Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BVB: Piata de capital romaneasca poate deveni a doua sursa de venituri dupa salarii

de Florin Amariei 12 Apr. 2021 1544
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a realizat tranzactii de peste 4,5 miliarde de lei in primul trimestru, asadar Radu Hanga, presedinte CA al BVB, spune ca piata de capital are potentialul real de a deveni a doua sursa de venituri dupa salarii.

”Valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 30,4% la finalul primelor trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pe Piata Reglementata a BVB au fost realizate tranzactii totale de 4,66 miliarde lei. Tot la nivelul primului trimestru, lichiditatea medie zilnica cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 74 milioane lei (15,2 milioane euro), in crestere cu 28,4% comparativ cu primul trimestru al anului anterior”, anunta bursa.
 
Activitatea investitionala la BVB isi continua astfel parcursul ascendent in prima parte a anului 2021, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007.
 
”Piata de capital din Romania doboara record dupa record in acest an pe masura ce investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au contribuit la cresterea pietei la noi maxime istorice. Indicele de referinta BET si echivalentul acestuia incluzand dividendele, BET-TR, au atins noi maxime istorice la finalul primului trimestru din acest an. Pentru prima data in istoria de 23 de ani a indicelui BET a fost depasit pragul de 11.000 de puncte. Mai exact, in ultima sedinta de trazactionare din luna martie, BET a afisat un nivel de 11.189 puncte. Indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a atins noi niveluri record si a continuat raliul spre 19.000 de puncte. In sedinta de tranzactionare de 31 martie a atins cel mai inalt nivel de la infiintare: 18.848 puncte”, arata BVB.
 
Doar in primele 3 luni ale acestui, indicii BET si BET-TR au crescut cu peste 14%. In ultimele 12 luni, cresterile au fost de 46,7% pentru BET, iar pentru BET-TR de 54,4%.
 
”Piata de capital ar putea deveni a doua sursa de venituri dupa salarii. Cine investeste lunar o parte din salariu poate ajunge sa aiba echivalentul unui al 13-lea salariu din randamentele si dividendele oferite de companiile listate la bursa, evident in functie de procentul din salariu care este investit si in functie de performanta anuala a pietei. Pe termen lung, un comportament investitional constant va conduce la atingerea independentei financiare intr-un mod mult mai rapid si realist. A lipsi acum ca investitor din piata de capital este ca si cand ai refuza o majorare salariala, iar in viitor si pe termen lung o astfel de absenta este mult mai costisitoare. Pentru companii, accesul la capital este o consecinta fireasca a prezentei pe bursa, insa beneficiile listarii sunt multiple si pe mai multe paliere: transparenta, guvernanta corporativa, evaluare a businessului dictata de piata, publicitate crescuta in randul investitorilor si in mass-media, un grad crescut de incredere in randul partenerilor de business. A fi o companie listata reprezinta o recunoastere publica a performantei managementului si permite stimularea performantei angajatilor prin acordarea de actiuni prin programul de stock option plan”, a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
 
Reprezentantii bursei spun ca exista in continuare un interes crescut pentru piata de capital autohtona.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bvbpiata de capital romaneascaa doua sursa de venituribursa bucuresti

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BVB: Dupa 30 de minute de la debutul tranzatiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de lei

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi. Dupa 30 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de...

BVB deschide in crestere sedinta de luni

de Bianca Tila
01 Apr 2024
BVB a deschis in crestere sedinta din aceasta saptamana. Dupa 40 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la aproximativ 6 milioane de...

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

BVB a pierdut peste 5 miliarde de lei la capitalizare

de Bianca Tila
04 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 61,91...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]