de Florin Amariei
12 Mai. 2020
1973
Luna aprilie nu a fost chiar atat de rea pe cat se asteptau unii analisti, avand in vedere faptul ca a fost cunoscuta o crestere suficient de incurajatoare.
"Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au avut parte de cresteri in aprilie, prima luna completa de blocare voluntara a sistemului economic ca urmare a instituirii starii de urgenta, masura adoptata la jumatatea lunii martie ca strategie de aparare a sanatatii colective in fata pandemiei de Covid-19. Companiile incluse in indicele BET, care cuprinde cele mai tranzactionate 17 societati listate la BVB, au inregistrat o crestere de 4,63% comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai mare ritm de crestere lunara de pana acum in acest an, iar acest lucru a fost posibil dupa ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile romanesti listate la BVB in contextul pandemiei de coronavirus", arata BVB intr-un comunicat.
La finalul primelor patru luni, piata de capital din Romania consemna o scadere de 20 de procente prin prisma indicelui BET.
"Orice situatie de criza genereaza si oportunitati, iar pe bursa acestea devin evidente si sunt mai usor de urmarit. Companiile care in urma cu doar cateva luni aveau o evaluare de piata mult mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. In plus, randamentele dividendelor oferite de companiile romanesti sunt in continuare pe placul investitorilor", a declarat Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Strategia economica de reluare, chiar si partiala, a activitatii in sectoarele blocate pana acum ar trebui sa fie centrata in jurul bursei, spun reprezentantii BVB.
"Redeschiderea economiei si reluarea activitatilor economice fara a lua in calcul bursa are potentialul de a limita considerabil sansele de reusita. Nu exista proiect semnificativ care sa nu poata fi derulat in acest moment pe bursa locala. Orice strategie serioasa despre relansarea economica trebuie sa inceapa de aici", a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.
Rolul bursei intr-un astfel de context a devenit sinonim cu asigurarea accesului la capitalul vital supravietuirii companiilor, arata conducerea BVB.
"Bursa poate sustine revenirea economiei si are capacitatea sa asigure accesul la necesarul de finantare al statului. Obiectivul nostru este acela de a consolida imaginea BVB ca platforma de finantare pentru statul roman prin emisiuni de bonduri adresate investitorilor locali si listarea companiilor din portofoliu, cat si pentru companiile romanesti care au nevoie de capital. Toate aceste instrumentele sunt disponibile, ele trebuie doar accesate", a precizat presedintele BVB.
Cresterea bursei raportata in luna aprilie a fost posibila si datorita efectului de baza, dupa ce in martie piata de capital din Romania a consemnat o scadere de 16,4 procente, urmand astfel trendul inceput in februarie si manifestat inclusiv la nivelul pietelor externe.
"Cel mai bun mod de a sustine companiile romanesti este de a investi direct in ele. Sustinerea companiilor romanesti nu trebuie sa fie un slogan, ci o realitate care devine posibila prin intermediul bursei. Orice roman care cumpara actiuni sau obligatiuni la companiile romanesti listate la BVB contribuie la relansarea economiei nationale. Vrem sa sustinem produsele si serviciile romanesti? Cred ca de aici trebuie sa incepem si sa investim in companiile care ofera transparenta necesara impusa de prezenta la bursa", a sustinut Adrian Tanase, CEO-ul BVB.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: piata de capitalbvbcompaniicrestere