Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NFT-urile sustin piata artei

de Florin Amariei 04 Oct. 2021 1436
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In mod surprinzator, evolutiile din domeniul tehnologic se imbina cu pasiunile umane vechi de milenii. Cel mai elocvent exemplu - NFT-urile si arta.

Gratie acestor NFT-uri, care garanteaza autenticitatea si caracterul unic al operelor digitale, precum si migratiei masive in spatiul online a licitatiilor de arta contemporana dupa declansarea crizei sanitare, vanzarile de astfel de obiecte la licitatiile publice au atins nivelul record de 2,7 miliarde de dolari in exercitiul financiar 2020-2021 (+117%).
 
Cu 102.000 de opere contemporane (artisti nascuti dupa 1945, care s-au remarcat in pictura, sculptura, instalatii, desene, fotografii, stampe, videoclipuri si, de acum, NFT-uri) vandute intre 30 iunie 2020 si 30 iunie 2021, arta contemporana detine de acum 23% din piata mondiala a artei, comparativ cu doar 3% in exercitiul financiar 2000-2001, noteaza Artprice, lider mondial in informatii despre piata de arta.
 
Cu 40% din vanzarile mondiale, China (continentala, Taiwan, Hong Kong) devine liderul mondial al artei contemporane, devansand Statele Unite (32%) si Marea Britanie (16%). Hong Kong s-a clasat imediat dupa New York in fruntea oraselor-far ale pietei de arta contemporane si a depasit Londra. Parisul ocupa locul al cincilea in acest clasament.
 
Femeile, care nu reprezentau decat 5% din totalul artistilor din clasamentele generale, au ajuns la 37% si sunt aproape la fel de numeroase ca barbatii in segmentul fotografiei, a precizat Thierry Ehrmann, presedintele Artprice.
 
Prin operele digitale in format NFT, care reprezinta doua treimi din valoarea vanzarilor online, adica 2% din piata de arta globala in 2021, potrivit raportului Artprice, "apar artisti noi, precum Beeple, plecat de la nimic (fara galerie, fara expozitie, fara vanzari la licitatie), care refuza sa intre in circuitul clasic al artei", a precizat Thierry Ehrmann.
 
Dincolo de un concept inovator pe internet, uneori criticat si considerat "o bula speculativa", "NFT-ul permite cu adevarat tinerilor artisti sa traiasca din arta si, mai ales, reprezentantilor artelor stradale, care prin natura lor sunt efemere", impunandu-se "ca o tendinta mondiala foarte puternica", a adaugat presedintele Artprice, recunoscand ca si-a revizuit punctul initial de vedere asupra acestui "fenomen sociologic rar".
 
De la aproximativ 150 de reprezentanti cunoscuti la licitatiile mondiale de arta in anul 2000, adeptii curentului "street-art" au ajuns in acest an la 18.000.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: nft-uriartapiata arta nft

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]