Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consumul intern cu amanuntul a crescut in ianuarie

de Florin Amariei 04 Mar. 2022 1303
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Eurostat arata ca Romania cunoaste o crestere naturala a consumului cu amanuntul. Acest trend urmeaza sa ramana in crestere.

Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 7,8% in zona euro si cu 8,3% in Uniunea Europeana, in ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2021, Romania fiind printre statele membre UE unde s-au inregistrat cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, arata datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
 
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al vanzarilor cu amanuntul din UE in ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2021, s-a inregistrat in Slovenia (32,3%), Polonia (19,5%), Lituania (18,2%), Slovacia (16,9%), Austria (15,8%), Letonia (15,7%), Irlanda (14,8%), Danemarca (13,5%), Tarile de Jos (13%), Malta (11,6%), Bulgaria (11,1%) si Romania (10,8%). Singura scadere a fost in Finlanda (minus 2,4%).
 
Eurostat subliniaza ca in ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2021, vanzarile cu amanuntul in zona euro si UE au fost influentate de cresterea cu 15,3% a vanzarilor de produse non-alimentare, cu 11,1% a vanzarilor de combustibili, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tigari au scazut cu 1,3%.
 
In ianuarie, comparativ cu luna precedenta, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 0,2% in zona euro si cu 0,6% in Uniunea Europeana, dupa ce in decembrie s-a inregistrat un declin de 2,7% in zona euro si de 2,6% in Uniunea Europeana.
 
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari cresteri ale vanzarilor cu amanuntul in ianuarie, comparativ cu luna precedenta, au fost in Polonia (5,9%), Luxemburg (4,2%) si Danemarca (3,7%), iar cel mai semnificativ declin in Slovenia (minus 4,6%), Portugalia (minus 2,8%) si Lituania (minus 2,5%).
 
INS a confirmat acest lucru si a aratat ca volumul cifrei de afaceri a crescut. Cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, serie bruta, in luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 5,3%, datorita cresterilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+8,2), vanzarile de produse nealimentare (+6%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,1%).
 
Totodata, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 9,5%, datorita cresterilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,0%), vanzarile de produse nealimentare (+6,3%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,4%).


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: eurostatinsromaniaafacericomert cu amanuntul

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Tesla scade pe bursa. Investitorii nu se lasa convinsi de planul lui Musk

de Bianca Tila
25 Ian 2024
Actiunile producatorului auto scad cu peste 7% in tranzactiile premarket. Elon Musk crede intr-o crestere majore, sub forma unei masini noi low-cost,...

Porsche isi extinde parteneriatul cu Google. Se va instala Android pe masini

de Bianca Tila
01 Nov 2023
Porsche va oferi clientilor servicii Google integrate, incepand cu navigatia, comenzile vocale si terminand cu aplicatii compatibile. Prevederile...

Romania intalneste un nou lant de magazine. Jimmy Key deschide primul magazin din tara

de Bianca Tila
02 Aug 2023
Compania Jimmy Key din Turcia comercializeaza articole de imbracaminte pentru femei si vrea sa deschida primul magazin din tara in cadrul centrului...

Discutii aprinse intre Renault si Nissan. Ce se intampla cu alianta acestora?

de Bianca Tila
11 Oct 2022
Renault si Nissan se afla in discutii in ceea ce priveste viitorul aliantei lor. De asemenea, pe masa dezbaterilor se afla si participarea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]