Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aramco, cel mai valoros debut bursier din lume

de Florin Amariei 13 Dec. 2019 2767
4.17 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Producatorul de petrol Aramco a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume, avand in vedere debutul bursier.

Debutul bursier al Aramco, care si-a listat 1,5% din actiuni la bursa din Riad, este cel mai mare din istorie, depasind suma de 25 de miliarde de dolari atrasa de grupul chinez Alibaba la listarea din septembrie 2014.
 
Oferta publica initiala a uriasului producator de petrol Aramco din Arabia Saudita a depasit toate asteptarile.
 
Aramco a depasit si evaluarea initiala de 1.700 de miliarde de dolari anuntata la stabilirea pretului ofertei, saptamana trecuta.
 
Evaluarea de 1.880 de miliarde de dolari este totusi sub tinta initiala a regatului si a depins in mare masura de investitorii locali, dupa ce guvernul a anulat turneele de prezentare internationala din cauza interesului strain scazut.
 
Listarea asteptata de mult timp a grupului Aramco se afla in centrul programului printului mostenitor Mohammed bin Salman de transformare a economiei saudite in vederea reducerii dependentei de petrol.
 
Printul a prezentat prima oara ideea in 2016 si a surprins analistii cu sugestia unei evaluari de 2.000 de miliarde de dolari. Evaluarea a fost redusa ulterior de consultantii financiari si de catre banci, la un interval de 1.500-1.700 de miliarde de dolari.
 

Ce trebuie sa stim despre listarea la bursa in Romania

 
Primele doua conditii pentru listarea actiunilor unei firme la bursa sunt organizarea sub forma societatii pe actiuni (SA) si statutul de societate deschisa (vanzarea unui procent din actiunile firmei catre public).
 
In cazul in care o societate este organizata ca Societate cu Raspundere Limitata (SRL), iar aceasta doreste listarea la bursa, procedura de transformare in Societate pe Actiuni reprezinta o conditie ce trebuie indeplinita in prealabil. Aceasta transformare este o procedura juridica uzuala, spune Andreea Gheorghe.
 
Vanzarea unui procent din actiuni catre public se face printr-o oferta publica de vanzare, derulata cu ajutorul unei societati specializata numita Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF).
 
Oferta publica de vanzare de actiuni prin care o firma devine societate deschisa se numeste oferta publica initiala (numita si IPO - Initial Public Offer).
 
Prin IPO, o firma care anterior era detinuta doar de un numar redus de actionari (de regula actionarii fondatori) se deschide catre public si pune in vanzare actiuni ce pot fi cumparate de orice persoana sau firma interesata.
 
Intr-o oferta publica initiala se pot vinde actiuni deja emise, detinute de unul din actionarii initiali ai firmei (oferta publica secundara de vanzare de actiuni) sau actiuni noi ce vor fi folosite pentru majorarea capitalului social (oferta publica primara de vanzare de actiuni).
 
Conform noilor prevederi ale Codului Bursei de Valori Bucuresti, conditiile generale pe care orice emitent trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:
  • in urma deschiderii firmei (derularii cu succes a unei oferte publice de vanzare de actiuni - IPO), actiunile firmei vor fi inregistrate in cadrul unui departament specializat al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM);
  • actiunile trebuie sa fie liber transferabile intre actionari, platite integral, emise in forma dematerializata, evidentiate prin inscriere in cont, iar transferurile nu trebuie sa fie restrictionate prin prevederi ale actelor constitutive (ca de exemplu prevederi legate de obligatia actionarilor de a vinde actiuni numai altor actionari etc);
  • actiunile trebuie sa fie din aceeasi clasa, iar dispersia acestora sa fie de cel putin 25% din numarul total de actiuni;
  • emitentul ce solicita admiterea la tranzactionare trebuie sa fie o societate comerciala ce a incheiat o oferta publica de vanzare actiuni in baza unui prospect de oferta aprobat de CNVM sau ce are aprobat de CNVM un prospect intocmit in vederea admiterii la tranzactionare;
  • societatea ce solicita listarea trebuie sa fi functionat in ultimii trei ani anterior solicitarii la tranzactionare si sa fi intocmit situatii financiare pentru aceasta perioada, in conformitate cu prevederile legale;
  • emitentul trebuie sa depuna la Bursa de Valori, prin intermediul unei Societati de Servicii de Investitii Financiare numita si Societate initiatoare, toate documentele cerute (cerere de admitere la tranzactionare, prospectul de oferta publica sau prospectul de admitere la tranzactionare in limba romana si tradus in limba engleza in forma legalizata, situatii financiare, etc);
  • plata comisioanelor corespunzatoare catre Bursa de Valori;
  • emitentul trebuie sa desemneze doua persoane care vor mentine legatura permanenta cu Bursa de Valori.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: aramcodebut bursieripo aramco

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]