Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Probleme cu forta de munca. BNR arata ca unul din patru romani apt de munca a plecat din tara

de Florin Amariei 10 Dec. 2018 4121
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, arata ca Romania ar putea intampina probleme din cauza emigrarii cetatenilor

Demografia, disciplina scazuta de plata in economie si nivelul scazut al intermedierii financiare sunt principalele vulnerabilitati ale Romaniei, arata „Harta vulnerabilitatilor structurale ale Romaniei”, prezentata luni si realizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit HotNews care citeaza Mediafax. Aceste trei vulnerabilitati cu care ne vom mai intalni, cu siguranta, si in urmatoarele rapoarte sunt: problema demografica, disciplina scazuta de plata in economie si nivelul scazut al intermedierii financiare”, a afirmat Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.
 
„Pentru prima oara intr-un raport de stabilitate am inclus si o Harta a Vulnerabilitatilor structurale, diferenta mare intre risc sistemic si vulnerabilitate structurala fiind aceea ca riscurile pot fi atenuate, abordate, relativ pe termen scurt si mediu, prin politici adecvate, in timp ce vulnerabilitatile structurale sunt de durata, pe termen lung si pentru rezolvarea lor este nevoie de politici structurale”, a mai spus Voinea.
 
Problema demografica este cauzata de sporul natural al populatiei, care este negativ incepand din 1991 si care anul trecut a fost de -3,1 la mie, si de emigratie.
 
„Emigratia a cunoscut valori deosebit de ridicate in ultimii 15 ani: total romani plecati in strainatate, ca pondere in total populatie, 14%, si total romani plecati in strainatate, ca pondere in total forta de munca ramasa in tara, 36,6%. Asta inseamna ca, daca i-am adauga la forta de munca din tara, asta inseamna ca, practic, unul din patru romani apti de munca a plecat din tara sa munceasca in strainatate si raportul fata de cei ramasi este de unul la trei”, a detaliat Voinea.
 
Guvernatorul a subliniat ca aceasta este o problema structurala, deoarece s-a dezvoltat in timp. „Nu poate fi rezolvata de azi pe maine, dar poate fi privita si din perspectiva faptului ca exista un potential de crestere a inzestrarii cu forta de munca, in cazul in care o parte din aceasta emigratie s-ar intoarce”, a punctat Voinea.
 
Cea de-a doua vulnerabilitate structurala include riscurile din bilantul firmelor. „Este o tema pe care o mentionam de mai mult timp. Domnul prim-viceguvernator (n.red. - Florin) Georgescu o mentioneaza si de mai mult timp. Cateva cifre:
  • companii cu capitaluri proprii sub limita reglementata reprezinta 40% din totalul companiilor din Romania;
  • companii cu capitaluri negative 39%; ele nu se aduna, pentru ca unele se gasesc in mai multe astfel de categorii;
  • companii cu cifra de afaceri egala cu zero 24%, una din patru;
  • companii cu numarul de salariati egal cu zero 41%; companii care cumuleaza cele trei situatii atipice - capitaluri proprii negative, cifra de afaceri zero si numar de salariati zero, 14%.
Este una dintre problemele care trebuie rezolvate inainte de intrarea in zona euro”, a subliniat Voinea.
 
Nivelul intermedierii financiare scazut este dat de ponderea activelor bancare in PIB, de 49%, sub ponderea tarilor din regiune, iar media europeana este de cinci ori mai mare.
 
Ponderea scazuta a activelor bancare in PIB poate fi interpretata si ca un potential de creditare neutilizat, mai ales in ceea ce priveste companiile, conform viceguvernatorului. „Principalele sectoare care ar putea accesa mai multe credite sunt industria si utilitatile”, a mai spus Voinea.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: forta de muncaemigrarenatalitateraport bnrliviu voinea

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]