Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CEO Airbus Europa: Luam in calcul sa renuntam la fabrica din Brasov

de Florin Amariei 17 Oct. 2019 2738
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Airbus anunta, prin vocea CEO-ului pe Europa, ca ar putea renuntat in curand la fabrica din Brasov. Olivier Michalon spune ca nu a avut cu cine negocia si ca asteapta o oferta de doi ani.

"In 2015, am avut o viziune, sa ne extindem amprenta industriala in Brasov. Si astfel am materializat ideea care a condus la decizia de a incepe acest nou proiect, care in 2016 a fost inaugurat de primul ministru de atunci, dar si de presedintele Frantei la acea vreme, François Hollande si de catre mine. La acel moment, impresia noastra a fost ca Romania va inlocui vechile elicoptere Puma Socat. Intelegem insa ca e vorba de o investitie mare si ca e nevoie de timp si am fost extrem de rabdatori. Iar in august 2017, cand presedintele Emmanuel Macron a venit la Bucuresti, unde a purtat discutii cu presedintele Romaniei si a existat confirmarea ca proiectul va continua. Si noi am fost foarte optimisti in aceasta privinta. Din pacate, nimic altceva nu s-a intamplat", a declarat intr-un interviu pentru News.ro Olivier Michalon, senior vicepresident,, sef pe regiunea Europa la Airbus Helicopters.
 
El afirma ca Airbus a investit deja in fabrica de la Ghimbav 10 milioane euro, pentru care a primit si subventii de la autoritatile locale. In plus, a platit si taxe la bugetul de stat.
 
"Dar am observat ca proiectul nu va merge mai departe. Astfel ca am decis imediat sa dam inapoi subventiile primite, pentru ca proiectul nu a fost lansat si noi nu am vrut sa para ca am luat bani pe care nu i-am folosit pentru productia aparatelor. Ne-am dorit sa fim total cinstiti. De atunci am avut multe, foarte multe discutii cu politicieni, cu oameni din sectorul militar, cu diplomati care ne-au sustinut, asupra a ceea ce era nevoie ca proiectul sa demareze. Investitia era castigatoare din multe puncte de vedere, economic, social, diplomatic, educational, pentru industrie si pentru Airbus, daca il realizam, dar si pentru Romania. Din nefericire, nimic nu s-a intamplat. Asa ca am decis sa fim mai flexibili. am inteles ca a comanda 40 sau 50 de elicoptere presupune o suma mare de bani. Asa ca am propus (autoritatilor romane, n.r.) un contract de minimum 16 elicoptere. Fabrica noastra urma sa produca 15 elicoptere pe an. Si acum deja ar fi fost fabricate elicopterele. Este o sansa ratata de Romania. Iar azi am decis sa suspendam proiectul", a subliniat el.
 
Insa aceasta poate fi doar o etapa inainte de a decide sa mute fabrica in alta tara.
 
"Insa este etapa de dinainte de a decide sa relocam fabrica. Pentru ca si asta este o posibilitate. Dar nu a fost asta prima mea optiune. Eu stiam ca ea urma sa fie un succes, mai ales ca Airbus lucreaza cu Romania de 50 de ani, iar aici exista multi oameni competenti. Iar eu am vrut ca fabrica sa se dezvolte aici. Dar nu pot forta factorii de decizie sa lanseze un astfel de proiect grandios. Si daca nu este o prioritate ca industria de aparare sau cea spatiala sa se dezvolte, atunci trebuie doar sa respect decizia", a mai spus reprezentantul Airbus Helicopters pe Europa.
 
Intrebat daca ia in calcul sa renunte la proiect, el afirma ca "aceasta este ceva ce compania trebuie sa ia in calcul".
 
"Este ceva ce trebuie sa luam in calcul. Pana acum am decis sa punem proiectul pe hold. Daca in viitorul apropiat primim un semn pozitiv sa lansam proiectul, atunci vom fi pregatiti sa o facem. Dar vreau sa subliniez ceva. Aici nu e vorba doar despre Airbus. Am semnat un memorandum cu IAR Brasov pentru 15 ani (in 2017, Airbus Helicopters si IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusiva pentru producerea in Romania a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor, n.r.). Asta inseamna ca in aceasta fabrica Airbus doar vom construi elicopterele, care ulterior ar fi fost transferate la IAR, unde ar fi fost personalizate, noi am fi transferat tehnologie si am fi creat alte cateva sute de job-uri la IAR. Iar IAR s-ar fi putut dezvolta pentru cateva zeci de ani. IAR este cea care ar fi vandut aparatele catre Ministerul Apararii si poate chiar si pe alte piete", mai explica Olivier Michalon.
 
Intrebat de News.ro daca mai sunt si alte tari in regiune cu care Romania ar putea concura, el a afirmat ca nu poate furniza aceasta informatie, care este confidentiala.



Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: ceo airbusromaniabrasovfabrica airbus brasov

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romania intalneste un nou lant de magazine. Jimmy Key deschide primul magazin din tara

de Bianca Tila
02 Aug 2023
Compania Jimmy Key din Turcia comercializeaza articole de imbracaminte pentru femei si vrea sa deschida primul magazin din tara in cadrul centrului...

Confindustria Romania: Ucrainenii pot lucra in Romania, dar e necesar ajutorul Guvernului

de Idei de afaceri
28 Feb 2022
Confindustria Romania spune ca este pregatita sa includa in randul angajatilor din firmele membre ucraineni care au fugit de ororile razboiului, dar...

Investitiile straine directe in Romania au crescut vertiginos in 2021

de Florin Amariei
14 Ian 2022
Raportul BNR releva un lucru pozitiv: investitiile straine directe in Romania au crescut vertiginos in 2021. "Investitiile directe ale...

European Energy are filiala in Romania

de Florin Amariei
24 Sep 2021
European Energy, o companie din Danemarca, are acum filiala in Romania. "Compania daneza de energie regenerabila European Energy, care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]