratie ar putea sa se intoarca impotriva sa.
 
Analistii atrag atentia intre similitudinile dintre afacerea Wirecard si prabusirea grupului american Enron la inceputul anilor 2000.
 
Ramane de vazut cum va fi manageriata aceasta problema.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: wirecardeyjarcaderefirma

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Romania intalneste un nou lant de magazine. Jimmy Key deschide primul magazin din tara

de Bianca Tila
02 Aug 2023
Compania Jimmy Key din Turcia comercializeaza articole de imbracaminte pentru femei si vrea sa deschida primul magazin din tara in cadrul centrului...

Directorul Ericsson a confirmat "posibile" plati catre ISIS

de Florin Amariei
16 Feb 2022
Directorul companiei Ericsson a confirmat mai multe "posibile" plati catre ISIS, in urma unei anchete interne. Situatia nu a fost vazuta deloc bine...

PayPal infirma dorinta de a cumpara Pinterest

de Florin Amariei
27 Oct 2021
PayPal a infirmat oficial dorinta vehiculata in presa internationala de a cumpara Pinterest. In ultimele saptamani, multe informatii aparute in...

Investitiile straine directe in Romania, in scadere in 2021

de Florin Amariei
13 Apr 2021
BNR a eliberat un set nou de date si acestea arata ca investitiile straine directe in Romania se afla in scadere in 2021. "Investitiile...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]