Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere in devenire - Consilier de brevete

de Dragos Craciun 25 Sep. 2014 5367
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Edison, Marconi, Ford, Diesel, Tesla, Vuia, Coanda si lista ar putea continua pe cateva pagini intregi. Ei sunt inventatori. Inventiile lor au schimbat lumea, facandu-ne viata mai usoara. Fara ei nu se poate. Toate lucrurile de care suntem inconjurati au trebuit mai intai inventate de cineva. De aceea, toate tarile din lume cauta sa-si apere acest capital extraordinar, care este inteligenta si imaginatia.

 
Dar nu intotdeauna inventatorii sunt dublati si de oameni „descurcareti“ care sa-i ajute sa-si valorifice ideile. De aceea, (poate prea) multi dintre acesti oameni de exceptie nu au reusit sa-si vada ideile puse in practica. Ori nu au reusit sa profite de pe urma lor. 
 
Astfel a aparut o meserie care in Occident este foarte banoasa - consilier de inventii (brevete). Treaba acestuia este de a gasi cea mai buna aplicare a unei inventii si de a veghea ca inventatorul sa primeasca ceea ce merita pentru munca lui. Fiindca „la ei“ – cat o sa se mai foloseasca aceasta expresie … la noi? – dreptul la proprietate, orice fel de proprietate, este sfant.
 
In Franta, de exemplu, numarul consilierilor de brevete este de cateva sute. Sunt organizati fie in birouri individuale, fie in birouri colective. Ca sa nu mai vorbim de departamentele speciale ale marilor firme de avocatura. De aceea, procesul de autorizare este unul foarte selectiv.

Doritorul trebuie sa fi absolvit o facultate de stiinte juridice, iar in cadrul acesteia cursul postuniversitar de Dreptul Inventatorului, care la Facultatea de Stiinte Juridice si Politice din Strasbourg a fost tinut vreme indelungata de distinsa profesoara romanca Yolanda Eminescu, unul dintre cei mai mari specialisti pe plan mondial in dreptul asupra proprietatii industriale si dreptul inventatorului.
 
Sigur, la noi situatia drepturilor de autor sau ale inventatorului este destul de dificila. Ceea ce face ca aceasta meserie sa fie chiar necesara. Lumea nu este inca obisnuita sa plateasca pentru utilizarea, de pilda, a unui program de calculator sau a unui dispozitiv tehnic. A facut mare valva cu cativa ani in urma in presa procesul intentat de cativa ingineri de la Dacia pentru ca Uzina de la Pitesti a folosit o inventie a lor fara a le plati drepturile. S-au auzit, din pacate, in presa, si unele voci care i-au criticat pe inginerii care nu faceau decat sa-si ceara drepturile. De unde se dovedeste ca mai este mult pana departe.
 
Pirateria de toate felurile este foarte puternica. Ceea ce inseamna ca nu de lipsa de clienti v-ati putea plange.
 
Daca aveti un cabinet de avocatura, specializarea pe un asemenea domeniu se poate dovedi un avantaj, dat fiind absenta concurentei.
In cazul in care nu aveti cunostinte juridice, va puteti asocia cu un avocat sau cu un birou de avocatura, urmand ca sarcina dumneavoastra sa fie identificarea celor mai eficiente metode de aplicare a inventiei, in timp ce avocatul de partea de specialitate.
 


Tags: afaceriafacerebreveteinventiiconsilierconsilier de brevete

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

McDonald's pleaca definitiv din Rusia si vinde afacerea unei companii locale

de Ana Ghiarasim
16 Mai 2022
Dupa mai bine de trei decenii in Rusia, McDonald's - simbol al capitalismului american - a anuntat ca a decis sa paraseasca definitiv aceasta tara si...

Loteria Romana cauta parteneri de afaceri

de Florin Amariei
06 Ian 2022
Loteria Romana incearca sa intre intr-un nou domeniu si isi cauta parteneri de afaceri. Iata despre ce este vorba! CNLR organizeaza si...

Anul 2020 a insemnat pierderi de 1,7% pentru afaceri

de Florin Amariei
18 Iun 2021
Efectele pandemiei pot fi acum analizate si datele releva ca au fost inregistrate pierderi de numai 1,7% in 2020. Profitul, culmea, a crescut!...

CNCAV: Afacerile sustin campania de vaccinare la nivel national

de Florin Amariei
28 Apr 2021
Vicepresedintele CNCAV spune ca afacerile din Romania sustin campania de vaccinare desfasurata la nivel national prin initiative private menite a...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]