Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criptomoneda Bitcoin implineste 10 ani

de Florin Amariei 31 Oct. 2018 4330
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Tehnologia blockchain a schimbat multe lucruri pe care le stiam ca fiind batute-n cuie, iar acum Bitcoin, moneda care a pornit totul, implineste 10 ani!

Cateva lucruri la care tehnologia din spatele Bitcoin a ajutat:
  • Cel mai mare port din Europa, Portul Rotterdam, a incheiat un parteneriat cu banca olandeza ABN AMRO si cu filiala IT a Samsung pentru realiza o retea de transport maritim bazata pe tehnologia din spatele bitcoin — blockchain.
  • Cea mai mare companie aeriana din Canada, Air Canada, a anuntat ca va colabora cu un start-up  pentru a-si vinde serviciile folosind tehnologia blockchain.
  • In Romania a aparut si primul hub de blockchain (detalii aici) si chiar o asociatie dedicata proiectelor bazate pe aceasta tehnologie.
  • 24 de tari membre UE (printre care si Romania) au aderat la Parteneriatul European pentru Blockchain, o platforma pentru schimbul de experienta si expertiza in materie de reglementari.
  • Au aparut si fonduri europene dedicate dezvoltatorilor blockchain. Pana in 2020, Comisia Europeana va finanta proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologia din spatele bitcoin, in valoare de pana la 340 de milioane de euro.
  • Exchange-ul Coinbase a obtinut 300 de milioane de dolari intr-o runda de finantare, ajungand sa fie evaluat la 8 miliarde de dolari.
  • Google a anuntat un parteneriat cu startup-ul Digital Asset din New York, care dezvolta instrumente pentru a construi aplicatii bazate pe tehnologia din spatele bitcoin — blockchain.
  • Un startup-ul a dezvoltat impreuna cu Massachusetts Institute of Technology (MIT) un sistem de plasare a diplomelor academice pe blockchain si a obtinut investitii in valoare de 3 milioane de dolari. 
 

Situatia monedei la ceas aniversar

 
In momentul de fata, Bitcoin valoarea aproximativ 6,300 de dolari, insa varful atins a fost de 20,000 de dolari.
 
Unii investitori au renuntat, argumentand ca potentialul monedei digitale a fost afectat de mai multi factori.
 
Vaughn Blake, manager de portofoliu la fondul de investitii cu capital privat Echo Tree Capital, si-a vandut criptomonedele pe care le detinea in luna ianuarie a acestui an, la pretul de 13.000 de dolari. El a inceput sa investeasca in bitcoin in 2013, cand cotatia sa era in jur de 120 dolari — iar de-a lungul timpului, Blake sustine ca a fost victima hackerilor si a incercarilor de phishing.
 
Tehnologia din spatele bitcoin nu a fost intotdeauna un mijloc eficient de procesare a platilor. Ea poate fi lenta, iar uneori impune taxe mai mari decat tranzactiile.
 
Antreprenorul britanic Jez San, CEO al firmei Funfair Technologies, a inceput sa cumpere bitcoin in 2013, la pretul de aproximativ 50 de dolari, dar a vandut cea mai mare parte inainte nivelul record din decembrie 2017. El a investit in ethereum, cea de-a doua cea mai mare criptomoneda, care functioneaza pe o alta retea blockchain publica.
 
"Cu totii ne-am asteptat ca oamenii sa cumpere cafeaua cu bitcoin si sa-l foloseasca in loc de PayPal. (…) Bitcoin este prea greu de folosit - este atat de neprietenos pentru utilizatori, incat oamenii fara cunostiinte tehnice nu-l poate folosi”, explica Jez.
 
Unele companii chiar au sistat mineritul de bitcoin, pe fondul devalorizarii. Si la noi in tara, firma canadiana Blockchain Power Trust a anuntat, marti, ca isi sisteaza activitatea de generare a criptomonedelor, din activitatile sale de minerit din  Romania, invocand o serie de motive.
 
„Ca urmare a scaderii pretului Bitcoin, a dificultatilor ridicate in minerit si a continuarii mediului robust preturi pentru energia electrica in Romania si in Europa in general, nu este profitabil ca Trust sa furnizeze sau sa cumpere energie pentru operatiunile sale in mineritul Bitcoin si, prin urmare, a intrerupt operatiunile de  minerit Bitcoin. Managementul revizuieste in prezent optiunile sale in ceea ce priveste strategia sa in minerit, inclusiv potentiala reluare a mineritului atunci cand se asteapta din nou sa fie profitabila si va raspunde daca dinamica pietei se modifica fundamental”, a anuntat compania canadiana.
 
Cotatia sa din prezent a scazut cu 70% fata de nivelul maxim de aproape 20.000 de dolari inregistrat in luna decembrie a anului trecut. Acest lucru s-a intamplat din cauza unor reglementari din ce in ce mai stricte impuse de autoritatile din intreaga lume, precum si din cauza cresterii numarului de infractiuni legate de criptomonede si a investitorilor care pariaza pe fluctuatia pretului.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bitcoin 10 aniblockchainbitcoin romaniaafaceri bitcoin

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]