de Florin Amariei
29 Iul. 2019
3122
OMV Petrom detine cea mai mare retea de benzinarii din Romania si acum incearca sa taie cat mai mult din emisii, asadar instaleaza panouri solare in benzinarii.
”Panouri fotovoltaice, cu o capacitate totala de 27 KW, s-au instalat la statiile OMV Cluj-Campia Turzii, OMV Constanta 1 si OMV Bucuresti Milea. Echipamentele de refrigerare si aer conditionat primesc energie printr-un sistem hibrid de alimentare cu energie electrica, fie de la panourile fotovoltaice, fie de la reteaua de energie electrica. Rezultatele au aratat o cota de 40% a energiei solare din totalul energiei consumate pana la finalul anului 2018. Pe langa minimizarea impactului emisiilor GES (gaze cu efect de sera, n.r.) asupra mediului, proiectul contribuie si la reducerea de costuri”, se arata in raportul companiei, consultat de News.ro.
In afacerea retail,OMV Petrom a modernizat in 2018 sistemele de refrigerare si de aer conditionat prin instalarea de noi unitati de condensare in 85 de statii de distributie carburanti.
”Caldura generata din procesele de racire s-a introdus in sistemul de incalzire, rezultand astfel o reducere a consumului de energie cu aproximativ 53% pentru fiecare unitate de condensare”, arata raportul.
In ceea ce priveste centrala electrica cu ciclu combinat de 860 MW de la Brazi, aceasta functioneaza cu echipamente de reducere a emisiilor, care o clasifica sub media Uniunii Europene in ceea ce priveste emisiile de CO2. In 2018, productia a crescut cu 1,016 TWh, iar intensitatea GES a scazut cu 0,9%. Centrala energetica din OMV Petrom City si-a marit productia de energie termica si electrica cu 4,8% in 2018 fata de 2017, conform necesitatilor de consum.
Totalul emisiilor GES directe a crescut cu aproximativ 13% in 2018 fata de 2017, ajungand la valoarea a 4,5 milioane tone dioxid de carbon echivalent. Cresterea emisiilor GES directe a fost cauzata, in principal, de cresterea productiei de electricitate la Centrala Electrica cu Ciclu Combinat de la Brazi.
Emisiile GES indirecte sunt cele aferente producerii de energie (electricitate si caldura) pe care o achizitionam pentru operatiunile noastre. In 2018, emisiile GES indirecte au totalizat 79.834 tone CO2 echivalent. Cresterea emisiilor GES indirecte a fost cauzata, in principal, de o mai mare pondere a electricitatii cumparate din totalul consumului de electricitate din OMV Petrom, care a fost relativ stabil comparativ cu 2017. Cu toate acestea, energia cumparata a detinut o eticheta de CO2 verde mai mare comparativ cu anul anterior.
In plus, compania va contribui la realizarea obiectivelor strategice ale grupului OMV privind eficienta carbonului prin reducerea intensitatii de carbon a operatiunilor din OMV cu 19% pana in 2025 (fata de 2010) si va reduce intensitatea de carbon a portofoliului de produse din OMV cu 4% pana in 2025 (comparativ cu 2010).
”OMV Petrom recunoaste ca schimbarile climatice reprezinta unul dintre cele mai importante obiective globale; recunoaste obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si obiectivele UE privind schimbarile climatice pana in 2030. In plus, ca parte a strategiei noastre de mediu, sustinem initiativa Bancii Mondiale 'Zero gaze arse la faclă de rutină pana in 2030' si, drept consecinta, urmarim sa reducem total gazele arse la faclăsi evacuarea in atmosfera a gazelor asociate in timpul explorarii de petrol pana in 2030”, se arata in raport.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: omvenergiepanouri solarebenzinarii