de Florin Amariei
21 Apr. 2021
1465
Un nou studiu releva ca aproape toate companiile din Romania vor alege munca hibrid dupa ce pandemia va inceta sau va ajunge sub un control strict.
La ora actuala noua din zece companii aplica sistemul de telemunca (de la domiciliu sau din ale locuri), iar 38% au afirmat ca la birou merge personalul tehnic de suport, in timp ce restul angajatilor ajung doar in contexte speciale legate de intalniri.
Referitor la birouri, 61% din totalul companiilor chestionate sustin ca vor pastra spatiile detinute inainte de pandemie, in timp ce 39% afirma ca vor diminua aceste spatii. De asemenea, mai mult de jumatate (56%) dintre companii intentioneaza sa modifice spatiile de birouri.
Potrivit sursei citate, aproximativ 95% dintre companiile chestionate vor aborda perioada de post-pandemie cu un sistem de munca hibrid, venind la birou in proportii diferite. Restul, de 5%, au declarat ca vor lucra 100% de la birou dupa incheierea pandemiei.
In acest context, 40% dintre organizatii planifica intoarcerea treptata la birou, in sistem hibrid, incepand din perioada iulie - august, aceasta ponderea ajungand la 61% pana la finalul anului 2021 sau din 2022. Pe de alta parte, patru din zece companii (39%) inca nu stiu momentul in care angajatii se vor putea intoarce la birou.
Studiul ABSL evidentiaza faptul ca, in primele cinci criterii pentru intoarcerea la birou, companiile au mentionat: alegerea individuala a angajatilor, tipul proiectelor aflate in derulate, decizia echipei, performanta angajatilor si stadiul in care se afla un proiect.
In ceea ce priveste timpul de lucru petrecut la birou, 45% dintre respondenti au mentionat intre 8 - 10 zile pe luna, in timp ce 10% au estimat 12 zile pe luna. Totodata, angajatii a 22% dintre companii vor lucra mai putin de sapte zile pe luna de la birou sau doar ocazional.
Aproape trei sferturi (72%) dintre companiile industriei serviciilor de business nu au introdus in perioada telemuncii criterii diferite de evaluare a performantelor, iar 78% sustin ca folosesc un singur tip de evaluare.
In schimb, 85% din totalul organizatiilor chestionate au declarat ca au introdus aptitudini noi pentru evaluarea performantelor managerilor, care au legatura cu telemunca: capacitatea de management al echipelor care lucreaza la distanta, leadership virtual, flexibilitate, empatie si motivarea angajatilor.
Conform cercetarii de specialitate, 72% dintre companii au luat in aceasta perioada diverse masuri menite sa evite epuizarea ("burnout"), cum ar fi: programe de sanatate mintala si wellbeing, comunicare "1 la 1" sau ore de munca flexibile. In plus, 40% au aplicat pentru facilitati fiscale oferite de stat (zile libere pentru parinti, ajutor financiar pentru studii sau sume pentru procurarea echipamentelor IT).
La capitolul beneficii extra-salariale, circa 45% dintre cei intervievati au dezvaluit ca ofera, in medie, trei sau patru astfel de facilitati angajatilor, iar cele mai des intalnite sunt: abonamente medicale, programe interne de reducere a stresului, sport, programe pentru depistarea si prevenirea bolilor.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: studiuafaceriprogram de muncamunca hibrid