Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand banii nu stau in prim plan

de Marian Curelaru 21 Feb. 2014 3111
2.33 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Gasirea unei bune idei de afaceri presupune, cel mai adesea, sa indraznesti, sa inovezi si sa accepti provocarile. In unele cazuri, schimbarea unghiului de abordare este radicala, precum in afacerile care nu pun banii in prim plan, dar reusesc sa aduca profit. Iata 3 astfel de idei de afaceri preluate de cotidianul francez "Les Echos" din lucrarea "Insolitul, motor al inovatiei" (Anne Brunet-Mbappe, Editura Dunod, 2013).

La Babochki, cafeaua este gratis, dar timpul costa

O intreprindere rusa si-a intemeiat modelul de afaceri pe timp. Babochki Anticafe din Moscova a optat pentru antisistem: consumatorii nu platesc consumatia. De ce? Pur si simplu pentru ca bauturile si snacksurile sunt gratuite. In aceasta anti-cafenea, ceea ce este facturat este timpul petrecut: doua ruble pe minut. Amenajat intr-un vast loc luminos si cu design modern, cafeneaua Babochki este gandita astfel incat clientii sa se poata relaxa si discuta linistit sau sa poata lucra, deci… sa ramana cat mai mult timp posibil. Ei dispun de un spatiu de jocuri si cinema, de un spatiu de co-working, de o biblioteca si de acces wifi. Prin modificarea perspectivei din care este privita in mod obisnuit o cafenea, antreprenorul rus a imaginat astfel un model de business cu totul inovant in domeniul restaurantelor.

Cand "time is honey"…

Banca de Miere este un fond de investitii militant, cu filiale in Franta, Olanda si Elvetia. Obiectivul sau este protejarea albinelor si a oamenilor. Prin deschiderea unui cont de economii "Albine" pentru o perioada de polenizare data, clientul Bancii de Miere se pregateste sa primeasca nu bani, ci miere. Fiecare depozit de minimum zece euro da dreptul la o parte din recolta realizata de pe hectarele de flori ale Bancii de Miere. Sumele investite servesc la finantarea roirilor si la sustinerea apicultorilor. Intr-adevar, fara albine, nu avem polenizare, iar fara polenizare, nu avem reproductie vegetala, iar de aici apare riscul de a asista la sfarsitul diversitatii alimentare.

"Platiti cat doriti"

"Pay as you feel", aceasta este filosofia restaurantului "Lentil As Anything" din Melbourne si din doua alte orase din statul Victoria, Australia. In acest local, deschis in anul 2000 de Shanaka Fernando, un australian originar din Sri Lanka, casele de marcat sunt inlocuite printr-o cutie mica asezata la intrare si in care fiecare client depune cat ii dicteaza constiinta.

Adeseori recrutati dintre someri, refugiati sau oameni ai strazii, angajatii restaurantului nu au intotdeauna un statut regulat, ceea ce a condus la conflicte cu guvernul australian. Dar "Lentil As Anything" isi continua drumul, oferind de lucru pentru circa 24 de persoane. La cativa ani dupa deschiderea primului restaurant, Shanaka Fernando a primit in 2007 Premiul eroului local. Din 2011, cutia in care clientii puneau banii la primul restaurant "Lentil As Anything" a fost expusa in Muzeul Democratiei din Canberra, ca simbol al libertatii si egalitatii, libertatea tuturor de a manca in acelasi fel.

Conceptul "platesti cat vrei" exista de mult timp la periferia circuitului economic traditional. Exemple asemanatoare gasim in Londra ("The Little Bay", din Farrington), in Viena (restaurantul pakistanez "Wiener Deewan") sau in Praga (beraria "Big Lebowski").

Cu toate acestea, initiativele care au durat aici sau in alta parte a lumii pastreaza un caracter insolit in contextul economic de azi, care pare greu de acomodat la o astfel de formula.



Tags: idei de afaceriperspective inovatoarecafeneabancarestaurant

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.33 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Banca Transilvania intra in actionariatul Idea Bank

de Florin Amariei
03 Iun 2021
CA-ul Bancii Transilvania a aprobat perfectarea tranzactiei prin care se cumpara actiunile Idea Bank detinute de Getin Holding Group. Pretul...

HORA: Interzicerea redeschiderii restaurantelor va duce la propagarea coronavirusului

de Florin Amariei
19 Aug 2020
Presedintele HORA spune ca interzicerea redeschiderii restaurantelor va duce la propagarea coronavirusului, iar vina o va purta Guvernul....

Mischie: Restaurantele se vor redeschide

de Florin Amariei
03 Iul 2020
Presedintele HORA, Daniel Mischie, este optimist si spune ca restaurantele se vor redeschide in curand. Iata motivele sale. Presedintele HORA a...

4 idei de afaceri de succes care au inceput ca proiect part-time

de Florin Amariei
28 Oct 2019
Sa pornesti o afacere part-time este una dintre dorintele multor romani care nu vor sa renunte la siguranta oferita de un loc de munca bun, unde...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]