Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curierii Uber si Glovo, obligatoriu angajati cu contract de munca

de Florin Amariei 18 Feb. 2021 1963
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Guvernul spaniol aproape a decis ca toti curierii Uber si Glovo vor trebui obligatoriu angajati cu contract de munca.

In conformitate cu noile reguli care ar urma sa fie propuse in zilele urmatoare, companii precum Uber Eats, Deliveroo si Glovo ar putea fi fortate sa ofere salarii, asistenta sociala si ajutor de somaj pentru cei aproximativ 30.000 de curieri care lucreaza pentru aceste platforme de livrare de mancare din Spania, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Muncii.
 
Deocamdata nu s-a decis daca propunerile vor merge apoi spre Congres pentru aprobare sau vor fi incluse intr-o ordonanta de urgenta, cea ce inseamna ca ar putea dura mai multe luni inainte sa isi faca simtite efectele.
 
"Aceasta reglementare pune capat unei dispute juridice referitoare la statutul acestor muncitori, liber profesionisti sau nu, pentru ca pleaca de la presupunerea ca exista o dependenta a relatiilor de munca", a declarat Maria Luz Rodriguez, un profesor de drept si fost secretar de stat in Ministerul Muncii, care a analizat o varianta de lucru a actului normativ.
 
La finele anului trecut, ministrul spaniol al Muncii, Yolanda Diaz, a spus ca noul cadrul legal va transpune o decizie anterioara a Curtii Supreme de Justitie, potrivit careia strat-upul de livrari Glovo are legaturi de munca cu curierii sai si nu este doar un simplu intermediar.
 
Situatia din Spania va fi vazuta in alte tari ca un test cu privire la modul in care parlamentarii raspund la cresterea puterii aplicatiilor de livrari si a responsabilitatilor pe care aceste aplicatii le au fata de lucratorii lor. O disputa juridica pe aceiasi tema a ajuns la Curtea Suprema din statul California iar Comisia Europeana urmeaza sa publice luna viitoare propriile sale recomandari pentru o legislatie la nivelul intregii Uniuni Europene.
 
Companiile precum Uber sustin ca afacerile lor functioneaza numai pentru ca soferii lor sunt liberi sa aleaga unde si cand vor sa munceasca, si pentru cat ore au nevoie sa munceasca. In replica, sindicatele spun ca dezavantajul este ca muncitorii nu beneficiaza de o serie de avantaje esentiale precum asigurare de sanatate sau concediu de boala.
 
Carantinele nationale introduse in contextul pandemiei de coronavirus au dus valoarea industriei de livrare de mancare la 45 de miliarde de dolari anul trecut, in conditiile in care gospodariile s-au bazat din ce in ce mai mult pe companii.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: uberglovoocurieriangajaticontract de munca

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Planuri noi pentru Uber. In aplicatii si in masini vor aparea reclame

de Bianca Tila
19 Iun 2023
Cat timp clientii Uber vor astepta masina, acestia vor fi pusi fata in fata cu lungi reclame. De asemenea, acest fapt se va intampla si pe timpul...

McDonald's reduce numarul de angajati

de Bianca Tila
09 Ian 2023
McDonald's are in plan sa reduca numarul de angajati din birouri si sa construiasca mai multe restaurante. Aceste obiective fac parte din strategia...

Reteaua Uber a fost sparta de un hacker

de Bianca Tila
16 Sep 2022
Uber a anuntat ca investigheaza un atac cibernetic. In urma dovezilor trimise de hacker, compania a luat masuri asupra retelei sale, potrivit News.ro....

Uber va livra canabis

de Idei de afaceri
22 Nov 2021
Uber isi diversifica activitatea si va livra canabis in tarile in care planta este legala pentru consum recreational. Compania de car-sharing Uber...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]