Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indicele BET AeRO, lansat oficial de BVB

de Florin Amariei 11 Oct. 2021 1487
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat oficial indicele BET AeRO pentru piata AeRO.

La momentul lansarii, BET AeRO include 20 de companii selectate pe baza de criterii cantitative si porneste de la valoarea de 1.000 de puncte. Metodologia noului indice permite in structura sa un numar variabil de constituenti, fara a impune un numar maxim. Lansarea primului indice pe piata AeRO vine ca urmare a dezvoltarii pietei si a interesului in crestere al investitorilor pentru companiile listate pe aceasta piata.
 
Capitalizarea companiilor listate pe piata AeRO a depasit 15 miliarde de lei, o crestere de 57% fata de anul trecut. In primele 9 luni din 2021, 17 noi companii s-au listat pe piata AeRO, cu o capitalizare cumulata de 1,3 miliarde lei.
 
"Lansarea BET AeRO, un indice dedicat companiilor romanesti listate pe piata AeRO, este un moment important pentru dezvoltarea pietei de capital per ansamblu. Raspundem astfel atat cererii investitorilor, cat si transformarii prin care aceasta piata a trecut, in special de la inceputul acestui an. Cu 17 listari numai in acest an pe AeRO si un numar de 17 obligatiuni listate pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, demonstram inca o data ca bursa este locul potrivit antreprenorilor romani in cautare de finantare, vizibilitate si transformare", a declarat Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
 
Metodologia BET AeRO permite, pe viitor, includerea de noi companii in structura indicelui pe masura ce acestea vor indeplini criteriile de eligibilitate. Cele doua criterii cantitative ale indicelui BET AeRO sunt lichiditatea si capitalizarea free-float. Pentru ca o companie sa fie inclusa in cosul indicelui este nevoie ca la momentul analizei sa inregistreze un coeficient de lichiditate de cel putin 0,5% (50 bps) si capitalizarea free-float de minim 5 milioane lei. O companie aflata deja in cosul indicelui va fi mentinuta daca la momentul analizei inregistreaza un coeficient de lichiditate de minim 0,2% (20 bps). Ponderea companiilor in indice tine cont de nivelul free-float al fiecarei companii, iar ponderea maxima pe care o companie o poate avea in cosul indicelui este de 15%.
 
"Companiile incluse in indicele BET AeRO la momentul lansarii reprezinta aproximativ 40% din capitalizarea companiilor romanesti de pe piata AeRO si au generat pe parcursul ultimului an peste 85% din lichiditatea de pe piata secundara a acestui segment. Lansarea BET AeRO este un pas normal in evolutia pietei, fiind unul dintre demersurile noastre de a o dezvolta, alaturi de simplificarea accesului la piata pentru companiile care intentioneaza sa se listeze din 2022 pe segmentul alternativ. Totodata, ne bucuram ca la acest moment lansam si 2 indici noi pentru Piata Reglementata ce vin in completarea indicilor BET si BET-XT cu variantele de randament total net ale acestora", a declarat Adrian Tanase, director general Bursa de Valori Bucuresti.
 
De la inceputul anului, pe piata AeRO s-au inregistrat peste 251 de mii de tranzactii, o crestere de aproape trei ori fata de anul 2020.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bursaindice bet aerobvbbvb bet aero

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BVB: Dupa 30 de minute de la debutul tranzatiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de lei

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi. Dupa 30 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de...

BVB deschide in crestere sedinta de luni

de Bianca Tila
01 Apr 2024
BVB a deschis in crestere sedinta din aceasta saptamana. Dupa 40 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la aproximativ 6 milioane de...

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de astazi. Rulajul se cifra la 21,4 milioane de lei dupa 30 de minute de la debutul...

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]