Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Record istoric de tranzactionare la BVB

de Florin Amariei 14 Dec. 2021 1293
4.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunta un record istoric de tranzactionare.

Valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a depasit deja 19 miliarde lei. La finalul sedintei de tranzactionare din 13 decembrie, tranzactiile totale se cifrau la 19,5 miliarde lei (3,9 miliarde euro). Noua valoare record a fost atinsa cu 12 sedinte de tranzactionare inainte de finalul acestui an. 
 
Recordul istoric de tranzactionare inregistrat deja de BVB vine dupa maximul atins in 2020, cand valoarea tranzactiilor realizate pe Piata Reglementata a fost de 18,27 miliarde lei. Nivelul de anul trecut a fost cu aproape 25% peste maximul inregistrat in 2007. Investitorii si-au intensificat in acest an activitatea de tranzactionare la BVB intr-un context evidentiat de oportunitatile fara precedent oferite de piata de capital locala, caracterizata printr-o efervescenta a listarilor de actiuni si obligatiuni. 
 
Investitorii si-au intensificat in acest an activitatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un context ambivalent care a evidentiat oportunitatile fara precedent oferite de piata de capital locala caracterizata printr-o efervescenta a listarilor de actiuni si obligatiuni, pe de o parte, si incertitudinile economice exacerbate de criza sanitara resimtita la nivel global, pe de cealalta parte. Pe Piata Reglementata a BVB, lichiditatea masurata prin valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,6% in primele 11 luni si a ajuns la 17,4 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro. Prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, indicatorul de lichiditate arata o crestere de 20,5% la 75 milioane lei, echivalentul a 15,2 milioane euro.
 
In ceea ce priveste evolutia lichiditatii pe Segmentul Multilateral de Tranzactionare, valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente listate pe SMT s-a cifrat la 1,4 miliarde lei, sau 286 milioane euro. Comparativ cu un nivel de 409,3 milioane lei in primele 11 luni ale anului trecut, lichiditatea pe SMT a crescut in acest an cu 242%. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor realizate in acest an pe SMT a fost de 6,7 milioane lei, ceea ce inseamna un avans de 126% fata de 2,96 milioane lei anul trecut.
 
Situatia provocata de evolutiile recente ale pandemiei de coronavirus a accentuat o serie de ingrijorari privind impactul potential in economie. Luna noiembrie a adus un recul pe Piata Principala a BVB, ceea ce s-a tradus prin cea mai ampla variatie negativa lunara inregistrata in acest an, de 3,2%, la nivelul indicilor BET si BET-TR. Intr-un astfel de context, piata de capital din Romania a dat dovada de rezilienta si a reusit sa pastreze un nivel de crestere semnificativ la nivelul primelor 11 luni ale anului. Astfel, la nivelul indicelui BET, care include in prezent cele mai tranzactionate 19 companii, cresterea inregistrata in acest an a fost de 24,4%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon si BVB, la nivelul indicilor de tip price return, dupa primele 11 luni, indicele BET-TR a inregistrat o crestere de 30,7%, indicele american S&P500 de 26%, iar cel european STOXX600 de 20%. Piata romaneasca a supraperformat si in raport cu indicele pietelor de frontiera MSCI Frontier Markets (+20%) sau cu indicele pietelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). 
 
"Romanii care au economisit bani se lupta acum cu un inamic nevazut. Cu o rata a inflatiei care in acest an a accelerat constant si a ajuns la aproape 8% la final de octombrie este foarte important ca romanii sa-si diversifice economiile. O solutie ar fi sa-si indrepte atentia catre bursa, actiunile reprezentand un instrument de protectie impotriva inflatiei. Bursa romaneasca ofera multiple exemple de succes si pune in lumina companiile locale. Cresteri de peste 30% au avut loc in acest an la nivelul companiilor din indicele BET-TR, care include si dividendele. Vobim de companii romanesti solide, multe dintre ele facand parte din viata de zi cu zi a romanilor", a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: bvbrecord istoric tranzactionarebursa de valori bucuresti

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de astazi. Rulajul se cifra la 21,4 milioane de lei dupa 30 de minute de la debutul...

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

BVB a pierdut peste 5 miliarde de lei la capitalizare

de Bianca Tila
04 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 61,91...

BVB: Listarea Hidroelectrica a fost cel mai important eveniment al anului 2023

de Bianca Tila
29 Feb 2024
Listarea Hidroelectrica exclusiv pe piata de capital din Romania a fost probabil cel mai important eveniment al anului trecut, iar al doilea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]