Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce prevede acordul comercial post-Brexit

de Florin Amariei 28 Dec. 2020 1369
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Marea Britanie si UE au ajuns la un compromis. Iata, asadar, ce prevede acordul comercial post-Brexit.

Acest acord fara precedent permite evitarea unei rupturi a lanturilor de productie si evita impunerea unor taxe vamale de 10% in sectorul automobilelor, de 25% produselor procesate pe baza de peste si de 50% carnii de vita, produselor lactate, carnii de pasare, porc, miel, cereale, zahar si produslor alimentare procesate.
 
Regatul Unit si Uniunea Europeana se angajeaza sa respecte conditii de concurenta loiala.
 
Regatul accepta sa nu-si revizuiasca in scadere legislatia si standardele sociale, de mediu si in lupta impotriva modificarilor climatice europene aflate in vigoare la 31 decembrie 2020 si sa se adapteze la evolutia acestora.
 
Acordul post-Brexit prevede posibilitatea aplicarii unor masuri unilaterale de reechilibrare - constand in taxe vamale -, in cazul unor divergente importante.
 
In cazul in care regatul sau Uniunea nu respecta tratatul, un mecanism cu valoare constrangatoare de solutionare a diferendelor - asa cum exista in majoritatea acordurilor comerciale - urmeaza sa transeze litigiile.
 
In urma opozitiei ferme a Londrei, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) nu va interveni in acest proces.
 
Acordul prevede sa li se lase pescarilor europeni un acces in apele britanice intr-o perioada de tranzitie de cinci ani si jumatate, pana in iunie 2026.
 
In timpul acestei tranzitii, UE urmeaza sa renunte in mod treptat la 25% din captura sa, care se ridica la o valoare de aproximativ 650 de milioane de euro pe an.
 
In cazul in care Regatul Unit limiteaza accesul sau captura UE, Uniunea poate adopta masuri de retorsiune si impune taxe vamale produselor din pescuit sau altor bunuri britanice si chiar sa suspende o mare parte a acordului comercial.
 
Tratatul garanteaza o conexiune aeriana, rutiera, feroviara si maritima continua, insa intr-un mod mai putin avantajos decat daca regatul ar fi ramas membru al pietei unice.
 
Dispozitii vizeaza sa asigure faptul ca intre operatori are loc o concurenta loiala, ”pentru ca drepturile pasagerilor, muncitorilor si siguranta transporturilor sa nu fie compromise”.
 
Regatul unit va continua sa participe la anumite programe UE in perioada 2021-2027 - precum programul de cercetare si inovatie Horizon Europe -, cu conditia ca el sa contribuie la bugetul european. UK paraseste, insa, Erasmus.
 
Acordul ”stabileste un nou cadru” in domeniul cooperarii politiste si judiciare, ”mai ales in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere si terorismului”.
 
Cele doua parti vor continua sa impartaseasca ADN, amprente digitale si informatii despre pasageri si sa coopereze prin intermediul Europol.
 
Aceasta cooperare va putea fi suspendata, in cazul in care regatul renunta la aderarea sa la Conventia europeana a drepturilor omului.
 
Incepand de la 1 ianuarie, regatul nu va mai beneficia de principiile liberei circulatii a persoanelor, liberei prestari de servicii si de libertatea satabilirii pe teritoriul Uniunii.
 
Prestatarii britanici de servicii isi vor pierde dreptul automat de a oferi servicii in intreaga Uniune si vor fi nevoiti sa se stabileasca in UE pentru a continua sa-si exercite activitatea.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: acord ue ukacord post-brexitmasuri acord post-brexit

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]