Airbus anunta, prin vocea CEO-ului pe Europa, ca ar putea renuntat in curand la fabrica din Brasov. Olivier Michalon spune ca nu a avut cu cine negocia si ca asteapta o oferta de doi ani.
"In 2015, am avut o viziune, sa ne extindem amprenta industriala in Brasov. Si astfel am materializat ideea care a condus la decizia de a incepe acest nou proiect, care in 2016 a fost inaugurat de primul ministru de atunci, dar si de presedintele Frantei la acea vreme, François Hollande si de catre mine. La acel moment, impresia noastra a fost ca Romania va inlocui vechile elicoptere Puma Socat. Intelegem insa ca e vorba de o investitie mare si ca e nevoie de timp si am fost extrem de rabdatori. Iar in august 2017, cand presedintele Emmanuel Macron a venit la Bucuresti, unde a purtat discutii cu presedintele Romaniei si a existat confirmarea ca proiectul va continua. Si noi am fost foarte optimisti in aceasta privinta. Din pacate, nimic altceva nu s-a intamplat", a declarat intr-un interviu pentru News.ro Olivier Michalon, senior vicepresident,, sef pe regiunea Europa la Airbus Helicopters.
El afirma ca Airbus a investit deja in fabrica de la Ghimbav 10 milioane euro, pentru care a primit si subventii de la autoritatile locale. In plus, a platit si taxe la bugetul de stat.
"Dar am observat ca proiectul nu va merge mai departe. Astfel ca am decis imediat sa dam inapoi subventiile primite, pentru ca proiectul nu a fost lansat si noi nu am vrut sa para ca am luat bani pe care nu i-am folosit pentru productia aparatelor. Ne-am dorit sa fim total cinstiti. De atunci am avut multe, foarte multe discutii cu politicieni, cu oameni din sectorul militar, cu diplomati care ne-au sustinut, asupra a ceea ce era nevoie ca proiectul sa demareze. Investitia era castigatoare din multe puncte de vedere, economic, social, diplomatic, educational, pentru industrie si pentru Airbus, daca il realizam, dar si pentru Romania. Din nefericire, nimic nu s-a intamplat. Asa ca am decis sa fim mai flexibili. am inteles ca a comanda 40 sau 50 de elicoptere presupune o suma mare de bani. Asa ca am propus (autoritatilor romane, n.r.) un contract de minimum 16 elicoptere. Fabrica noastra urma sa produca 15 elicoptere pe an. Si acum deja ar fi fost fabricate elicopterele. Este o sansa ratata de Romania. Iar azi am decis sa suspendam proiectul", a subliniat el.
Insa aceasta poate fi doar o etapa inainte de a decide sa mute fabrica in alta tara.
"Insa este etapa de dinainte de a decide sa relocam fabrica. Pentru ca si asta este o posibilitate. Dar nu a fost asta prima mea optiune. Eu stiam ca ea urma sa fie un succes, mai ales ca Airbus lucreaza cu Romania de 50 de ani, iar aici exista multi oameni competenti. Iar eu am vrut ca fabrica sa se dezvolte aici. Dar nu pot forta factorii de decizie sa lanseze un astfel de proiect grandios. Si daca nu este o prioritate ca industria de aparare sau cea spatiala sa se dezvolte, atunci trebuie doar sa respect decizia", a mai spus reprezentantul Airbus Helicopters pe Europa.
Intrebat daca ia in calcul sa renunte la proiect, el afirma ca "aceasta este ceva ce compania trebuie sa ia in calcul".
"Este ceva ce trebuie sa luam in calcul. Pana acum am decis sa punem proiectul pe hold. Daca in viitorul apropiat primim un semn pozitiv sa lansam proiectul, atunci vom fi pregatiti sa o facem. Dar vreau sa subliniez ceva. Aici nu e vorba doar despre Airbus. Am semnat un memorandum cu IAR Brasov pentru 15 ani (in 2017, Airbus Helicopters si IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusiva pentru producerea in Romania a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor, n.r.). Asta inseamna ca in aceasta fabrica Airbus doar vom construi elicopterele, care ulterior ar fi fost transferate la IAR, unde ar fi fost personalizate, noi am fi transferat tehnologie si am fi creat alte cateva sute de job-uri la IAR. Iar IAR s-ar fi putut dezvolta pentru cateva zeci de ani. IAR este cea care ar fi vandut aparatele catre Ministerul Apararii si poate chiar si pe alte piete", mai explica Olivier Michalon.
Intrebat de News.ro daca mai sunt si alte tari in regiune cu care Romania ar putea concura, el a afirmat ca nu poate furniza aceasta informatie, care este confidentiala.