de Florin Amariei
05 Iun. 2020
1906
Un simulator software dezvoltat in Romaniasi finantat partial cu fonduri europene prin Programul Operational Competitivitate se afla in centrul majoritatii programelor de recrutare si pregatire a traderilor de la marile banci ale lumii.
Multe dintre aceste banci organizeaza competitii de trading pentru studenti, pentru a-i descoperi astfel pe cei mai talentati dintre acestia. La o astfel de competitie, organizata de o banca mare, se poti inscrie cateva mii de studenti din toata lumea. Competitia dureaza cateva luni, timp in care studentii tranzactioneaza actiuni, valute, obligatiuni, marfuri sau dobanzi, iar cei mai buni 5% dintre participantii la aceste competitii sunt invitati la interviuri in urma carora pot primi oferte de internshipuri. Dupa alte trei luni de internship, aproximativ 50% dintre ei ajung sa primesca oferte de munca si sa devina angajati ai acestor banci.
Inca din timpul procesului initial de recrutare, managerii de resusrse umane din banci se bazeaza foarte mult pe simulatorul Traderion pentru a-i observa pe studenti si modul in care acestia iau decizii bazate pe date reale din pietele financiare internationale. Simulatorul creat de romani este capabil de a inregistra peste 150.000 de date pe ora despre fiecare utilizator in parte si sa genereze automat rapoarte detaliate de performanta, pe care managerii de resurse umane le folosesc atunci cand iau decizia de a invita la interviuri cei mai buni dintre candidati.
Odata selectati pentru un internship, studentii nu ajung sa tranzactioneze cu bani reali ci continua sa se antreneze in simulatorul Traderion, sub supravegherea unui trader profesionist. Ei ajung sa experimenteze toate tipurile de produse financiare si sa aleaga cel mai bun curs viitor de cariera, in functie de rezultatele avute in simulator. La finalul programului de internship, studentii participa la o competitie de trading, iar castigatorii primesc roluri full time, odata cu terminarea studiilor universitare.
"In tot acest proces, simulatorul nostru ajuta bancile sa descopere oamenii potriviti pentru fiecare rol in parte, dar si sa realizeze economii importante din costul total al recrutarii si formarii unui trader, care este urias” spune Florin Cioaca, care a fost trader in una dintre cele mai mari banci ale lumii inainte de a se dedica acestui proiect. “Suntem mandri ca produsul nostru este atat de apreciat de peste 30 dintre cele mai mari banci ale lumii si ca am reusit in doar cativa ani sa ajungem lider global pe aceasta piata” spune Mihai Toma, directorul companiei care a dezvoltat acest produs in ultimii trei ani. Printre clientii companiei se numara cele mai mari banci de investitii din SUA, Canada, Marea Britanie, Franta si Olanda, dar si una dintre marile burse europene care foloseste simulatorul romanesc in programele de formare profesionala si testare a traderilor. Un aspect interesant al produsului este ca a ajuns sa fie utilizat chiar si de catre reglementatorii pietelor pentru a studia modul in care traderii reactioneaza la evenimentele macroeconomice.
Echipa Bold a reusit sa obtina si o finantare europeana de aproape un milion de euro pentru a dezvolta acest simulator, in urma unui proiect castigat in anul 2017, care s-au alaturat celor 250.000 EUR obtinuti anterior de la investitori din SUA si Marea Britanie. Aceste sume le-au permis sa isi construiasca o echipa de 9 specialisti care au lucrat la dezvoltarea produsului, experti in piete de capital si psihologia deciziei, dar si dezvoltatori software cu experienta in dezvoltarea unor produse software pentru industria financiara.
Pe viitor, echipa Bold Technologies isi propune sa continue sa investeasca in dezvoltarea produsului si au decis sa se concentreze pe studierea comportamentului traderilor, pentru a intelege care sunt factorii care le influenteaza deciziile.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: simulator tradingromaniafonduri europene