Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai mari 500 companii din CEE, crestere de 5,5%

de Florin Amariei 24 Nov. 2020 1447
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform studiului Top 500 ECE Coface, cele mai mari 500 companii din Europa Centrala si de Est au cunoscut o crestere de 5,5%. Entitatile din Polonia, insa, au fost cele mai avantajate.

Analiza descrie situatia celor mai mari 500 de companii din regiune in functie de cifra de afaceri.
 
"A douasprezecea editie a studiului Top 500 ECE ofera o perspectiva asupra viitorului si rezuma activitatea economica a regiunii de anul trecut, prezentand Europa Centrala si de Est ca o zona prospera. Cifra de afaceri agregata a celor mai mari 500 de companii a crescut cu 5,5%, la 740 miliarde euro. Din companiile listate, 373 (care reprezinta 74,6% din totalul companiilor, comparativ cu 79% in 2018 si 80% in 2017) au inregistrat o crestere a veniturilor. Astfel, doar 25,4% au inregistrat o stagnare sau o scadere. Cifra de afaceri medie a celor mai mari 500 de companii a crescut la 1,5 miliarde euro, comparativ cu 1,4 miliarde euro in 2018", arata analiza.
 
Declan Daly, CEO Coface Europa Centrala si de Est, explica faptul ca „in 2019, majoritatea companiilor din regiunea ECE au beneficiat de un mediu economic favorabil continuu, aspect predominant in cazul economiilor mai mici orientate spre export”.
 
Polonia ocupa prima pozitie atat la numarul de companii prezente in top, cat si dupa cifra de afaceri generata, veniturile agregate ale companiilor poloneze crescand cu 6,6%, ajungand la 283,7 miliarde euro. Chiar daca numarul companiilor poloneze incluse in clasamentul Top 500 ECE a scazut cu 12 (adica de la 175 la 163 companii), structura sa industriala ramane cea mai diversificata, in ciuda faptului ca niciuna dintre cele mai mari industrii nu predomina.
 
Locul doi revine Cehiei, cu un total de 78 de companii, si o cifra de afaceri agregata de 115,4 miliarde euro, in crestere cu 2,3%. Ungaria a coborat pe locul trei. Cu toate acestea, cifra de afaceri totala a crescut mult mai mult decat media regionala, accelerand cu 6,3%.
 
60% dintre veniturile generate in ECE sunt atribuite celor mai mari companii, reprezentate de trei sectoare cheie: automotive si transporturi, petrol si gaze, si comertul nespecializat. Cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata in sectorul textile, piele si imbracaminte (+23,2%) si in constructii (+ 3,6%).
 
Potrivit lui Declan Daly, „crestere pozitiva a fost inregistrata doar in sectoarele constructiilor, electronicii, informatiei si telecomunicatiilor si in comertul nespecializat. Metalele, mecanica si precizia, precum si sectorul lemn si mobilier au generat o cifra de afaceri mai mica comparativ cu anul anterior".
 
Pe de alta parte, profiturile nete au scazut in toate sectoarele, cu exceptia celor patru mentionate.
 
Primele trei companii din Top 500 ECE, bine cunoscute din clasamentele anterioare, sunt compania poloneza PKN Orlen (locul 1), Skoda Auto din Cehia (locul 2) si compania multinationala de petrol si gaze MOL din Ungaria (locul 3). Alte companii au facut un salt urias in clasament: Totalizator Sportowy din Polonia (locul 53) a urcat114 locuri cu venituri care au crescut cu 80%. Strabag Poland (197) a generat venituri cu 40% mai mari comparativ cu anul precedent si a castigat 86 de locuri.
 
Compania bulgara Astra Bioplant Ltd (219), producator de combustibil biodiesel, a crescut cu 155 de locuri in clasament, cifra de afaceri crescand cu 61%. Cel mai mare avans in clasament apartine operatorului slovac de transporturi Eustream (locul 286), dupa ce a castigat 255 de locuri, pe fondul unei cresteri a veniturilor de 76%.
 
Bazat exclusiv pe numarul de companii, sectorul auto si transporturi este din nou cel mai important (locul 1). In 2019, vanzarile de vehicule noi au fost mai slabe decat in anii precedenti, dar au inregistrat totusi o dinamica pozitiva.
 
Potrivit lui Grzegorz Sielewicz, economist regional, Coface Europa Centrala si de Est, „schimbarea preferintelor consumatorilor, incetinirea economica si intarzierile in adaptarea la noile standarde de emisii ale mai multor marci europene au dus la o usoara crestere, cu 1,2%, a vanzarilor de autoturisme noi in 2019 in Uniunea Europeana.”
 
Locul al doilea in clasamentul Top 500 al CEE cu 89 de companii (17,8%), apartine mineralelor, produselor chimice, petrolului, materialelor plastice si produselor farmaceutice.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: companiiceecresterecifrade afaceriraport ece coface

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Companiile mijlocii: Prioritati in securitatea cibernetica

de Bianca Tila
29 Sep 2022
In topul prioritatilor tehnologice din 2022 pentru companiile de dimensiuni medii se afla securitatea, managementul riscurilor, strategiile de...

McDonald's pleaca definitiv din Rusia si vinde afacerea unei companii locale

de Ana Ghiarasim
16 Mai 2022
Dupa mai bine de trei decenii in Rusia, McDonald's - simbol al capitalismului american - a anuntat ca a decis sa paraseasca definitiv aceasta tara si...

Pandemia schimba companiile

de Florin Amariei
01 Sep 2021
Un nou raport arata ca marea majoritate a directorilor de companii sunt pregatiti pentru a se adapta unor schimbari importante la capitolul...

Companiile care fac cel mai mult lobby in UE

de Florin Amariei
31 Aug 2021
Un studiu nou releva care sunt companiile care fac cel mai mult lobby in UE si au cele mai multe cheltuieli la acest capitol. Astfel de eforturi...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]