Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata de tranzactionare gaze naturale din Olanda, centru global

de Florin Amariei 04 Nov. 2020 1951
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Piata de tranzactionare a gazelor naturale din Olanda devine noul centru global in care au loc cele mai importante miscari financiare bursiere in acest sens.

Tranzactiile cu gaze naturale pe hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), cum este cunoscuta oficial piata, sunt in crestere pe masura ce Europa isi majoreaza importurile din Rusia si Norvegia precum si prin intermediul navelor care transporta gaze naturale lichefiate.
 
Volumul tranzactiilor cu contracte futures olandeze cu gaze la bursa Intercontinental Exchange Inc. a crescut cu 24% in acest an, dupa ce in ultimii doi ani s-a dublat. Acest ritm de crestere este unul impresionant comparativ cu cel inregistrat de piata mult mai mare U.S. Henry Hub, pentru care tranzactiile cu contracte futures la bursa CME Group Inc. a scazut comparativ cu varful atins in 2018.
 
Cresterea statutului hub-ului olandez este o consecinta a revolutiei gazelor naturale lichefiate. Timp de mai multe decenii, pretul gazelor in contractele de aprovizionare a fost legat de pretul petrolului calculat in dolari, insa transformarea pietei olandeze in indicator regional de referinta a permis companiilor de utilitati sa obtina un control mai mare asupra modului in care platesc pentru gazele in valoare de miliarde de euro pe care le importa in fiecare an. Noile contracte cu gaze lichefiate fac referire din ce in ce mai mult la pretul de pe piata olandeza iar TTF este acum utilizat si in tranzactiile din Asia.
 
"TTF este o piata globala pentru gaze naturale. Lichiditatea pe segmentul downstream este esentiala, sa poti demonstra o utilizare suficienta a gazelor, o multitudine de actori, sa permiti celor care vor doar sa speculeze sa isi asume pozitii cu incredere. TTF bifeaza toate aceste criterii", declara luna trecuta Patrick Barouki, director de tranzactii cu gaze la compania germana de utilitati Uniper SE.
 
O dovada a venit luna trecuta cand divizia de tranzactie a companiei Cheniere Inc., cel mai mare furnizor de gaze lichefiate din SUA, a inaintat o oferta pentru o livrare catre China la un pret care era legat de pretul de referinta de pe TTF, in loc de referinta de la North American Henry Hub.
 
Ascensiunea TTF s-a facut pe seama tranzactiilor realizate pe alte piete regionale, care odata erau dominate de hub-ul National Balancing Point din Marea Britanie. Similar, desi Germania este o piata mare in termeni de consum, dupa volumul tranzactiilor cu gaze naturale TTF devanseaza de departe Germania.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: gaze naturalepiatatranzactionareolandacentru global

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BVB deschide in crestere prima sedinta de tranzactionare a saptamanii

de Bianca Tila
13 Nov 2023
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de luni. Rulajul se cifra la 4,8 milioane de lei, dupa o jumatate de ora de la debutul...

BVB: Sedinta de tranzactionare s-a deschis in crestere

de Bianca Tila
28 Aug 2023
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere pe aproape toti indicii sedinta de luni. Dupa o ora de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la...

BVB a deschis in crestere sedinta de tranzactionare de luni

de Bianca Tila
21 Aug 2023
Bursa de la Bucuresti a deschis in crestere pe majoritatea indicilor sedinta de luni. Dupa prima ora de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la...

Bursa de la Bucuresti a deschis pe rosu sedinta de tranzactionare de astazi

de Bianca Tila
02 Aug 2023
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in scadere pe toti indicii. Rulajul se cifra la 4,02 milioane de lei, dupa 35 de minute de la debutul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]