Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANCOM: Acordarea licentelor 5G, imposibila in 2020

de Florin Amariei 15 Sep. 2020 1957
2.5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Vicepresedintele ANCOM, Eduard Lovin, spune ca acordarea licentelor 5G va fi imposibila in 2020. Iata de ce.

"Demersurile noastre de a oferi cei 350 MHz suplimentari de spectru (pentru 5G, n.r.) au fost implicit amanate pe fondul lipsei unei Hotarari de Guvern de stabilire a preturilor minime de pornire a licitatiei si a calendarului platilor la Trezoreria statului, precum si a lipsei unui document de clarificare si transpunere a Memorandumului guvernamental privind securitatea retelelor 5G, pentru ca operatorii sa aiba predictibilitate si sa poata face planuri de investitii pe termen lung, pe toata perioada licentelor.

ANCOM este pregatita pentru licitatia privind alocarea drepturilor de utilizare a spectrului radio care sa permita implementarea si utilizarea 5G la nivel national la intreaga capacitate, insa putem demara procedurile necesare organizarii licitatiei numai dupa ce va fi indeplinita aceasta etapa legala obligatorie: publicare in Monitorul Oficial a acestor acte normative. Apoi, dupa publicare, noi vom analiza rapid daca mai sunt necesare ajustari la Caietul de sarcini consultat inca de anul trecut. Daca sunt necesare ajustari si completari, Caietul de sarcini, sau sectiuni ale acestuia, va fi supus unui nou proces de consultare publica intr-o perioada de minimum 10 zile, maximum 30 de zile", a explicat Lovin.
 
Acesta a adaugat ca toate sumele provenite din licitatia de spectru radio constituie parte a bugetului de stat "si nu ramane niciun ban la Autoritate".
 
"Fie ca va fi consultat din nou Caietul de sarcini si textul licentelor, fie ca ramanem la forma consultata anul trecut va fi necesara adoptarea documentatiei aferente licitatiei in cadrul unui Consiliu Consultativ cu toata industria si cu toate institutiile interesate. Abia de aici putem vorbi de acel moment T0 al licitatiei, adica publicarea anuntului de participare si a Caietului de sarcini. Ulterior, selectia propriu-zisa, etapa in care depun ofertele initiale si are loc evaluarea acestora, precum si licitarea efectiva poate dura intre 3 si 4 luni, de la anunt si pana la acordarea licentelor.

La un calcul matematic, pe calendar, chiar si in scenariul cel mai optimist in acest moment, acela in care pana saptamana viitoare avem publicate in Monitorul Oficial cele doua acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, in momentul de fata, imposibila acordarea licentelor 5G pana la finalul acestui an. Toate sumele provenite din licitatia de spectru radio, ca de altfel si din licitatiile anterior organizate de reglementator, constituie parte a bugetului de stat si nu ramane niciun ban la Autoritate", a mentionat oficialul ANCOM.
 
Lovin a subliniat ideea ca, desi la momentul actual, serviciile 5G sunt lansate in Romania de catre unii operatori, acestea sunt mai degraba servicii demonstrative ce nu permit atingerea tuturor parametrilor din standarde.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: licente 5g2020ancom

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Piata de comert online din Romania, peste 7 miliarde de euro in 2020

de Florin Amariei
01 Mar 2021
Conform datelor furnizate de un procesator de plati din tara noastra, piata de comert online (e-commerce) din Romania a trecut de pragul de 7...

Record pentru comertul online romanesc in 2020

de Florin Amariei
14 Ian 2021
Anul trecut a fost unul bun pentru comertul online romanesc. Noul record a fost stabilit printr-o singura comanda! Cea mai mare comanda...

Suma record, cheltuita pe aplicatii in 2020

de Florin Amariei
06 Ian 2021
O suma record a fost cheltuita pe aplicatii pentru mobil in 2020, un semnal ca viitorul afacerilor profitabile va depinde de acest sector. Sensor...

O firma din Sibiu va oferi ANCOM o platforma de masurare a calitatii internetului

de Matei Antonescu
12 Mar 2014
Firma Industrial Software Sibiu va furniza autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, o platforma informatica ce va masura calitatea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]