de Florin Amariei
25 Ian. 2021
1960
Presedintele Consiliului Concurentei ofera asigurari suplimentare ca Hidroelectrica va fi listata la BVB si arata ca au fost deja facuti pasi concreti pentru accelerare.
"Asteptam cu totii sa vedem fluxuri mai mari de capital, ceea ce se poate traduce si in valori mai bune. Desigur, trebuie sa ajutam atragerea fluxurilor de capital daca vom creste si oferta. Si aici, desigur, ne vom stradui cu totii sa acceleram listarea Hidroelectrica si posibil si a altor companii unde statul are o prezenta majoritara si care vrea sa ramana majoritara. Cand a pornit Fondul Proprietatea exista o doza de scepticism. Imi aduc aminte ca seful meu de la vremea respectiva era sceptic privind aceasta metoda de a compensa fostii proprietari, de a-i despagubi pe oameni. Ce am inteles din acesti ani este ca principalul beneficiu pe care l-a adus Fondul Proprietatea in economie a venit din partea guvernantei economice. Aici, Fondul a fost foarte util pentru noi ca institutie si pentru economia Romaniei, in general, pentru ca a imbunatatit transparenta, regulile de functionare in institutiile de stat au redus dimensiunea numitor practici din companiile de stat si ne-a ajutat uneori sa nu aruncam bani pe apa sambetei prin programe scumpe de restructurare. Daca pui mai multi bani in ceva de merge prost nu o sa poata sa mearga bine, ci doar vei reusi sa pierzi mai multi bani", a precizat Chiritoiu.
Conform acestuia, este important ca in Romania sa fie creat un cadru de reglementare transparent care sa permita companiilor sa ia deciziile cele mai potrivite.
"Fondul Proprietatea e prezent si in alte companii ale statului care nu merg stralucit: Posta Romana, Complexul Energetic Oltenia. Deci, in decursul anilor, am avut discutii cu FP si ne-a ajutat in a dimensiona corect masurile de sprijin in privinta acestor companii. Unde am avut anumite tensiuni intre modul in care vedea FP si modul cum vedeam noi lucrurile a fost in situatia companiilor cu pozitie de monopol, gen Portul Constanta, Aeroportul Bucuresti. Aici e treaba noastra, a statului, sa ne imbunatatim mecanismele de reglementare pentru situatii de monopol. Sunt increzator ca in urmatoarele luni si in urmatorii ani vom reusi sa fructificam oportunitatile pe care le avem, sa cream acel cadru de reglementare transparent care sa permita oamenilor sa ia deciziile pe care le cred ei cele mai bune pentru firma lor", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.
Fondul este o companie de investitii de tip inchis, iar obiectivul sau investitional este maximizarea randamentelor catre actionari si cresterea valorii activului net pe actiune prin investitii realizate, in principal, in actiuni si valori mobiliare romanesti.
FP se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti din 25 ianuarie 2011 si a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit ("GDR-uri") la data de 29 aprilie 2015.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: hidroelectricabvbbursa de valori bucuresti hidroelectrica