Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Locurile de munca care vor aparea dupa 2020

de Florin Amariei 24 Ian. 2019 4834
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un om de afaceri iscusit va fi intotdeauna atent la evolutiile (sau involutiile) pietei fortei de munca, asadar iata Locurile de munca care vor aparea dupa 2020.

Conform unei analize IFTF, exista un set de 6 indicatori care marcheaza o schimbare importanta dupa anul 2020:
1. O viata mai lunga. Oamenii traiesc mai multi ani, insa in statele vestice natalitatea este in scadere, iar populatia imbatraneste. Astfel, vor fi din ce in ce mai multe persoane in varsta care vor trebui sa se integreze pe piata muncii, iar invatarea pe tot parcursul vietii si schimbarea domeniului de activitate vor deveni ceva obisnuit.
 
2. Utilaje si sisteme inteligente. Robotica si ingineria se dezvolta rapid, asa ca in viitor multe meserii vor fi preluate de masini, partial sau in totalitate. Omul va trebui sa-si regandeasca si sa-si regaseasca locul in aceasta noua ordine.
 
3. Lumea datelor. Computerele au evoluat foarte mult si pot colecta si procesa date despre orice. De aceea, vei avea nevoie de abilitati de interactiune cu datele, astfel incat sa iei decizii bazandu-te pe acestea si sa le folosesti ca instrument pentru a-ti atinge obiectivele.
 
4. Ecologia new media. Tehnologiile (video, animatii digitale, jocuri etc) au creat un nou limbaj de comunicare si un univers aparte. New media fac posibile platformele de lucru online, construiesc reputatie si identitate, aducand transparenta in munca si viata noastra. Exista si un revers al medaliei: adevarul poate fi usor alterat, deoarece oricine poate filma sau fotografia un eveniment si poate face ca lucrurile sa para altfel decat sunt in realitate. De aceea, trebuie sa fim mai sceptici, dar si mai deschisi la analiza o situatie din diferite perspective.
 
5. Organizatii foarte structurate. Multe dintre organizatiile care ne sunt familiare azi sunt produsul a sute de ani de cunostinte si descoperiri stiintifice sau tehnologii. Acest peisaj este zguduit cu putere de o noua generatie de concepte si abilitati de lucru, care ia nastere din domedii precum game design, neurostiinte, psihologia fericirii etc. Acestea vor crea paradigme si instrumente de educatie diferite de cele cu care eram obisnuiti.
 
6. Conectare globala. Globalizarea favorizeaza schimburile economice si integrarea dincolo de granitele statelor, insa in acelasi timp determina modificari in strategia companiilor mari, care isi doresc sa ramana competitive. Tarile mai slab dezvoltate nu vor mai fi doar furnizori de talente, ci si piete de desfacere, astfel ca apare nevoia unei echipe globale si, in consecinta, a dezvoltarii unor abilitati de sensibilitate culturala si comunicare interculturala.
 
In baza celor relatate mai sus, avem in vedere 10 competente care vor creiona locurie de munca care vor aparea dupa 2020:
  • Sense-making – capacitatea de a intelege semnificatia subiectului discutat si a altor aspecte complexe care nu pot fi “codate” si procesate de un calculator.
  • Social intelligence – abilitatea de a te conecta cu ceilalti intr-un mod direct si profund, de a simti si a interactiona.
  • Novel & adaptive thinking – capacitatea de adaptare la diferite sarcini si de a gasi solutii inovatoare.
  • Cross-cultural competency – abilitatea de a lucra in medii culturale diverse.
  • Computational thinking – abilitatea de a traduce vaste cantitati de date in concepte abstracte si de a intelege conexiunile.
  • New media literacy – abilitatea de a dezvolta continut pe baza formelor de new media si de a-l folosi in comunicarea persuasiva.
  • Transdisciplinarity – capacitatea de a intelege si a utiliza concepte din discipline diferite.
  • Design mindset – abilitatea de a intelege sarcinile si de a adapta procesele de lucru pentru a atinge obiectivele dorite.
  • Cognitive load management – abilitatea de a filtra informatia in functie de importanta sa si de a folosi la maxim resursele cognitive.
  • Virtual collaboration – abilitatea de implicare si de a lucra productiv chiar si ca membru al unei echipe virtuale.
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: locurile de munca2020

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]