Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BVB: Record absolut de investitori la bursa

de Bianca Tila 15 Nov. 2022 510
BVB: Record absolut de investitori la bursa
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Bursa de Valori Bucuresti se bucura de o crestere continua a numarului de investitori directi. De asemenea, bursa a ajuns pentru prima data la 128.000 de investitori, potrivit datelor FCI la finalul primelor noua luni, informeaza BVB printr-un comunicat.

BVB a inregistrat cea mai mare valoare si a depasit recordul anterior, inregistrat in 2009, de 101.000 investitori.
 
La finalul primelor noua luni ale acestui an, peste 7,9 milioane de romani care contribuie la Pilonul II de pensii obligatorii aveau expunere pe instrumentele financiare listate la BVB, conform datelor Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat in Romania si Autoritatii de Supraveghere Financiara.
 
Tot la finalul primelor noua luni, s-au inregistrat peste 450.000 de romani care investeau direct la BVB prin intermediul fondurilor deschide de investitii, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.
 
"Este remarcabila amploarea fenomenului bursier care a cuprins tot mai multi romani pentru ca ultima data cand bursa romaneasca a avut 100.000 de investitori directi a fost in 2009, iar in acest an am ajuns la un record absolut: 117.000 de investitori la finalul celui de-al doilea trimestru si o crestere la 128.000 de investitori la finalul celui de-al treilea trimestru. 
 
A fi astazi pe bursa, ca investitor sau companie listata, a ajuns o normalitate si consideram ca aceasta este o baza sanatoasa pentru o Romanie educata financiar. 
 
La nivelul BVB, derulam o serie de proiecte care insumate contribuie semnificativ la succesul pe care il avem astazi. Ne propunem sa facem si mai mult si suntem implicati in dezvoltarea unei strategii pentru piata de capital", a declarat Radu Hanga, presedinte BVB.
 
Tot mai multi romani au inceput sa investeasca la bursa, avand in vedere ca piata de capital a devenit cea mai atractiva optiune de plasare a economiilor, a subliniat CEO- ul BVB, Adrian Tanase.
 
"Este pentru prima data cand 128.000 de investitori sunt prezenti pe bursa romaneasca si acest lucru demonstreaza ca piata de capital capata o importanta deosebita in planurile financiare ale romanilor. 
 
Inca un exemplu care ne da incredere ca bursa se dezvolta in directia buna este dat chiar de evolutia actiunii BVB, ca emitent. Actiunile BVB au ajuns la maximumul ultimilor 5 ani, iar investitorii care au avut rabdare au fost rasplatiti. Performanta actiunilor BVB doar in cursul anului 2022 este de +34,4%, incluzand si dividendele", a spus Tanase.
 
La BVB erau listate 376 de companii la finalul primelor zece luni ale acestui an. Dintre acestea, 83 erau pe Piata Reglementata si 293 pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare.
 
Pana la data de 1 noiembrie 2022 au avut loc 210 sedinte de tranzactionare, in care s-au realizat peste 1,43 milioane de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare.
 
In primele zece luni ale anului, valoarea totala de tranzactionare realizata pe PR si pe SMT a fost de aproximativ 19 miliarde de lei. Din aceasta suma, 18,2 miliarde de lei au reprezentat valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata. Astfel, in primele zece luni ale acestui an s-a inregistrat o crestere de 17%.
 
In ceea ce priveste lichidarea medie zilnica, aceasta a ajuns la 86,6 milioane de lei in perioada ianuarie - octombrie a anului curent. In acest sens, se afiseaza o crestere de 17,5% comparativ cu perioada similara a anului precedent.
 
In octombrie, piata de capital din tara a crescut cu 1,5% pe fondul indicelui BET-TR. In ultima sedinta din octombrie, indicele BET-TR a afisat un nivel de 21.000 de puncte, in scadere cu 9,1% in acest an. Evolutia vine dupa performanta obtinuta in 2021, moment in care indicele BET-TR a crescut cu 40%.
 
"Evolutia pietei de capital din Romania a fost recunoscuta pe plan international de furnizorul global de indici FTSE Russell si, incepand cu 2020, Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta. In prezent, 13 companii romanesti sunt incluse in indicii pietelor emergente, iar printre aceste companii se numara si emitentul BVB, companie listata in 2010 pe propria piata", se mentioneaza in comunicat.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: bvbbursa de valori bucurestiindice bet-trinvestitoriinvestitori romanirecord absolut de investitori

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BVB: Dupa 30 de minute de la debutul tranzatiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de lei

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi. Dupa 30 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de...

BVB deschide in crestere sedinta de luni

de Bianca Tila
01 Apr 2024
BVB a deschis in crestere sedinta din aceasta saptamana. Dupa 40 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la aproximativ 6 milioane de...

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de astazi. Rulajul se cifra la 21,4 milioane de lei dupa 30 de minute de la debutul...

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]