de Florin Amariei
26 Iun. 2019
2435
Guvernul a adoptat o OUG pentru serviciile alternative de taximetrie precum Uber, Clever si Bolt.
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a precizat ca nu a fost impusa nicio restrictie in ceea ce priveste preturile, iar romanii vor putea alege cu cine sa calatoreasca.
Acest domeniu nu era reglementat in Romania de peste cinci ani de zile, a precizat, la finalul sedintei de Guvern de marti, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, care a subliniat ca avizele s-au obtinut intr-un timp record pentru un proiect de asemenea anvergura.
”Bineinteles ca ne-am fi dorit sa promovam mai repede acest act normativ, dar respectarea etapelor destinate consultarii si a celorlalte proceduri legate de promovarea unei ordonante de urgenta, a determinat acesta usoara intarziere. Dupa ce toti cei interesati au avut posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere in cadrul consultarilor desfasurate la Ministerul Transporturilor, putem spune ca astazi am finalizat o etapa in reglementare acestui nou domeniu in transporturi. Nu a fost usor si sunt sigur ca, prin legislatia secundara ce va fi elaborata, vor fi clarificate toate aspectele ce tin de aceasta reglementare”, spune Razvan Cuc.
El afirma ca Ordonanta de Urgenta are in vedere definirea activitatilor de transport alternativ, modalitatea de autorizare a platformelor digitale si a operatorilor de transport alternativ, modalitatea de fiscalizare a veniturilor obtinute in urma acestor activitati, atat de catre conducatorii auto, dar si de operatorii de transport alternativ, cat si stabilirea obligatiilor ce trebuie indeplinite de platforme sau conducatorii auto.
”Acum concurenta este libera, romanii vor alege cu cine vor sa mearga in calatoriile pe care le vor face in Bucuresti si in zona Bucurestiului”, a precizat Cuc.
Ministrul a spus ca nu a fost impusa nicio restrictie in ceea ce priveste preturile.
”Deschiderea si transparenta de care am dat dovada in elaborarea si promovarea acestui act normativ ne-au permis sa ascultam toate opiniile societatii civile atat cele care erau pro, cat si cele care erau contra reglementarii acestui domeniu. Cred ca ceea ce a rezultat in urma acestui proces este un act normativ care respecta cerintele existente ale pietei, dar si asigura pentru cetateni (in calitatea lor de consumatori finali) respectarea standardelor de confort, siguranta si calitate”, a adaugat el.
Ce trebuie sa stie soferii Uber, Clever si Bolt despre noul act
Soferii trebuie sa stie ca autoturismele cu care se efectueaza transport alternativ trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
-
au maxim 5 locuri, inclusiv locul conducatorului auto;
-
au inspectia tehnica periodica (ITP) realizata la fiecare 6 luni;
-
la momentul cursei trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei;
-
detin copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ.
-
sa nu fie mai vechi de 15 ani;
-
autoturismele pot fi in proprietatea soferilor, sau in leasing, or prin inchiriere sau comodat.
Totodata, soferii sa aiba varsta de cel putin 21 de ani si sa detina un certificat de atestare a pregatirii profesionale pentru transportul de persoane in regim de inchiriere eliberat de Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R. si sa detina permis de conducere categoria B cu o vechime de cel putin 2 ani.
De asemenea, soferii trebuie sa “aiba o tinuta corespunzatoare, un comportament civilizat si preventiv in relatia cu clientul, sa nu refuze efectuarea cursei in conditiile initial agreate, sa nu solicite plata de catre pasager a unei alte sume de bani in schimbul activitatii de transport efectuate, sa nu utilizeze mijloacele audio/video fara acordul clientului.”
In trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitala pentru efectuarea transportului alternativ vor avea afisat la vedere, pe parbriz in partea dreapta jos si pe luneta in partea dreapta jos, un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm, pentru fiecare platforma digitala utilizata, continand urmatoarele elemente:
a) numarul de inmatriculare al autoturismului;
b) denumirea platformei digitale pe care este acceptat autoturismul.
Ecusonul de transport alternativ prevazut la alin. (1) se emite de catre operatorul plaformei digitale pentru fiecare autoturism pentru care a fost emisa in prealabil copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ.
Ecusonul de transport alternativ da dreptul operatorului de transport alternativ sa utilizeze autoturismul astfel identificat si sa efectueze transport alternativ in conditiile prevazute la art. 13 alin. (4), prin intermediul platformei digitale mentionate pe acesta;
Soferii care vor incalca legea transportului alternativ risca amenzi de pana la 5.000 de lei, in functie de gravitatea faptei.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: ubercleverboltoug