Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR a publicat raportul asupra stabilitatii financiare

de Florin Amariei 05 Iun. 2019 3174
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Raportul asupra stabilitatii financiare a fost elaborat in cadrul Directiei Stabilitate Financiara sub coordonarea domnului viceguvernator Liviu Voinea.

Evolutiile economice si financiare la nivel international sunt caracterizate de un grad important de incertitudine. Pe fondul unor conditii financiare relativ acomodative, vulnerabilitatile continua sa se acumuleze, principalele riscuri sistemice fiind reprezentate de reevaluarea primei de risc pe pietele financiare externe si sustenabilitatea datoriei in sectoarele public si privat. Cresterea vulnerabilitatilor, in contextul mentinerii unor conditii financiare acomodative relativ la valorile istorice, pe fondul incetinirii ritmului de crestere economica, coroborate cu o serie de factori cum ar fi (i) tensiunile comerciale dintre SUA si China, (ii) incertitudinile referitoare la modalitatea de solutionare a procesului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) sau (iii) resurgenta ingrijorarilor cu privire la situatia datoriilor suverane din zona euro pot contribui la majorarea aversiunii la risc a investitorilor pe pietele financiare internationale, cu efecte asupra economiilor emergente. Aceste elemente atesta inca o data necesitatea mentinerii echilibrelor economice interne in limite adecvate, dar si a diminuarii incertitudinii asociate politicilor implementate, pentru a evita deteriorarea increderii investitorilor fata de evolutiile economice viitoare. 
 
Pe plan intern, riscul de supraincalzire a economiei s-a atenuat de la data ultimului Raport, dar riscul tensionarii echilibrelor macroeconomice a continuat sa se manifeste, in contextul deteriorarii balantei contului curent si al incertitudinilor privind conduita politicii fiscale. Cresterea economica s-a mentinut superioara comparativ cu media Uniunii Europene, respectiv a zonei euro (4,1 la suta fata de 2 la suta media Uniunii Europene si 1,9 la suta media zonei euro), ceea ce este de natura sa genereze efecte favorabile asupra procesului de convergenta. Deficitele gemene au continuat sa se deterioreze. Deficitul bugetar a ajuns la nivelul de 3 la suta din PIB, limita pragului de declansare a procedurii de deficit excesiv, in timp ce deficitul structural este anticipat sa se adanceasca, ceea ce diminueaza capacitatea autoritatilor de a actiona anti-ciclic in momentul incetinirii activitatii economice. Deficitul de cont curent s-a majorat, inregistrand cea mai ridicata valoare la nivel european. Sustenabilitatea deficitului de cont curent reprezinta o preocupare importanta in contextul tendintei recente de finantare doar partiala a acestuia prin atragere de fonduri europene si de investitii directe.
 
Evolutiile inregistrate de catre sistemul financiar romanesc in anul 2018 indica situarea in ultima parte a fazei de expansiune a ciclului financiar, ceea ce impune o monitorizare sporita a riscurilor sistemice, cu precadere a celor generate de catre sectorul real. Datoria financiara totala a sectorului privat a continuat sa se majoreze, insa intermedierea bancara se mentine in continuare la valori reduse comparativ cu media europeana. Noi provocari pentru sistemul financiar sunt reprezentate in special de utilizarea inovatiilor tehnologice pentru imbunatatirea functionarii si eficacitatii sistemului financiar, respectiv reorientarea unei parti a finantarii catre proiecte sustenabile din punct de vedere climatic (finantarea sustenabila). 
 
Performantele economico-financiare ale companiilor din Romania au urmat evolutia economiei nationale in prima jumatate a anului 2018, inregistrandu-se dinamici ascendente importante ale valorii adaugate brute si ale profitabilitatii. Imbunatatirea profitabilitatii firmelor a contribuit si la o ameliorare a capitalizarii, dar aceasta a fost insotita si de majorarea datoriilor totale, insa intr-un ritm mai lent. Datoriile comerciale se mentin in continuare principala sursa de finantare a companiilor nefinanciare, in timp ce creditarea de la bancile autohtone si de la IFN reprezinta o sursa secundara. Mai mult, companiile nefinanciare apeleaza intr-o proportie importanta din pasiv la credite obtinute de la institutii financiare externe. Mentinerea unei situatii financiare bune poate asigura accesul la finantare bancara unui numar mai ridicat de companii, care sa conduca la dezvoltarea afacerilor si, implicit, a economiei reale. Tendinta de imbunatatire a calitatii portofoliului de credite acordat sectorului companiilor nefinanciare a continuat sa se manifeste, dar intr-un ritm mai redus. Pentru perioada urmatoare, riscul de credit la nivelul portofoliului corporativ este estimat sa creasca in contextul evolutiilor recente si anticipate ale cadrului macroeconomic. Dinamica restantelor nebancare indica o imbunatatire a disciplinei la plata in cazul sectorului privat si o usoara deteriorare in cazul companiilor de stat, in timp ce fenomenul insolventei s-a mentinut pe un trend descrescator. Ajustarea cadrului legislativ si institutional in vederea intaririi disciplinei la plata in economie reprezinta una din prioritatile Romaniei in contextul procesului de adoptare a monedei unice europene, conform Planului national de adoptare a monedei euro. Situatia bilantiera a populatiei a continuat evolutia pozitiva in perioada parcursa de la ultimul Raport. Averea neta s-a majorat in anul 2018, dinamica fiind influentata in mare masura de cresterea activelor imobiliare, coroborata cu cea a activelor financiare. In plus, pozitia de creditor net a sectorului populatiei fata de sectorul bancar a avut o tendinta ascendenta. Expunerea populatiei la riscul de rata a dobanzii a continuat tendinta de usoara atenuare, prin orientarea debitorilor catre imprumuturi cu dobanda fixa. Ponderea creditelor ipotecare noi acordate cu dobanda fixa a crescut de la 11,4 la suta in luna martie 2018 la 25,2 la suta in luna martie 2019, in timp ce in cazul imprumuturilor de consum, ponderea celor cu dobanda fixa a ajuns la 80 la suta. De asemenea, expunerea persoanelor fizice la riscul de curs de schimb s-a diminuat, pe fondul acordarii de imprumuturi noi preponderent in moneda nationala.
 
Creditul nou acordat sectorului populatiei si-a incetinit ritmul de crestere fata de Raportul anterior, in conditiile intrarii in vigoare a noilor reglementari privind gradul de indatorare, stabilite de Banca Nationala a Romaniei in vederea protejarii debitorilor, cu precadere a celor cu venituri reduse, prin consolidarea capacitatii de plata in situatia manifestarii unor conditii adverse. Evolutia descendenta a ratei de neperformanta a creditelor acordate populatiei a continuat, fiind sustinuta de dinamica pozitiva a veniturilor salariale. Cu toate acestea, expunerile neperformante denominate in lei au crescut, cel mai puternic efect fiind resimtit pentru creditul de consum. Scaderea disciplinei la plata pentru creditele de consum, in special cele negarantate, este un semnal de avertizare timpurie a deteriorarii capacitatii de plata a populatiei. Aceste presiuni sunt asteptate sa se majoreze in perioada urmatoare, in conditiile in care estimarile probabilitatii de nerambursare pentru principalele segmente de imprumuturi ale populatiei indica o crestere a riscului de credit.
 
Activitatea de pe piata imobiliara rezidentiala a inregistrat o temperare de la data ultimului Raport, in timp ce piata imobiliara comerciala a prezentat dinamici mixte. Desi in ansamblu riscurile sunt in scadere, evolutiile necesita o monitorizare atenta, in conditiile in care expunerile fata de piata imobiliara reprezinta o pondere importanta in portofoliile institutiilor de credit. 

Raportul complet este disponibil AICI in format .PDF.
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bnrraportstabilitate financiara

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Actiunile UniCredit cresc. Banca a raportat rezultate peste asteptari

de Bianca Tila
05 Feb 2024
Actiunile UniCredit sunt in crestere cu aproximativ 10%, la maximul ultimilor peste 8 ani. Banca a raportat rezultate peste asteptari si a declarat...

Bursele americane inregistreaza cresteri. Investitorii asteapta raportul de inflatie

de Bianca Tila
12 Iul 2023
Actiunile americane au inregistrat cresteri, dupa ce in prima sedinta a saptamanii au intrerupt un declin de trei sedinte. In prezent,...

BVB raporteaza o crestere de 18% in ultimele 12 luni

de Florin Amariei
10 Mar 2021
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) raporteaza, in ciuda anului pandemic, o crestere de 18% a pietei de capital autohtone in ultimele 12 luni....

Radulescu, BNR: Companii uriase pe piata din Romania si provocari nationale

de Florin Amariei
16 Mai 2019
Directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Radulescu, a declarat ca are informatii cu privire la...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]