Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Surpriza! Companiile romanesti cresc de doua ori mai repede decat cele americane

de Florin Amariei 07 Oct. 2021 1551
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

BVB ne transmite o surpriza! Companiile romanesti cresc acum de doua ori mai repede decat cele americane sau europene.

Piata de capital din Romania a crescut in primele noua luni cu 29% prin prisma indicelui BET si cu 35,6% prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele, potrivit BVB.
 
Indicele american S&P 500 a inregistrat un avans de 14,7% in aceeasi perioada, iar indicele european STOXX600 a avut un plus de 14%.
 
Totodata, valoarea tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la 13 miliarde lei, +4,2% fata de primele noua luni ale anului anterior.
 
"Piata de capital din Romania a inregistrat cresteri semnificative in primele noua luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au reusit sa obtina performante importante in raport cu alte piete dezvoltate. Aceste rezultate au fost obtinute intr-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus si estimarile privind o crestere accelerata a inflatiei, iar pe de alta parte piata de capital romaneasca s-a remarcat printr-o efervescenta a listarilor si a capatat mai multa consistenta prin extinderea numarului de companii prezente in indicii internationali. Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente catre piata de capital romaneasca, unde valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, in crestere cu 4,2% fata de primele noua luni ale anului anterior", se mentioneaza in comunicat.
 
Intr-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar in luna septembrie, iar indicele BET-TR, care include si dividendele, a crescut cu 4,5% in aceeasi perioada de timp. Dupa primele noua luni, cresterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR a fost de 35,6%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon si BVB, la nivelul indicilor de tip price return, dupa primele noua luni, indicele BET (+28,9%) a inregistrat o crestere de doua ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 (+14,7%) sau cu cel european STOXX600 (+14%). Piata romaneasca a supraperformat si in raport cu indicele pietelor de frontiera MSCI Frontier Markets (+15%) sau cu indicele pietelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Aceleasi date arata ca, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de crestere dublu fata de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). In acelasi timp, Romania a avut performante puternic pozitive fata de FTSE Emerging Markets TR (+1,2%) sau MSCI Frontier Markets GR (+19,2%).
 
"Efervescenta pietei de capital romanesti a insemnat o accelerare semnificativa a listarilor de instrumente financiare in primele 9 luni: 22 emisiuni de obligatiuni si 6 noi emisiuni de titluri de stat in valoare totala de 1 miliard de euro si 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulata de 1 miliard de euro. In ritm cu noile tendinte ale pietei, am lansat si am inceput sa promovam o noua identitate a Bursei de Valori Bucuresti si am raspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor romanesti de pe segmentul AeRO", a afirmat Radu Hanga, presedinte BVB.
 
La randul sau, Adrian Tanase, CEO BVB, a precizat ca, in octombrie, va fi lansat primul indice pentru segmentul AeRO si alti 2 indici pentru Piata Reglementata.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: surprizacompanii romanesticresterebvbbursa

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Bursele europene inchid in usoara crestere

de Bianca Tila
19 Apr 2024
Bursele europene inchid in usoara crestere, cu o revenire la o evolutie pozitiva pe parcursul zilei. Indicele paneuropean Stoxx 600 a inregistrat...

BVB: Dupa 30 de minute de la debutul tranzatiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de lei

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi. Dupa 30 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de...

BVB deschide in crestere sedinta de luni

de Bianca Tila
01 Apr 2024
BVB a deschis in crestere sedinta din aceasta saptamana. Dupa 40 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la aproximativ 6 milioane de...

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de astazi. Rulajul se cifra la 21,4 milioane de lei dupa 30 de minute de la debutul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]