Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou impozit in Romania: Taxa Netflix

de Bianca Tila 18 Iul. 2022 1176
Un nou impozit in Romania: Taxa Netflix
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Platformele de streaming video precum Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video, Voyo sunt obligate sa plateasca o taxa pentru veniturile obtinute de la utilizatorii romani, incepand din aceasta luna. Taxa "Netflix" s-a introdus pentru vizionarea de filme online, informeaza firma de consultanta Deloitte.

Parlamentul Romaniei a adoptat recent aceasta lege, intrand in vigoare in data de 3 iulie. Taxa a fost mentinuta la nivelul din proiectul initial, de apoximativ 4% din veniturile mentionate. In urma dezbaterilor din Senat, prima camera sesizata, taxa fusese redusa la 2%.
 
"Desi primul termen de declarare si plata ar trebui sa fie 25 august 2022, mai sunt anumite aspecte tehnice inca neclare pentru contribuabilii vizati. 
 
Proiectul de lege a fost elaborat in cursul anului trecut, initiatorii sustinand necesitatea taxei in contextul incasarilor in scadere la Fondul cinematografic, din cauza restrictiilor legate de pandemie, inclusiv inchiderea salilor de cinematograf, in timp ce piata platformelor de filme online a fost in plina ascensiune. 
 
Taxa se va achita la Centrul National al Cinematografiei, iar o parte din fondurile astfel colectate (40%) pot merge catre finantarea directa a productiei cinematografice locale", a precizat Ana Petrescu-Mujdei, manager senior Deloitte Romania, intr-un material de opinie remis AGERPRES.
 
Baza de calcul a acestei taxe de 4% este formata din veniturile obtinute de operatorii vizati de la utilizatorii romani, din tranzactiile unice si din tranzactiile sub forma de abonament. De asemenea, taxa se va aplica si entitatilor nerezidente, care au filialele inregistrate in Romania, doar pe veniturile obtinute in tara. 
 
Platformele care obtin venituri anuale mai mici de 65.000 de euro sau au un nivel de audienta sub 1% raportat la numarul total de abonati din tara vor fi exceptate, potrivit actului normativ mentionat.
 
Obligatia de a plati aceasta taxa exista, insa procedura de declarare si plata inca nu este pusa la dispozitia contribuabililor, precizeaza consultantul Deloitte.
 
"Mai mult, textul de lege creeaza confuzie in randul societatilor vizate - pe de o parte prevede ca termenul de declarare si plata este data de 25 a lunii urmatoare obtinerii veniturilor (in acest caz 25 august 2022), iar pe de alta parte contine o mentiune potrivit careia furnizorii de servicii media audiovizuale, la cerere, au obligatia sa declare si sa transfere catre Centrul National al Cinematografiei taxa de 4% pe baza trimestriala, in termen de 30 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru", arata aceasta.
 
Taxa Netflix provine dintr-un curent mai larg, la nivel global, prezent si pe teritoriul Uniunii Europene. Taxa de servicii digitale este impusa avand in vedere numarul mare de jucatori care obtin venituri din domeniul digital. Acestia nu platesc impozit pe profit in tarile in care se afla consumatorii pentru ca legislatia actuala le permite acest fapt daca nu au prezenta fizica in tarile respective, explica consultantul.
 
In ceea ce priveste impozitul pe servicii digitale, juristictiile europene introduc un plan de aplicare unilateral. Acestea sunt prevazute  asupra unui spectru mai larg de servicii digitale sau mai redus, precum "Taxa Netflix" in Romania. In Franta, taxa este de 3%, fiind in vigoare de la inceputul anului 2019. De asemenea si in alte tari europene regasim aceasta taxa, in Marea Britanie (2%), Italia (3%), Austria (5%) si Spania (3%). Exista discutii cu privire la introducerea unei astfel de taxe si in Olanda.
 
"Impozitarea economiei digitale este in discutie de multi ani la nivel global, iar statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au ajuns in 2021 la un acord pe doi piloni, care are drept scop inclusiv impozitarea companiilor din domeniu si distribuirea unor cote din impozitul pe profit catre tarile din care acestea obtin veniturile. 
 
Dar, prin semnarea acordului, statele care au introdus unilateral taxe digitale se obliga sa le elimine in momentul in care vor introduce in legislatia locala prevederile convenite la nivelul OCDE. Organizatia internationala a publicat, recent, normele generale pentru implementarea pilonului I din acord, referitor la distribuirea partiala a impozitelor pe profiturile inregistrate de companiile multinationale catre statele sursa, astfel incat acesta sa poata fi implementat din 2024. 
 
Pentru pilonului II, care prevede aplicarea impozitului minim pe profit la nivel global, de 15%, OCDE a lansat in dezbatere ghidul cu specificatiile tehnice inca din decembrie 2021, iar Comisia Europeana a publicat un proiect de directiva, programata sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2023. Astfel, cel putin pe termen scurt, probabil taxele actuale raman in vigoare. 
 
In acest context, in mod similar cu alte tari europene, a fost introdusa "Taxa Netflix" si in Romania, iar companiile vizate de noua reglementare sunt obligate sa o aplice, dar au nevoie in acest scop de definitivarea procedurii de urmat pentru conformare si plata", a mai precizat Ana Petrescu-Mujdei.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: taxa netfliximpozitimpozit romania

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]