Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata de capital a crescut cu 4%, pe fondul unei lichiditati in scadere

de Bianca Tila 25 Apr. 2023 54
Piata de capital a crescut cu 4%, pe fondul unei lichiditati in scadere
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In primele trei luni ale acestui an, piata de capital din Romania a crescut cu 3,8%, luand in calcul indicele BET-TR. Aceasta evolutie a avut loc pe fondul unei lichiditati in scadere, potrivit unui comunicat al Bursei de la Bucuresti.

In acest sens, se observa o temperare a avansului care depasise 5,5% la finalul primelor doua luni din acest an.
 
De asemenea, in primul trimestru al anului au avut loc sase listari, in valoare totala de 428 milioane euro. La acestea s-au adaugat si 6 emisiuni de obigatiuni care au insumat 427 milioane de euro si o emisiune de actiuni de aproximativ un milion de euro.
 
In martie, pretul actiunii emitentului BVB a atins un nivel maxim istoric de 47,7 lei. Actiunea BVB a inregistrat cea mai mare crestere din randul emitentilor din indicele BET: plus 13,5% intr-o singura luna.
 
"Performanta raportata in martie de BVB in calitate de emitent, de +13,5%, vine dupa ce anul trecut actiunea a avut un randament de 42%, incluzand si dividendul, si a obtinut astfel cea mai importanta evolutie dintre companiile din indicele BET. 
 
Actiunea BVB a ajuns la 47,7 lei in martie, cel mai inalt nivel de la listare, si tot atunci a fost depasit un nou record: peste 3.300 de actionari la nivelul emitentului BVB. Intr-un context mai larg, numarul investitorilor in piata de capital a ajuns la 133.000, nivel ce reprezinta un maxim istoric. 

Proiectele noastre, de la o noua identitate de brand, mai proaspata si mai prietenoasa, la cele privind cresterea vizibilitatii si a atractivitatii pietei de capital ca platforma de finantare a companiilor locale reprezinta elemente care adauga valoare si au primit aprecierea investitorilor", a declarat Radu Hanga, presedintele BVB.
 
Lansarea primului ETF sectorial a avut loc in primele trei luni ale anului in curs. Fondul ETF Energie Patria Tradeville are ca obiectiv replicarea performantei indicelui BET-NG al Bursei de Valori Bucuresti dedicat sectorului energetic si utilitatilor aferente, un domeniu esential pentru economia nationala si pentru investitori.
 
In aceeasi perioada a avut loc un transfer de pe AeRO pe Piata Principala: Safetech Innovations. Aceasta companie este una romaneasca si se ocupa cu securitatea cibernetica. De asemenea, compania este prezenta pe piata de capital din ianuarie 2021, debutand pe 6 februarie pe Piata Reglementata a Bursei sub simbolul bursier SAFE.
 
In ultimii cinci ani, la BVB au fost derulate 156 de runde de finanatare cu actiuni si obligatiuni a caror valoarea cumulata a ajuns la 6,5 miliarde de euro, a declarat Adrian Tanase, directorul general al BVB.
 
"Faptul ca vedem o continuare a listarilor fie de actiuni, fie obligatiuni pe bursa reprezinta o confirmare ca piata de capital isi indeplineste cu succes rolul in economie. In ultimii 5 ani, la BVB au fost derulate 156 de runde de finantare cu actiuni si obligatiuni a caror valoare cumulata a ajuns la 6,5 miliarde euro.

Continuarea trendului listarilor de instrumente financiare la BVB ne face sa credem ca este fezabil ca pe termen scurt sa ajungem la 200.000 de investitori, daca se mentine ritmul pe care l-am vazut in ultimii ani cumulat cu desfasurarea programului FIDELIS, listarea Hidroelectrica si simplificarea demersurilor fiscale care sunt aplicabile de la 1 ianuarie anul acesta", a explicat Adrian Tanase.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: bvbadrian tanasepiata de capitalradu hanga

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

BVB a pierdut peste 5 miliarde de lei la capitalizare

de Bianca Tila
04 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 61,91...

BVB: Listarea Hidroelectrica a fost cel mai important eveniment al anului 2023

de Bianca Tila
29 Feb 2024
Listarea Hidroelectrica exclusiv pe piata de capital din Romania a fost probabil cel mai important eveniment al anului trecut, iar al doilea...

BVB a deschis in crestere sedinta de luni

de Bianca Tila
12 Feb 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de luni. Rulajul se cifra la 6,2 milioane de lei dupa 50 de minute de la debutul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]