de Andrioae Ruxandra
14 Sep. 2014
5545
Oscar Baile a imigrat in SUA din Insulele Filipine in anii 1970, avand doar 500 de dolari in buzunar. Mai intai a ajuns in Chicago, unde a absolvit un master in inginerie civila la Institutul de Tehnologie din Illinois. A lucrat apoi pentru compania de inginerie Harza, timp de 30 de ani, descoperindu-si in cele din urma o noua pasiune: ciocolata. In prezent, este directorul cofetariei intitulate Landru Chocolates, din Newark, afacere pe care o administreaza impreuna cu sotia si fiul sau.
Antreprenorul povesteste ca jobul din cadrul companiei de inginerie i-a oferit ocazia sa ajunga in Chile, Venezuela si apoi in SUA. In 2003, el a parasit compania si a inceput sa produca ciocolata. Dupa un timp in care si-a imbunatatit retetele de ciocolata, si-a dat seama ca trebuia sa lanseze afacerea si sa faca rost de profit. Asadar, a inceput sa dezvolte un plan de afacere. S-a intors in Venezuela pentru a apela la un fost coleg inginer care incepuse o afacere asemanatoare. Cu ajutorul acestuia a invatat cum sa administreze o afacere de productie a ciocolatei.
Ca sa isi poata finanta afacerea, Baile a fost actionar la acea companie de inginerie. Banii castigati au fost investiti in Landru Chocolates, fara sa utilizeze economiile personale, supravietuind modest pana cand afacerea s-a lansat. Baile nu avea experienta in acest domeniu, majoritatea antreprenorilor deschizandu-si magazine fara sa se gandeasca la modul in care vor conduce afacerea. Intr-un an sau doi, acestia raman fara fonduri chiar daca isi vand produsele, deoarece clientii nu platesc imediat, actiunea platii desfasurandu-se pe parcursul unei luni, ceea ce impiedica antreprenorii sa isi plateasca datoriile. Baile povesteste ca primul sau client a fost un brutar din Newark. Acesta ii inapoia produsele care nu se vindeau si, in acest fel, Baile a invatat ca nu este cea mai buna strategie pentru o astfel de afacere, intrucat oamenilor nu le pasa de produsele tale, iar produsele pe care le returneaza nu pot fi revandute.
Orice afacere intampina obstacole, iar pentru Baile cea mai dificila problema era cea a productiei. El afirma ca un antreprenor risca sa nu faca ceea ce trebuie, iar atunci afacerea devine pierdere de timp si de bani. Unele lucruri merg doar daca eforturile sunt uriase sau, privind latura ironica a lumii afacerilor, este posibil ca nici dupa foarte multa munca lucrurile sa nu iasa cum trebuie.
Lui Oscar Baile i s-a parut surprinzator faptul ca exista tipuri diferite de clienti. Unii clienti raman fideli, aducand la randul lor alti clienti care vor sa incerce produsele. Antreprenorul povesteste ca cea mai mare recompensa a fost faptul ca a dat dovada de profesionalism. "Cea mai buna cale de a dovedi ca esti printre cei mai buni este sa concurezi cu cei mai buni, asadar am participat la concursuri si am castigat premii care au dovedit calitatea ciocolatei. Cand un chef faimos din industrie iti spune ca ciocolata ta este buna sau cand iti acorda un premiu, inseamna foarte mult pentru tine si munca ta", afirma antreprenorul.
Ceea ce a invatat Baile din aceasta experienta a fost faptul ca nu este vorba de un plan, ci de felul in care actionezi. Stabilirea obiectivelor personale, indeplinirea acestora pe rand este un proces coplesitor si dificil, dar meritoriu. Este important ca antreprenor sa iti administrezi resursele. Secretul este sa nu renunti atunci cand lucrurile par a fi aliniate impotriva ta, fara sa aluneci in acelasi timp in cealalta extrema: gandirea pozitiva nu este suficienta. A fi realist rezolva multe probleme.
Motto-ul lui Oscar Baile este inspirat de Steve Jobs: "Nu trebuie sa fii geniu ca sa poti schimba lumea". Antreprenorul a reusit sa puna pe picioare o afacere de la zero, avand ambitie si destula implicare sa reziste pe piata. Nimic nu poate egala sentimentul satisfactiei personale de a avea propria afacere.
Sursa: www.huffingtonpost.com
Tags: afaceriafaceri de succesciocolataafaceri ciocolatasteve jobs