Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ti se poate duce afacerea pe apa sambetei

de Ideideafaceri.ro 13 Apr. 2016 7771
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cunoasterea concurentei reprezinta o parte importanta din munca implicata de deschiderea unei noi afaceri. Ignorarea concurentilor poate duce la esec.

Trebuie sa va cunoasteti competitorii inainte de inceperea efectiva a afacerii, nu faceti ca el!

Wallace conducea o mica firma de marketing si realizase cateva campanii promotionale de succes (lansarea unor magazine, deschiderea unor noi restaurante) si ajutase cativa mici producatori sa-si vanda produsele. La un moment dat i s-a oferit prilejul de a face ceva cu adevarat mare.

Un inventator i-a prezentat prototipul unui nou sistem de aer conditionat atat de eficient incat procentul de eliminare a bacteriilor din aer era de 99,9%.

Wallace era pe punctul de a semna un contract cu inventatorul, prin care obtinea drepturi de vanzare exclusive, in intreaga lume, timp de 12 ani, cu un comision garantat la fiecare vanzare. Wallace a petrecut un an creand si distribuind documentatia de promovare si specificatiile tehnice si efectuand testari in spitale, care sa demonstreze eficacitatea instalatiei.

Prima comanda a sosit din Orientul Mijlociu, unde trebuia sa echipeze salile de operatii din intreaga retea sanitara a unei tari. Era o comanda de 3.800.000 $, din care lui Wallace ii reveneau, sub forma de comision, 950.000 $.

Dar chiar inainte de lansarea in fabricatie a aparatelor, directorii unui mare concern specializat in instalatii de aer conditionat au intrat pe fir: ei i-au oferit inventatorului 1.000.000 $ ca drepturi de autor pentru inventia sa si l-au convins sa accepte, explicandu-i ca suma aceasta o va primi fara sa-si mai bata capul cu riscurile si volumul urias de munca necesar pentru punerea pe picioare a unei firme care – nu-i asa? – s-ar putea sa nu fie profitabila.

In plus, i-au oferit consultanta juridica pentru a rezilia contractul cu Wallace si l-au invatat ce trebuie sa faca pentru a plati taxe cat mai mici.

Inventatorul a ales banii, in ciuda tuturor principiilor etice, si a vandut drepturile asupra inventiei sale. (Bineinteles ca prototipul a fost apoi depozitat intr-un laborator al concernului care il cumparase, iar acesta a continuat sa vanda mai departe propriile produse.) Wallace a fost astfel lasat pe dinafara.

El nu si-a permis sa se judece cu marele concern, nedispunand de sumele necesare unui proces lung si costisitor, iar munca sa de un an s-a dus pe apa Sambetei. Daca el s-ar fi gandit la riscurile pe care le implica existenta concurentei, si-ar fi putut proteja mai eficient interesele.

Evident ca acesta este un caz extrem. In general, situatiile in care veti fi pusi vor fi mult mai putin dramatice. Dar retineti ca trebuie sa va cunoasteti competitorii inainte de inceperea efectiva a afacerii.


Tags: afaceriafacerecompetitoriconcurenta

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

McDonald's pleaca definitiv din Rusia si vinde afacerea unei companii locale

de Ana Ghiarasim
16 Mai 2022
Dupa mai bine de trei decenii in Rusia, McDonald's - simbol al capitalismului american - a anuntat ca a decis sa paraseasca definitiv aceasta tara si...

Regulile privind concurenta au fost schimbate. Acum firmele pot face intelegeri

de Idei de afaceri
21 Mar 2022
Uniunea Europeana (UE) a decis ca regulile privind concurenta trebuie schimbate temporar. Razboiul pornit de Rusia in Ucraina a dezechilibrat pietele...

Loteria Romana cauta parteneri de afaceri

de Florin Amariei
06 Ian 2022
Loteria Romana incearca sa intre intr-un nou domeniu si isi cauta parteneri de afaceri. Iata despre ce este vorba! CNLR organizeaza si...

Anul 2020 a insemnat pierderi de 1,7% pentru afaceri

de Florin Amariei
18 Iun 2021
Efectele pandemiei pot fi acum analizate si datele releva ca au fost inregistrate pierderi de numai 1,7% in 2020. Profitul, culmea, a crescut!...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]