Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BVB raporteaza o crestere de 18% in ultimele 12 luni

de Florin Amariei 10 Mar. 2021 1549
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) raporteaza, in ciuda anului pandemic, o crestere de 18% a pietei de capital autohtone in ultimele 12 luni.

"Remarcam un interes crescut pentru companiile asa-numite de crestere listate pe segmentul AeRO al BVB, dar si pentru companiile cu un istoric solid listate pe piata reglementata. Aceasta efervescenta este reflectata si in nivelul de tranzactionare cu diferite tipuri de instrumente financiare, iar valoarea totala a tranzactiilor a depasit 2,4 miliarde de lei in primele doua luni luand in calcul cele doua piete care au avut cresteri semnificative, de 16% pentru piata reglementata si de 340% pentru AeRO. Anul 2021 a inceput intr-o nota puternic optimista pentru Bursa de Valori Bucuresti.

Acest fapt este rezultatul cumulativ, pe de o parte, al eforturilor constante depuse de BVB de a se promova ca un pilon esential de finantare si, pe de alta parte, de o intelegere mai buna si incredere sporita in randul actionarilor companiilor romanesti care sesiseaza oportunitatile multiple oferite de prezenta pe bursa", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
 
Conform raportului, piata de capital din Romania a adus cresteri semnificative pentru investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Intr-un context dominat de pandemia de coronavirus, ultimele 12 luni au adus o crestere de 17,7% la nivelul indicelui BET-TR, care include si dividendele.
 
Astfel, in ultima sedinta de tranzactionare din februarie 2020, BET-TR se afla la un nivel de 14.599 de puncte, pentru ca la finalul lunii trecute sa ajunga la 17.179 puncte. Aproape un sfert din ritmul total de crestere din ultimele 12 luni, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat la nivelul indicelui BET-TR in ianuarie si februarie anul acesta.
 
Valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost in crestere la finalul primelor doua luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pe Piata Reglementata a BVB au fost realizate tranzactii totale de 2,25 miliarde de lei, +16,4% fata de ianuarie-februarie 2020. Pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, valoarea cumulata a tranzactiilor a ajuns la 187 milioane de lei in primele doua luni ale anului comparativ cu un nivel de 42 de milioane de lei in 2020, ceea ce inseamna o crestere de 343%.
 
"Suntem intr-un moment pozitiv pentru piata, in care premisele pentru a accelera dezvoltarea pietei de capital sunt create, ele trebuie doar fructificate de participantii la piata. De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a creste reprezentativitatea Romaniei in indicii internationali capata tot mai multa consistenta. Din martie, Romania se prezinta in fata investitorilor internationali care urmaresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania si Nuclearelectrica in indicii All-Cap, Bittnet si TeraPlast in indicii Micro Cap. Sunt sanse ca aceasta lista sa includa, in cadrul evaluarilor din 2021 ale FTSE Russell, cel putin inca o companie.

In plus, tot mai multi romani au ales sa devina investitori la bursa si numarul lor este in crestere. Acest fapt se reflecta si in nivelul activitatii de tranzactionare si ne bucura sa vedem o lichiditate in crestere in acest an dupa un 2020 foarte bun: in primele doua luni, lichiditatea medie zilnica a fost peste nivelul aceleiasi perioade din 2020. Continuam eforturile de imbunatatire a lichiditatii intregii piete si avem in vedere o serie de initiative care sa stimuleze vizibilitatea emitentilor, precum acoperirea cat mai multor companii prin rapoarte de analiza si promovarea standardelor ESG in randul companiilor listate", a afirmat Adrian Tanase, directorul general al BVB.
 
Activitatea investitionala la BVB isi continua parcursul ascendent in prima parte a anului 2021, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bvbcrestere piata de capital

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

BVB a pierdut peste 5 miliarde de lei la capitalizare

de Bianca Tila
04 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 61,91...

BVB: Listarea Hidroelectrica a fost cel mai important eveniment al anului 2023

de Bianca Tila
29 Feb 2024
Listarea Hidroelectrica exclusiv pe piata de capital din Romania a fost probabil cel mai important eveniment al anului trecut, iar al doilea...

BVB a deschis in crestere sedinta de luni

de Bianca Tila
12 Feb 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de luni. Rulajul se cifra la 6,2 milioane de lei dupa 50 de minute de la debutul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]