Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suedia: angajatii pot cere 6 luni de concediu pentru a deveni antreprenori

de Florin Amariei 23 Iul. 2019 6971
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Suedia ofera o facilitate neobisnuita. Angajatii din aceasta tara au dreptul de a cere 6 luni de concediu pentru a deveni antreprenori. Statul nordic sprijina in acest fel crearea de noi afaceri si competitia antreprenoriala.

Masura, insa, nu este recenta. Persoanele care lucreaza in Suedia stiu ca acest beneficiu este valabil inca din 1999. "The Right to Leave to Conduct a Business Operation Act" le garanteaza angajatilor dreptul de a-si lua un concediu de pana la maximum 6 luni pentru a-si porni propria companie. Una dintre conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a obtine aceasta facilitate este ca angajatul sa nu aiba o initiativa antreprenoriala care sa concureze direct cu firma de la care isi ia concediu. Poate fi luat o singura data per angajat si trebuie sa fi lucrat timp de minimum 6 luni la aceeasi firma/institutie pentru a putea cere acest drept. 
 
Cele 6 luni de concediu nu sunt platite, insa prin aceasta cerere formala angajatii vor putea reveni fara nicio obligatie in plus la locul de munca in cazul in care afacerea nu merge suficient de bine sau nu ajung la o capitalizare eficienta.
 
Capitala Suediei, Stockholm, a ajuns de-a lungul anilor sa fie capitala start-up-urilor europene prin masuri asemanatoare cu cea de mai sus. In aceasta tara apar cele mai multe companii unicorn, adica firme ale calor valoare ajunge la (sau depaseste) un miliard de dolari.
 
Un exemplu foarte bun care e disponibil de curand si in Romania este Spotify. In 2018 a intrat pe bursa de la New York cu o capitalizare de 24,5 miliarde de dolari.
 
Skype sau Mojang (compania care a realizat Minecraft) isi au originea tot in Suedia, chiar daca au fost achizitionate de Microsoft.
 
Concediul de 6 luni pentru a porni o afacere este numit tjänstledighet. Acesta poate fi refuzat de catre angajatori doar daca angajatul este foarte important pentru o operatiune anume. Cererea nu poate fi, insa, respinsa la nesfarsit.

Legislatia de acest fel a ajutat Suedia sa se dezvolte intr-un mod neasteptat de pozitiv de-a lungul ultimelor doua decenii, sectorul privat cunoscand o abundenta nemaintalnita in alta parte in aceasta perioada.
 
Ar putea fi utila si in Romania o astfel de masura, insa cultura noastra antreprenoriala este afectata de mai multe fenomene care pot pune din start neasteptat de multe bariere pentru un visator care isi doreste propria afacere. Probabil persoana care isi asuma pornirea unui business de la 0 in Romania este putin mai tare de caracter fata de un antreprenor din Suedia. 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: suediaconcediu6 luniantreprenori

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

20 de antreprenori iti spun de ce merita sa faci afaceri in Romania

de Florin Amariei
26 Apr 2019
Se intampla destul de des sa te intrebi daca vrei sa pornesti afaceri in Romania, asadar ne-am gandit sa iti oferim perspectiva a 20 de antreprenori...

Afaceri globale: aproape 90% dintre antreprenori sunt increzatori in perspectivele lor de crestere

de Idei de afaceri
12 Iun 2017
Potrivit raportului EY Growth Barometer realizat pe baza unui sondaj derulat in randul a 2.340 executivi din companii de dimensiuni medii din 30 de...

Femeile-antreprenor si antreprenoriatul social

de Andrioae Ruxandra
30 Mai 2014
Cele mai puternice femei care ocupa pozitii de conducere transforma antreprenoriatul social in propria afacere. Presedintele Organizatiei Femeilor...

4 antreprenori spun cum si-au validat ideile de afacere

de Alexandra Popescu
01 Mai 2014
Paul Graham a scris un eseu destul de cuprinzator despre ideile de afaceri de acum doi ani. Acolo el a subliniat pericolele de a veni cu o idee de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]