Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Industria lemnului, cifra de afaceri de peste 240 de miliarde de euro

de Florin Amariei 02 Dec. 2020 1562
4.3 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Datele prezentate de Fordaq arata ca industria lemnului a ajuns la o cifra de afaceri de peste 240 de miliarde de euro la nivel european.

Au fost expuse si demontate principalele neadevaruri care au deformat perceptia asupra sectorului forestier din Romania, dar si situatia in care Comisia Europeana a declansat pentru tara noastra procedura de infringement pe domeniul padurilor.
 
Totodata, in cadrul Forumului au fost dezbatute principalele linii de masuri pe care Romania intentioneaza sa si le asume ca raspuns la procedura de infringement si s-au solicitat masuri eficiente de combatere a taierilor ilegale, care sa includa un sistem SUMAL 2.0 aplicabil, orientat pe prima punere pe piata a masei lemnoase, conform principiilor EUTR, precum si norme simplificate pentru consumul propriu al proprietarului.
 
In plus, s-a cerut evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice finalizata cu un aviz Natura 2000.
 
O analiza realizata de Laura Bouriaud de la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava arata ca, in urmatorii zece ani, dupa investitii de ordinul miliardelor de euro, Romania ar putea reusi sa branseze la incalzirea cu gaz doar 600.000 dintre cele 3,5 milioane locuinte care, in prezent, se incalzesc cu lemne, inlocuind o energie regenerabila cu energie din combustibili fosili.
 
"Raportul cost/beneficiu ar trebui atent analizat pentru fiecare proiect, adesea doar 10% din populatie se racordeaza la reteaua de gaze datorita costurilor. Concomitent cu extinderea retelei de gaze, programele pentru eficienta energetica a utilizarii lemnului (prin sustinerea introducerii centralelor individuale pe lemn si a microcentralelor pe cogenerare acolo unde este posibil pentru institutii/ distributie locala) ar putea conduce la o mult mai buna eficienta energetica si cresterea confortului pentru minim 1,8 milioane de locuinte, cu eforturi financiare incomparabil mai mici decat pentru extinderea retelei de gaze. Daca prin absurd Romania ar reusi sa inlocuiasca complet lemnul ca resursa energetica cu gazul, efectul s-ar simti in costuri de import al gazelor de 3 miliarde de euro/an si pierderea a 60% din energia regenerabila produsa de Romania. Aceasta pierdere ar trebui sustinuta prin investitii in energie eoliana si solara. Uriasele eforturi financiare ale Romaniei, prin subventionarea masiva a energiei solare si eoliene, au condus la o pondere pentru aceste energii de 1/6 din energia obtinuta din biomasa lemnoasa. Din nou, raportul cost/beneficiu ar trebui analizat", noteaza sursa citata.
 
In cea de-a doua sesiune a Forumului de specialitate a fost subliniata importanta lemnului ca resursa pentru bioeconomie, iar Daniel Paul Dima - CEO Porini Log Oy Finland International - a subliniat care sunt directiile in care se dezvolta utilizarea lemnului in alte tari europene, respectiv: in constructii - constructii si cartiere intregi de constructii din lemn; bio-produse din lemn - de la bio-plastic si fibre textile din lemn la puternica industrie a celulozei si hartiei, a ambalajelor si chiar a bio-produselor pentru industria alimentara si farmaceutica; lemnul pentru bio-energie, solutie de independenta energetica pentru tarile nordice.
 
La randul sau, Paul Brannen, director de Comunicare al Confederatiei Europene a Industriei Lemnului - CEI Bois, a sustinut ca, la nivel european, industria lemnului inseamna peste 240 miliarde de euro cifra de afaceri si doua milioane locuri de munca, intr-o economie sustenabila.
 
Totodata, pornind de la potentialul lemnului de a sustine cresterea durabila, prin furnizarea catre economie de bio-produse bazate pe o resursa regenerabila, Catalin Tobescu, presedintele Asociatiei Industriei Lemnului - Prolemn, a prezentat principalele oportunitati de finantare, identificate de organizatiile profesionale si patronale din sector pentru Planul National Strategic 2021-2027 si pentru Planul National de Recuperare si Rezilienta.
 
Printre acestea se regasesc: integrarea sectorului rezidential romanesc in proiectul european Renovation Wave, prin masuri de crestere a eficientei energetice a utilizarii lemnului de foc pentru incalzire pentru minimum un milion locuinte din mediul rural; sustinerea programelor de impadurire si de creare de perdele forestiere, in special pe terenurile care nu au o folosinta adecvata nici agricola, nici forestiera; sustinerea executarii lucrarilor de ingrijire a padurilor si a mobilizarii biomasei din aceste lucrari neeconomice pe termen scurt - sprijin de 20 de euro/mc biomasa pusa in piata, cu efect in cresterea stabilitatii arboretelor si recolte sustenabile de masa lemnoasa; investitii in accesibilizarea fondului forestier si tehnologie de exploatare prietenoasa cu mediul, pentru reducerea impactului de mediu.
 
Cea de-a IV-a editie a Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Bioeconomiei a fost organizata, saptamana trecuta, de Comunitatea Forestierilor din Romania - Fordaq, cu sustinerea principalelor organizatii profesionale si patronale din sectorul forestier


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: industria lemnuluicifra de afacerimiliarde eurofordaq

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.3 din 5 - 5 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]