de Florin Amariei
22 Iul. 2019
2715
Tara Dornelor a devenit a cincea destinatie de ecoturism din Romania, singura de acest tip din Bucovina, recunoscuta oficial de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).
Acest statut a fost obtinut la initiativa Asociatiei de Ecoturism Tara Dornelor (AETD), in urma actiunilor derulate in cadrul proiectelor de dezvoltare si consolidare a destinatiilor de ecoturism din Romania, finantate de Romanian - American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat, Programul Green Entrepreneurship 2.0.
Potrivit initiatorilor, statutul de Destinatie de ecoturism a fost obtinut cu sprijinul semnatarilor Pactului pentru Tara Dornelor, din care fac parte reprezentanti ai administratiilor publice locale, respectiv cele zece UAT-uri din destinatie, ai ariei protejate (Administratia Parcului National Calimani), ai Serviciului de promovare Turistica si Salvamont Vatra Dornei, ai sectorului privat si ai entitatilor culturale si de invatamant din zona.
Vizita de evaluare a avut loc in perioada 28-30 mai si a fost realizata de reprezentanti ai ANT, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism si ai Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER).
"Finalul unui an de munca pentru parcurgerea tuturor etapelor necesare in procesul de evaluare a destinatiei ne aduce o recunoastere oficiala din partea autoritatilor centrale, dar, si mai important, un parteneriat local public-privat mai puternic si mai inchegat in jurul actiunilor de promovare si dezvoltare sustenabila a Tarii Dornelor prin intermediul ecoturismului. (...) Speram ca acest statut sa contribuie semnificativ la strategia de dezvoltare a brandului Tara Dornelor ca destinatie de ecoturism, in spatele caruia stau demersurile de dezvoltare economica a zonei prin extinderea retelei de produse si servicii ecoturistice locale. Le multumim tuturor partenerilor nostri, si, in mod special, reprezentantilor Administratiei Parcului National Calimani si ai Serviciului de Promovare Turistica si Salvamont Vatra Dornei, care au fost alaturi de noi in toate momentele importante", a declarat managerul destinatiei ecoturistice Tara Dornelor, Cazimirciuc Maricica.
In prezent, pe harta destinatiilor de ecoturism din Romania se mai afla Tara Hategului - Retezat, din judetul Hunedoara, Tinutul Zimbrului - Vanatori, din Neamt, Zarnesti - Piatra Craiului, din judetul Brasov si Mara - Cosau - Creasta Cocosului, din Maramures.
Arealul turistic Tara Dornelor este localizat in partea de sud-vest a judetului Suceava, regiunea istorica Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor si are in componenta sa municipiul Vatra Dornei si noua comune - Ciocanesti, Carlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Saru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Cosna si Poiana Stampei. Destinatia este strajuita de patru masive montane din Carpatii Orientali, respectiv Giumalau, Calimani, Suhard si Bistritei.
Prezenta ariei naturale protejate, Parcul National Calimani, face si mai necesara dezvoltarea ecoturismului in zona, pentru conservarea acestui cadru natural cu o valoare deosebita, transmite Agerpres.
Dezvoltarea ecoturismului in Tara Dornelor este sustinuta de Romanian - American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: tara dornelorecoturismdestinatiebucovina