Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ONRC: Aproape 9.000 de firme si-au suspendat activitatea pana acum

de Florin Amariei 07 Dec. 2020 1490
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform datelor furnizate de ONRC, pana la final de octombrie si-au suspendat activitatea aproape 9.000 de firme din Romania.

Cele mai multe companii care si-au suspendat activitatea in perioada ianuarie - octombrie 2020 erau din Bucuresti, respectiv 928 (in scadere cu 20,62% fata de aceeasi perioada din 2019), Capitala fiind urmata de judetele Cluj, cu 557 de firme suspendate (in scadere cu 7,48%), Constanta - 424 de firme (in scadere cu 18,93%) si Bihor - 415 (-28,57%).
 
La polul opus, cele mai putine suspendari au fost consemnate in judetele Ialomita (37, in scadere cu 15,91%, fata de ianuarie - octombrie 2019), Gorj (59, in scadere cu 50,42%) si Giurgiu (67, -46,83%).
 
Potrivit sursei citate, in niciun judet nu au fost inregistrate cresteri ale numarului de suspendari, in timp ce scaderile cele mai semnificative au fost consemnate in judetele Mehedinti (-56,88%), Gorj (-50,42%) si Giurgiu (-46,83%).
 
Pe domenii de activitate, cel mai mare numar de suspendari s-a inregistrat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, respectiv 2.463 (-32,20%), in alte activitati de servicii - 950 suspendari (-13,87%) si in activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 718 suspendari (-24,90%).
 
In luna octombrie au fost inregistrate 887 suspendari de firme, cele mai multe in Bucuresti - 94 si in judetele Timis - 42 si Iasi - 39.
 

Suspendarea temporara a activitatii

 
Daca detineti o firma a carei activitate doriti sa o intrerupeti temporar, trebuie sa depuneti la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde firma isi are sediul social, o serie de documente necesare pentru inregistrarea in registrul comertului a acestei mentiuni.
 
In primul rand, este necesara completarea si depunerea unei cereri de inregistrare prin care sa solicitati inregistrarea mentiunii privind suspendarea temporara a activitatii firmei dumneavoastra, insotita de o declaratie-tip pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora/desfasoara activitatile declarate o perioada de maxim 3 ani.
 
Alte documente obligatorii pentru inregistrarea intreruperii activitatii temporare a firmei sunt urmatoarele:
  • hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic privind suspendarea temporara a activitatii, prin care va fi specificata durata suspendarii, precum si momentul reluarii activitatii;
  • certificatele constatatoare emise in baza declaratiilor-tip pe propria raspundere pentru autorizarea activitatii/suspendarea activitatii;
  • dovezile privind plata taxei/tarifului, conform prevederilor legale in vigoare.
 
De asemenea, aveti posibilitatea sa desemnati o alta persoana care sa indeplineasca toate formalitatile legale necesare, caz in care trebuie depusa si o imputernicire speciala si autentica, o imputernicire avocatiala sau o delegatie, in original.
 
Pe langa posibilitatea depunerii cererii si documentelor aferente la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul in a carui raza teritoriala firma are stabilit sediul social, direct la ghiseu, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, exista si optiunea completarii si transmiterii acestora on-line, cu semnatura electronica extinsa, prin intermediul portalului de servicii, care poate fi accesat de pe pagina de internet a ONRC, www.onrc.ro, precum si direct folosind adresa https://portal.onrc.ro.
 
Conform art. 159 din Subsectiunea 2 a Ordinului nr. 2594/C/10.10. 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, prevederile privind intreruperea temporara a activitatii unei societati se aplica in mod corespunzator si in cazul intreruperii temporare a activitatii unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale.
 
De mentionat ca intreruperea temporara a activitatii unei societati nu poate depasi 3 ani de la data inregistrarii mentiunii in registrul comertului, potrivit prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care, dupa expirarea acestei perioade, activitatea societatii nu este reluata, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii la cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului.
 
Atentie! In cadrul oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale se desfasoara activitati de asistenta acordate profesionistilor, la cererea si pe cheltuiala acestora, pentru efectuarea procedurilor necesare inregistrarii in registrul comertului a actelor constitutive sau modificatoare, cu exceptia activitatilor prevazute la art. 35 din Legea nr. 359/2004,  alin. (1) lit. a) - c) si g), care se acorda gratuit, respectiv:
  • indrumarea prealabila privind formalitatile legale pentru constituirea si modificarea actelor constitutive ale firmelor;
  • indrumarea pentru completarea corecta a cererii de inregistrare si a formularelor tipizate specifice activitatii registrului comertului;
  • redactarea declaratiei pe propria raspundere a fondatorilor, administratorilor, imputernicitilor sucursalelor si a cenzorilor ca indeplinesc conditiile prevazute de lege.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: onrcfirmesuspendat activitatesuspendare activitate firma 2020

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Regulile privind concurenta au fost schimbate. Acum firmele pot face intelegeri

de Idei de afaceri
21 Mar 2022
Uniunea Europeana (UE) a decis ca regulile privind concurenta trebuie schimbate temporar. Razboiul pornit de Rusia in Ucraina a dezechilibrat pietele...

ONRC: Firmele cu capital strain nou, mai multe in 2021

de Florin Amariei
02 Feb 2022
ONRC raporteaza ca firmele cu capital strain nou au fost mai multe in 2021 fata de 2020. Este un alt semnal bun! Cele 5.871 de societati noi aveau...

Romania are peste 65.000 de firme noi

de Florin Amariei
19 Aug 2021
Un agregator a relevat ca Romania are peste 65.000 de firme noi, toate infiintate in 2021. Cele mai multe firme nou-infiintate sunt din regiunea...

Japonia: Apple lucreaza tot cu firme din China

de Florin Amariei
04 Aug 2021
Desi SUA a promis ca nu va mai investi in tara asiatica si comunistii au decis ca vor sa se axeze pe productia interna, Apple va lucra tot cu China...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]